Σπουδαίοι Έλληνες που έγραψαν Ιστορία και μας έκαναν παγκοσμίως υπερήφανους κοσμούν τις πόρτες του 20ου Δημ. Σχ. Ευόσμου

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου είναι από τα σχολεία στολίδια της Θεσσαλονίκης που χάρη στη σύμπραξη και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έρχεται συχνά πυκνά στο προσκήνιο για τις όμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις που φιλοξενούνται στο χώρο του και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει όρεξη και μεράκι η σχολική μονάδα μπορεί να γίνει παράδεισος μάθησης αλλά και διασκέδασης.

Προσωπικότητες της επανάστασης και της σύγχρονης ιστορίας σε περίοπτη θεση τις πόρτες του σχολείου

Έχοντας ως φετηρία το γεγονός ότι το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, οι γονείς σε αγαστή συνεργασία με τον Διευθυντή και τους δασκάλους εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν μια πρωτότυπη ιδέα για να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό γεγονός.

Τι σκέφτηκαν;

Σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες και φυσιογνωμίες που γέννησε η πατρίδα μας σε μια σειρά τομέων, όπως οι τέχνες, η πολιτική, η επιστήμη και ο αθλητισμός βρήκαν τη θέση τους έξω από τις πόρτες κάθε τάξης του σχολείου και “υποδέχονται” καθημερινά τους μαθητές στις αίθουσες. Οι φωτογραφίες των σπουδαίων αυτών μορφών της Ελλάδας συνοδεύονται και από σύντομο βιογραφικό, γραμμένο όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Μέσω αυτής της δράσης οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μια σειρά προσωπικότητων που δεν προβάλλονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ώστε για να τους αναγνωρίζουν και να γνωρίζουν πολλές πληροφορίες για αυτά τα πρόσωπα.

Τα υπέροχα πορτρέτα στις πόρτες των τάξεων

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Νίκος Γκάλης κοσμούν την Α’ τάξη του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, τους μαθητές της Β’ τάξης υποδέχονται στην αίθουσα ο Πλάτωνας και ο Μάρκος Μπότσαρης, ενώ τα παιδιά της Γ’ τάξης γνωρίζουν τον Παύλο Μελά και τον Ελ Γκρέκο.

Στην πόρτα της Δ’ τάξης έχουν τοποθετηθεί οι φωτογραφίες του Γεωργίου Παπανικολάου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Ε’ ο Παπαφλέσσας και ο Οδυσσέας Ελύτης, της ΣΤ’ η Μαρία Κάλλας και η Μαντώ Μαυρογένους, ενώ στο γραφείο του διευθυντή έχει πάρει θέση ο Ιωάννης Καποδίστριας και στην αίθουσα υπολογιστών ο Αριστοτέλης, ο Καραϊσκάκης και η Μπουμπουλίνα.

Οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν στις πόρτες των αιθουσών το διάστημα που τα Δημοτικά σχολεία ήταν κλειστά, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και με την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα, τα παιδιά είχαν μια ευχάριστη έκπληξη να τους περιμένει.

Μια πρωτοβουλία που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από τους μαθητές

«Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι από την επέτειο της Επανάστασης και αποφασίσαμε να βάλουμε 16 αυτοκόλλητες φωτογραφίες στις πόρτες των αιθουσών, στο γραφείο των δασκάλων και την αίθουσα των υπολογιστών, εκ των οποίων οι εννέα απεικονίζουν μεγάλους Ελληνες από την αρχαιότητα έως τα σύγχρονα χρόνια και οι υπόλοιπες ανθρώπους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση», δήλωσε γι αυτή την πρωτοβουλία στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, Θεολόγης Χριστοφορίδης.

«Τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, καθώς με την επιστροφή τους αντί για την άσπρη πόρτα της τάξης, είδαν μια ωραία εικόνα. Εκτός από την αισθητική παρέμβαση, άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες για τα συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.