Ρόμβος του Michaelis: Τι είναι αυτός ο «χαρταετός» στο σώμα μας και πώς βοηθά στη γέννα

Ρόμβος του Michaelis: Τι είναι αυτός ο «χαρταετός» στο σώμα μας και πώς βοηθά στη γέννα

Ο ρόμβος του Michaelis είναι μια περιοχή σε σχήμα χαρταετού που αποτελείται από έναν συνδυασμό οστών, συμπεριλαμβανομένου και του ιερού οστού. Μερικές φορές αναφέρεται και ως “το τετράπλευρο του Michaelis”.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου (γέννηση του μωρού), η περιοχή αυτή μετακινείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσει τη διάμετρο της λεκάνης.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτό συμβαίνει όταν τα χέρια της γυναίκας σηκώνονται προς τα πάνω, αναζητώντας κάτι από το οποίο να πιαστεί.

Αυτό είναι γνωστό και ως «το άνοιγμα της πλάτης» και είναι αυτό για το οποίο μιλούσε η Sheila Kitzinger (1993), όταν ηχογράφησε τζαμαϊκανές μαίες να λένε πως το μωρό δεν πρόκειται να γεννηθεί “μέχρι η γυναίκα να ανοίξει την πλάτη της”.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μέρος του φυσιολογικού δεύτερου σταδίου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ενεργού, φυσιολογικού τοκετού.

Χρειάζεται να “επιτραπεί” στον ρόμβο του Michaelis να κινηθεί προς τα πίσω, ώστε να δώσει στο μωρό τον μέγιστο δυνατό χώρο για να γυρίσει τους ώμους του, καθώς εκείνο βρίσκει τον δρόμο του προς τον έξω κόσμο.

Για να διευκολύνετε το άνοιγμα της πλάτης σας, χρησιμοποιείστε ωφέλιμες στάσεις τοκετού όπως το να είστε όρθιες, με κλίση προς τα μπρος ή στηριζόμενες στα χέρια και τα γόνατά σας.

Η εμφάνιση του ρόμβου κανονικά είναι ζήτημα λίγων λεπτών, βγαίνει ακριβώς μόλις ξεκινά το δεύτερο στάδιο, και επιστρέφει μέσα μέχρι να γεννηθούν τα πέλματα του μωρού, στην πραγματικότητα, μερικές φορές, ακόμα πιο γρήγορα.

Πηγή: Blossom – Pregnancy, Birth & Early Parenting

Διαβάστε επίσης:

Πισπιρίγκου: Τι είπε στους γιατρούς στο Θριάσιο – Πώς το συνέδεσε με τη Τζωρτζίνα

Αλεποχώρι: Πυροβόλησε ευθεία προς τα παιδιά ο 70χρονος – Γειτονόπουλα οι ανήλικοι

Κι όμως υπάρχει στην Ελλάδα: Εταιρεία διοργανώνει δωρεάν camp για τα παιδιά των υπαλλήλων της!