Συνεχίζεται το αδιέξοδο για τους γονείς παιδιών ειδικής αγωγής – Η νέα έκκλησή τους για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει μεγάλο ζήτημα με τα θεραπευτικά προγράμματα χιλιάδων ευάλωτων παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής καθώς οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλοντας πλήθος επιστημονικών, νομικών και οικονομικών ζητημάτων.Το σημαντικότερο δε, φαίνεται ότι από το πλαίσιο που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο θα προκύψει μείωση 40% στο συνολικό κονδύλιγια την ειδική αγωγή και μείωση του χρονικού ορίζοντα που θα καλύπτει ο οργανισμός.

 Η Ομάδα Γονέων με Παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής μάς απέστειλε νέο κείμενο όπου αποτυπώνεται η έκκλησής τους για να μην αφεθούν τα παιδιά τους στην τύχη εν τω μέσω της κόντρας Κράτους και των επαγγελματιών επιστημόνων που προσφέρουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής (λογοπεδικοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι και λοιποί ειδικοί παιδαγωγοί – θεραπευτές).

Το κείμενο τους είναι το εξής:

Εμείς οι γονείς με:

Παιδιά του φάσματος, παιδιά με οποιοδήποτε σύνδρομο

Παιδιά με νοητική καθυστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά ελλείμματα

Αλλά και παιδιά με πλήθος διαταραχές, όπως

ΔΕΠΥ, Βαρηκοΐα, Αρθρωτικές/φωνολογικές διαταραχές, Τραυλισμό, Γλωσσική καθυστέρηση, Δυσλεξία/Δυσορθογραφία/Δυσαριθμησία/ Δυσαναγνωσία κ.ο.κ.

Ο νεός νόμος της ειδικής αγωγής είναι ένας κόφτης στις ζωές τους και στην πρόοδο τους.

Απαιτούμε από την Πολιτεία να τους εξασφαλίζει το Δικαίωμά τους στη θεραπεία. To δικαίωμά τους να ελπίζουν οτι θα γίνουν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι πολίτες.

Απαιτούμε από την πολιτεία να διασφαλίσει τα παρακάτω:

  • τη διατήρηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ στα ενδεικτικά μεσοσταθμικά μεγέθη της πραγματοποιημένης δαπάνης της τελευταίας τριετίας. Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης Είναι αναγκαίο λοιπόν η επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε όχι για την πραγματική ανάγκη των παιδιών μας αλλά για να ανακόψει το κύμα αντιδράσεων γονιών και θεραπευτών να βγάλει άμεσα ένα πρόρισμα, να βγουν επιδιμιολογικές μελέτες για το πόσοι και ποιοι είναι οι ωφελούμενοι και βέβαια να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
  • Την μη υπαγωγή της Ειδικής Αγωγής στο άρθρο 100 του Ν.4172/2013 (μηχανισμό claw back και rebate) με αναστολή εφρμογής του Νόμου, γιατί καθιστά τη σύμβαση απαγορευτική για τους παρόχους.
  • Διόρθωση του προτεινόμενου χρόνου λογοθεραπείας, από ελάχιστο χρόνο 30 λεπτών στα 45 λεπτά, αλλιώς θα μιλάμε για περικοπή της θεραπευτικής δυναμικής ανά συνταγογράφηση.
  • Διατήρηση του βασικού όρου της Σύμβασης περί απαγόρευσης ζήτησης ή είσπραξης οποιασδήποτε επιπλέον αμοιβής από τον ασφαλισμένο πλην της νόμιμης αμοιβής της συνεδρίας. Μπορεί η νόμιμη αμοιβή να διαμορφωθεί με νέα κοστολόγηση και πιθανή συμμετοχή του Ασφαλισμένου σε ποσοστό όμως που δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 25% της συνολικής αμοιβής.
  • το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή θεραπευτή των παιδιών μας

πρέπει να κατανοήσουμε οτι αν ΤΩΡΑ δεν επέμβουμε με θεραπείες στα παιδιά μας, θα κάνουμε μια κοινωνία αναπήρων.

Σας παραθέτω το κείμενο ενός πατέρα που δημοσίως έγραψε το ακόλουθο:

Τα προβλήματα των  ΑμΕΑ   μετασχολικής ηλικίας προκαλούν απίστευτο  άγχος σ΄εμάς  που επωμιζόμαστε  την επιμέλειά τους. Πρόσφατα η μητέρα ενός τέτοιου ατόμου,  ηλικιωμένη  και με  συναίσθηση της επερχόμενης  αδυναμίας ή  «απουσίας» από τη φροντίδα του παιδιού της, δήλωσε αυτό το άγχος με μια  μακάβρια  φράση : «Δεν μπορούμε ούτε να πεθάνουμε»…
Πέρυσι  ο 80χρονος πατέρας ενός 42χρονου ΑμΕΑ πήρε την καραμπίνα του, σκότωσε το γιό και στη συνέχεια αυτοκτόνησε , δείχνοντας  με αυτό το δραματικό τρόπο  το πρόβλημα μιας κατηγορίας ατόμων που περιέρχονται στην κατάσταση του οικόσιτου  ζώου, εκεί όπου δεν υπάρχουν προνοιακές  δομές :  Δομές που μπορούν  να έχουν  μικρά λειτουργικά  κόστη,   να στηρίζονται  στον εθελοντισμό  , να εξοικονομούν  κοινωνικούς πόρους και να ανοίγουν προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης σε κάποιους ΑμΕΑ…
Πρόκειται για μια  ανθρωπιστική επένδυση άμεσης απόδοσης,  που όμως συγκρούεται με κάποιες ύποπτες  θεωρίες  «από-ιδρυματοποίησης». Η αποπομπή των ΑμΕΑ μετασχολικής ηλικίας από τις υπάρχουσες προνοιακές δομές ισοδυναμεί με επαναφορά στο αδιέξοδο  οικιακό περιβάλλον και στο παρκάρισμα ενώπιον τηλεοράσεων.
Όλοι εμείς οι γονείς, κηδεμόνες, φίλοι και συμπαραστάτες των ΑμΕΑ μετασχολικής ηλικίας, πρέπει να αρνηθούμε κάθε εύσχημη  επιστροφή  στην εποχή του Ντίκενς
Γιάννης Σχίζας
Πατέρας «παιδιού» 33 ετών με ειδικές ανάγκες

Σηµ: Η Οµάδα Γονέων «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙ∆ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» καίτοι δεν αποτελεί Σωµατείο αλλά άτυπη οµάδα, αναγνωρίζεται από το άρθρο 107 του Α.Κ. καθώς και από το άρθρο 12του Συντάγµατος