Συνταγή για ρεβύθια στη χύτρα της γιαγιάς Νικολίτσας | InfoKids

«Αύριο Τετάρτη…. Μμμ… παιδιά τι θα φάμε αύριο;» Μαμάδες ρωτούν με αγωνία και προβληματισμό… «Μα τι να φτιάχνω κάθε μέρα… να τους αρέσει και να είναι θρεπτικό!».
Η γιαγιά Νικολίτσα δίνει τη λύση στις απανταχού προβληματισμένες μανούλες περί φαγητού.
Τετάρτη αύριο… λοιπόν, όσπρια θα βγάλει το παινεμένο μας τσουκάλι. «Ρεβύθια παντρεμένα με το ρύζι όπως τα κάνε και η μάνα μου στο χωριό, ώρα της καλή όπου και να ΄ναι».

Συστατικά
Μισό κιλό ρεβύθια (βιολογικής καλλιέργειας)
1 μεγάλο κρεμμύδι
Μία κούπα του τσαγιού ρύζι για σούπες
Το χυμό από 2 ½ λεμόνια
Μισή κούπα του τσαγιού extra παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι- Πιπέρι

Οδηγίες
1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με νερό, περίπου 10 με 12 ώρες. Κατόπιν τα ξεπλένουμε αρκετές φορές. Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια, ειδάλλως το περνάμε από το multi.
2. Τοποθετούμε σε χύτρα ταχύτητας τα ρεβύθια και το κρεμμυδάκι και τα περιλούζουμε με νερό μέχρι να «καλυφθούν» ικανοποιητικώς. Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα. Βγάζουμε τη χύτρα από την εστία, ξεκαπακώνουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι, το λεμονοχυμό και αλατοπιπερώνουμε.
3. Αφήνουμε να βράσουν μαζί όλα τα υλικά για περίπου 10 λεπτά και λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την εστία ρίχνουμε το ελαιόλαδο και λίγο χλιαρό νερό αν κρίνετε απαραίτητο ώστε να γίνει το φαγητό μας σχετικά αραιό.

Tip: Η γιαγιά Νικολίτσα μάς προτείνει να ρίξουμε και «κομματάκι» κύμινο στο φαγητάκι μας, έτσι για να μοσχομυρίσει το σπίτι μας από το μπαχάρι.

Διατροφική αξία
Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά είναι ανεκτίμητης βιολογικής και διατροφικής αξίας. Τα πάντρεμα των δυο εν λόγω υλικών μάς προσφέρει επαρκή ποσότητα αμινοξέων και πρωτεϊνών σχεδόν εφάμιλλης του κρέατος.