Σταμάτησαν οι δοκιμές του εμβολίου της Astra Zeneca σε παιδιά

“Πειράζει να κάνει στο παιδί μου το εμβόλιο της γρίπης ενώ δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου;”

Την αναστολή των δοκιμών του εμβολίου κατά του Covid-19 σε παιδιά αποφάσισε προσωρινά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όσο η βρετανική ρυθμιστική αρχή των φαρμάκων διερευνά πιθανή σχέση των σπάνιων κρουσμάτων θρόμβωσης στους ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της εταιρίας.

Όπως ανάφερε ο καθηγητής Αντριου Πόλαρντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μιλώντας στο BBC, “Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή”. Στη συγκεκριμένη δοκιμή είχαν συμμετάσχει περίπου 300 εθελοντές με στόχο να αποτιμηθεί κατά πόσο το εμβόλιο δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον είχε καλέσει τον κόσμο να συνεχίσει κανονικά τα ραντεβού του εμβολιασμού, ενώ και ο ΠΟΥ επιμένει, ότι η αναλογία κινδύνου – οφέλους είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ του εμβολίου.