Ποιες είναι σήμερα οι ανάγκες των πυρόπληκτων στο Μάτι; Αποκλειστικό ρεπορτάζ Infokids.gr

Ποιες είναι σήμερα οι ανάγκες των πυρόπληκτων στο Μάτι; Αποκλειστικό ρεπορτάζ Infokids.gr

Οι μνήμες μιας εκ των μεγαλύτερων καταστροφών που έπληξε τα τελευταία χρόνια την χώρα μας είναι ακόμα πολύ νωπές. Η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο άφησε πίσω της 98 θύματα, μια τεράστια φυσική καταστροφή και ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και παλεύουν να ορθοποδήσουν ξανά.

Τις επόμενες ημέρες, μετά τη φονική πυρκαγιά, οι ανάγκες των πληγέντων ήταν αμέτρητες και η ανταπόκριση του κόσμου τεράστια και πολύ συγκινητική, με είδη πρώτης ανάγκης να συγκεντρώνονται μέσα σε λίγες ώρες και απλούς ανθρώπους να προσφέρουν τη βοήθειά τους αψηφώντας τους κινδύνους που εγκυμονούσε αυτή η προσφορά για τη δική τους υγεία.

Ανάγκη για ψυχολογική στήριξη και καθαριότητα

Σήμερα, όμως, σχεδόν δύο μήνες μετά, ποιες είναι οι ανάγκες των πληγέντων και πώς μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει; Σε αποκλειστική συνομιλία που είχαμε τον Γραμματέα του Ναυτικού, Αθλητικού Ομίλου Ματίου, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, μάθαμε ότι πλέον, μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει στον τομέα της καθαριότητας και της ψυχολογικής υποστήριξης, από επαγγελματίες και όχι τόσο στην υλική στήριξη.

«Πλέον, οι ανάγκες είναι πολύ στοχευμένες. Υπάρχουν ανάγκες για άτομα, αλλά θα ήταν προτιμότερο όποιος θέλει να βοηθήσει να είναι προετοιμασμένος σωστά, καθώς η ατμόσφαιρα παραμένει επιβαρημένη. Δεν είναι επικίνδυνη – όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ – αλλά αναμοχλεύοντας και καθαρίζοντας τις στάχτες δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί».

«Το σημαντικότερο», όμως τονίζει ο κος Μαυραγάνης, «είναι ότι χρειαζόμαστε ψυχολογική στήριξη από επαγγελματίες. Τα όσα βιώσαμε δεν ήταν εύκολα ούτε και λίγα και όσο η ένταση των πρώτων ημερών σβήνει και το μυαλό “καθαρίζει”, το άγχος και το στρες που βιώνουμε μεγαλώνουν. Η βοήθεια των συνανθρώπων μας ήταν πραγματικά συγκινητική και πολύτιμη τις πρώτες ημέρες. Τώρα, όμως, πρέπει να κινηθούμε στοχευμένα και πολύ οργανωμένα για να καταφέρουμε σιγά σιγά να ξεπεράσουμε αυτό που συνέβη και να θυμίσουμε στον κόσμο ότι το Μάτι δεν είναι βομβαρδισμένο τοπίο, δεν είναι Τσερνομπίλ, αλλά μια περιοχή που δοκιμάστηκε και θα βγει νικήτρια…».

«Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ματίου (ΝΑΟΜΑ) βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Ματίου και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής», μας είπε ο κ. Μιχάλης Σχινάς, Πρόεδρος του ΝΑΟΜΑ«Έτσι τη στιγμή που η φωτιά βρισκόταν σε έξαρση και ο κόσμος προσπαθούσε να σωθεί, πολλοί βρήκαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις μας και από εκεί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ή τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες», συμπλήρωσε. «Κάναμε ό,τι θα έκανε ο καθένας. Προσφέραμε βοήθεια με όσα μέσα διαθέταμε. Φυγαδεύσαμε άτομα που κινδύνευσαν, παραχωρήσαμε τον χώρο μας και μαζί ό,τι διέθεταν οι αποθήκες μας, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό. Όλοι οι εργαζόμενοι στο ΝΑΟΜΑ έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και θα ήθελα να τονίσω πόσο πολύτιμη ήταν και η βοήθεια και η συμπαράσταση από όλη την Ελλάδα. Έρχονταν υλικά από κάθε άκρο της χώρας μας, αλλά και άνθρωποι που ήθελαν να βοηθήσουν. Νέα παιδιά πρόθυμα να παρέχουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, επικοινωνούν ακόμα και σήμερα μαζί μας. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω».

Όσον αφορά στις ανάγκες των πυρόπληκτων σήμερα, ο κος. Σχινάς ξεκαθαρίζει, ότι η διαδικασία καθαρισμού έχει μπει σε μία σειρά και εκείνο που χρειάζεται περισσότερο – πέρα από την οικονομική στήριξη που θα χρειαστούν πολλές οικογένειες – είναι η ψυχολογική βοήθεια. «Όσοι έζησαν τις καταστροφικές στιγμές της 23ης Ιουλίου, σήμερα βιώνουν μια “δεύτερη φωτιά”. Δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να φτιάξουν ξανά τα σπίτια τους, αν θα μπορέσουν να αποκτήσουν και πάλι ένα σπίτι. Ζουν μέσα στην ανασφάλεια για το αύριο, ενώ οι μνήμες της φωτιάς δεν θα σβήσουν εύκολα. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι απαραίτητη η επαγγελματική, ψυχολογική βοήθεια. Χρειαζόμαστε, όμως, αρκετά άτομα. Θεωρώ ότι τα 20 είναι λίγα…».

Από την πλευρά του Δήμου, η κα. Στέλλα Μουρούτη, υπεύθυνη συντονισμού των εθελοντών (για τους πυρόπληκτους), τόνισε ότι οι ανάγκες προκύπτουν ξαφνικά. «Με το πέρασμα των ημερών και σε βάθος χρόνου ανακύπτουν νέες ανάγκες. Το επίκεντρο της προσοχής έχει δοθεί τώρα στον καθαρισμό, αλλά μέρα με την ημέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Ο Δήμος μας αυτές τις ημέρες μεταφέρει τις δομές για τους πυρόπληκτους σε ένα σημείο, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα όσοι έχουν ανάγκη, ενώ πολύ συγκινητικό είναι ότι ακόμα και σήμερα έρχονται πολλοί εθελοντές που προθυμοποιούνται να προσφέρουν τη βοήθειά τους». 

Η φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι και ήταν αιτία να χάσουν τη ζωή τους 98 άνθρωποι – ανάμεσά τους και παιδιά – 26 να παραμένουν στα νοσοκομεία και 110 ακόμη να αγνοούνται, θα σβήσει δύσκολα από τις μνήμες όλων, αλλά κυρίως εκείνων που ένιωσαν τους καυτούς καπνούς στο δέρμα και τον λαιμό τους. Από τις μνήμες εκείνων που έχασαν το σπίτι και τους δικούς τους ανθρώπους.

40 ημέρες από την «μαύρη» 23η Ιουλίου, οδύνη και ανείπωτος πόνος κυριάρχησε στο μνημόσυνο για τα θύματα της φωτιάς στο Μάτι. Κόσμος από όλη την Ανατολική Αττική βρέθηκε σε Κόκκινο Λιμανάκι και Αργυρά Ακτή για να προσευχηθεί για τα θύματα της τραγωδίας την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το σαββατοκύριακο που μας πέρασε διεξήχθη το πρώτο τουρνουά beach volley “Πάρις Κατσουλάκης” στη μνήμη των θυμάτων, παρουσία πολλών και γνωστών αθλητών – ανάμεσά τους και ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Ροή Ειδήσεων