Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χρειάζεται ψυχολόγο

Τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις ψυχο-συναισθηματικές τους ανάγκες, ενώ οι γονείς συχνά νιώθουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να διαγιγνώσκουν και να λύνουν όσα μπορεί να συμβαίνουν στην ψυχούλα του μικρού τους. Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά με δυσκολίες παραμένουν με αυτές και οι γονείς βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην απόγνωση. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να «σπάσει» αυτός ο κύκλος; Το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να αναζητήσουμε εγκαίρως βοήθεια.

«Τα παιδιά είναι τόσο πολύπλευρα», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Dr. Giamarie Daino. «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που συμβαίνουν μέσα τους ταυτόχρονα που μερικές φορές δεν υπάρχει μόνο μια σαφής ένδειξη.» Αντ ‘αυτού, λέει, είναι πιθανότερη μία σύνθεση προειδοποιητικών στοιχείων.

Στα μικρότερα παιδιά, οι αλλαγές συμπεριφοράς συνδέονται με την ανάπτυξη. Οι ψυχολογικές δυσκολίες μπορούν συχνά να σταματήσουν την πρόοδο ενός παιδιού στην αρχή της ή ακόμα και να το γυρίσουν πίσω, εξηγεί η Daino. «Κάτι συνηθισμένο για τα παιδιά είναι να αρχίσουν να υποχωρούν αναπτυξιακά», λέει. «Ή μπορεί να μην καταφέρουν να επιτυγχάνουν νέα ορόσημα.»

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που κάποτε μιλούσαν με πλήρεις προτάσεις μπορεί να επανέλθουν σε μπεμπεκίσματα ή απλά να χρησιμοποιούν μερικές λέξεις. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε πιο περίπλοκες γλωσσικές δεξιότητες μπορεί να εξακολουθούν να έχουν κολλήσει στις λίγες λέξεις. Τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια από έναν θεραπευτή μπορεί επίσης να είναι τα πιο εξαρτημένα, χειριστικά και προσκολλημένα. Άλλα που είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν το γιο-γιό μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να βρέχουν το κρεβάτι τους.

Εκτός από τις αλλαγές στην αναπτυξιακή πρόοδο, οι οποίες μπορεί να είναι μικρές και δύσκολο να παρατηρηθούν, τα μικρά παιδιά που χρειάζονται θεραπεία μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πιο εμφανή ζητήματα συμπεριφοράς. «Ένα άλλο σημάδι είναι τα ξεσπάσματα», λέει η Daino. «Τα παιδιά μπορεί να έχουν tantrum, ενώ πριν δεν είχαν, να είναι συχνότερα και να διαρκούν παραπάνω».

Τα παιδιά που δυσκολεύονται με την ψυχική τους υγεία μπορεί επίσης να εμφανίσουν αλλαγές που σχετίζονται με τη βιολογία τους. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την αδυναμία να μείνουν ξύπνια ή την επιθυμία να κοιμούνται περισσότερο. Και μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίζουν αλλαγή στην όρεξή τους, απομακρύνοντας το φαγητό, ενώ πριν έτρωγαν αρκετά.

Τέλος, για τα παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο: Οι γονείς μπορεί να δουν μια αλλαγή στην δέσμευσή τους. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους γονείς παιδιών του Νηπιαγωγείου να αναγνωρίσουν, αλλά αν ένα παιδί που κάποτε ήταν ενθουσιασμένο που πάει στο σχολείο ξαφνικά σταματήσει να είναι ή αν δεν ολοκληρώνει τις εργασίες του κ.λ.π., μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα.

Η Daino σημειώνει ότι οι γονείς πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, όταν οι αλλαγές που παρατηρούν στο παιδί τους συσχετίζονται με τις αλλαγές στη ζωή του. «Ακόμα κι αν δεν το επηρεάζουν άμεσα», εξηγεί, σημειώνοντας ότι αλλαγές στον κόσμο (π.χ. οι επιπτώσεις της πανδημίας) μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές με μια αλλαγή στην οικογένεια. «Ειδικά οι τραγωδίες. Οτιδήποτε αποτελεί μια διαφορετική εμπειρία – το διαζύγιο των γονέων, η απώλεια φίλων ή μελών της οικογένειας – οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη ζωή ενός παιδιού.»

Ωστόσο, ορισμένοι γονείς μπορεί να διστάζουν να ζητήσουν ψυχολογική βοήθεια για το παιδί τους. Αλλά η ειδικός τους παροτρύνει να έχουν πίστη στη δική τους κατανόηση των παιδιών τους. «Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Ως γονέας, είστε ο πλέον ειδικός στα παιδιά σας. Ξέρετε καλύτερα όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά.»

Η Diano σημειώνει ότι, οι περισσότεροι σχολικοί ψυχολόγοι θα μπορέσουν με μία πρώτη δωρεάν συνεδρία να ακούσουν τους γονείς και να δώσουν κάποιες συμβουλές, ενώ δεν θα πρέπει να διστάσουν, αν συστηθεί ψυχοθεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα. «Και εξηγήστε το στο παιδί με απλά λόγια. Πείτε του, ότι νοιάζεστε και ενδιαφέρεστε γι’αυτό και ότι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν επιβάλλεται, αλλά στόχο έχει να σας βοηθήσει όλους.»

Με λίγα λόγια, τα 4 σημάδια, ότι ένα μικρό παιδί χρειάζεται ψυχολόγο:
  • Αναπτυξιακές καθυστερήσεις ή παλινδρόμηση, όπως απώλεια γλωσσικής ικανότητας, νυχτερινή ενούρηση ή συνεχείς «ανάγκες».
  • Συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση των tantrums.
  • Βιολογικές αλλαγές όπως αυξημένος ύπνος ή απώλεια όρεξης.
  • Δώστε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις αλλαγές όταν σχετίζονται με μεγάλες τραγωδίες ή αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού, όπως το διαζύγιο ή η απώλεια ενός φίλου ή συγγενή.

Πηγή: fatherly.com