Σχολ. χρονιά 2019-2020: Τι ώρα θα ανοίγουν τελικά τα σχολεία σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας

«Δεν θα αλλάξει τίποτα στο ωράριο λειτουργιάς των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων και θα ανοίγουν κανονικά στις 8.15 το πρωί» δήλωσε το πρωί η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η κ. Κεραμέως έβαλε έτσι τέλος στις υποθέσεις που γίνονταν όλον αυτόν τον καιρό για το ωράριο έναρξης των σχολείων σημειώνοντας, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή κάποια τέτοια ρύθμιση, καθώς υπάρχουν πολλές πρακτικές δυσκολίες γι’ αυτή την εξαγγελία. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι είναι στις πρώτες προτεραιότητές του Υπουργείου, προς το παρόν.

Τι δήλωσε για το άσυλο και τα πανεπιστήμια

«Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί άμεσα», ξεκαθάρισε ξανά η Υπουργός, ενώ τόνισε και πάλι ότι δεν πρόκειται να ιδρυθεί η τετάρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα. «Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι δικηγόροι, η χώρα δεν χρειάζεται άλλους άνεργους δικηγόρους», σημείωσε.

«Είναι αδιανόητο να έχουμε υψηλή νεανική ανεργία και επιχειρήσεις να μη βρίσκουν νέους με ειδικές δεξιότητες», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα παλιά ΤΕΙ ήταν ανώτατα από το 2001, αλλά αυτό δεν εφαρμοζόταν αυτό στην πράξη… Εμείς, τόνισε η κ. Κεραμέως, πιστεύουμε στην τεχνολογική εκπαίδευση και στην τεχνολογικής εκπαίδευσης εν συνόλω, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε απόπειρα χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

«Κάθε ίδρυμα μόνο του θα έπρεπε να έχει δυνατότητα να εκπονεί ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα. Γιατί να μην προσελκύουμε φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο αντί να διώχνουμε εμείς οι ίδιοι φοιτητές στο εξωτερικό;», διερωτήθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης.

Τι θα γίνει με τα Θρησκευτικά

Όπως εξήγησε για τα θρησκευτικά, «υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά αντισυνταγματικό. Πρόθεσή μας είναι να συμμορφωθούμε απόλυτα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα στοχεύουμε να κάνουμε το μάθημα πιο ελκυστικό για τους μαθητές… Και δεν είναι μόνο αυτό».

Τέλος, η κ. Κεραμέως, εκτός από το θέμα της αλλαγής ώρας στα σχολεία ανέφερε ότι θα προσληφθούν κανονικά οι 4.500 εκπαιδευτικοί για τα σχολεία ειδικής αγωγής και το σύστημα των εξετάσεων για τα πανεπιστήμια δεν θα αλλάξει για την επομένη χρόνια.