Τα 4 μαθήματα που κάθε γονιός πρέπει να διδάξει το παιδί του για να προστατεύει το σώμα του από τα “περίεργα” αγγίγματα

Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που πρέπει από νωρίς να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι αυτό της ασφάλειας του σώματός τους.

Τα συνεχή περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης παιδιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πρέπει να μας ταρακουνήσουν όλους ώστε να μιλήσουμε και να ενημερώσουμε τα παιδιά μας με τον κατάλληλο τρόπο και τα σωστά λόγια που επιβάλλει κάθε ηλικιακό στάδιο για την προστασία του σώματος και για το “ΟΧΙ” που πρέπει πάντα να λένε όταν έρχονται αντιμέτωπα με πρόσωπα και καταστάσεις που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση αναφορικά με την σωματική τους ακεραιότητα.

4 μαθήματα για το σώμα που κάθε γονιός πρέπει να διδάξει το παιδί του

Με μια ανάρτησή του ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Παναγιώτης Δημητρόπουλος, θίγει το ζήτημα του να μάθουν τα παιδιά από μικρά ότι “Το σώμα μου, ανήκει μόνο σε εμένα” και εξηγεί στους γονείς τα 4 μαθήματα που πρέπει να τους δώσουν από νωρίς:

1. Μπορώ να αρνηθώ να με φιλησουν να με αγγίξουν αν εγώ δεν το θέλω. Είμαι ο φύλακας του σώματος μου.

2. Ως φύλακας έχω και βοήθεια. Ο Μπαμπάς, η μαμά, ο αδερφός η αδερφή, ο παππούς η γιαγιά, ο θείος και η θεία η Δασκάλα/Δάσκαλος μου. Είναι οι έμπιστοι βοηθοί που θα με βοηθήσουν αν τυχόν αισθανθώ φόβο, τρόμο και ότι κινδυνεύω.. Ποτέ δεν το λέω μόνο στον έναν. Όλοι όσοι ανήκουν στη Δύναμη Β ( Δύναμη Βοηθείας) θα πρέπει να γνωρίζουν για να με βοηθήσουν άμεσα.

3. Τα απόκρυφα σημεία είναι αυτά που κρύβονται κάτω από το εσώρουχο η το μαγιό μου. Δεν τα αγγίζει ποτέ κανείς όπως και εγώ δεν αγγίζω κανενός άλλου. Αν μου το ζητήσει κάποιος η μου δείξει φωτογραφίες με αυτά. Ενημερώνω αμέσως τη Δυναμη Β.

4. Δεν υπάρχουν κρυμμένες λέξεις και καλά και κακά μυστικά. Τα μοιράζομαι όλα με τη Δύναμη Β.