5 χρυσοί κανόνες για το σώμα τους που τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν για να μην πέσουν θύματα παρενόχλησης

Επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, φυλής ή θρησκείας πέφτει θύμα κάποιου είδους σεξουαλικής κακοποίησης. Ο δράστης μπορεί να είναι είτε άγνωστος είτε κάποιος από το στενό περιβάλλον του παιδιού. Ως σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται ένα ακατάλληλο άγγιγμα στο παιδί, ο εξαναγκασμός του παιδιού να προβεί σε ακατάλληλο άγγιγμα, έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό ή σε γυμνό σώμα και άσεμνη φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση του παιδιού.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη σεξουαλική παρενόχληση από το να συμβεί στο δικό μας παιδί;

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τους 5 χρυσούς κανόνες που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας από όταν είναι πολύ μικρά ώστε να είναι υποψιασμένα και να μην πέσουν θύματα παρενόχλησης.

1. Το σώμα μου είναι δικό μου

Το παιδί δεν είναι υποχρεωμένο να αγκαλιάζει και να φιλάει γνωστούς, συγγενείς και φίλους αν δεν το επιθυμεί. Όταν πιέζουμε ένα παιδί να εκδηλώσει μια έκφραση αγάπης και οικειότητας, παρόλο που το ίδιο δεν θέλει, προκειμένου να μην πληγώσει τα αισθήματα κάποιου συγγενή ή φίλου μας, του μαθαίνουμε ότι το σώμα του δεν του ανήκει πάντα, γιατί κάποιες φορές πρέπει να παραμερίζει τις δικές του επιθυμίες προκειμένου να ευχαριστήσει τους άλλους. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν το μήνυμα ότι το σώμα τους τους ανήκει και είναι στη δική τους δικαιοδοσία εάν θα αγκαλιάσουν, θα φιλήσουν ή θα δεχτούν την αγκαλιά και το φιλί οποιουδήποτε. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι όποτε πάει κάποιος να τα αγγίξει και δεν τους αρέσει, τότε να λένε: «Σταμάτα! Μη με αγγίζεις! Δεν το θέλω!»

2. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει ένα οικογενειακό πρόσωπο που είναι πρόθυμο να ακούσει ό,τι τους συμβεί όσο φρικτό κι αν είναι αυτό

Εξηγήστε στο παιδί ότι έχει το δικαίωμα να μην επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει, κι αυτό ισχύει για όλους, ακόμα και για τους ενηλίκους που γνωρίζει ή συμπαθεί – ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούν επιχειρήματα του τύπου «οι γονείς σου δεν θα σε πιστέψουν, εάν το πεις» ή «εάν το πεις, θα σε μαλώσουν», προκειμένου να εξασφαλίσουν εχεμύθεια.  Θυμίστε του πως, εάν κάποιος προσπαθήσει να το αγγίξει με τρόπο που νιώθει ότι δεν είναι σωστός, πρέπει να του πει «Όχι» και να καλέσει σε βοήθεια. Επιπλέον πείτε στα παιδιά ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν αν συμβεί κάτι που το έκανε να νιώσουν άσχημα και φυσικά αν εκμυστηρευτούν κάτι τέτοιο ούτε θα τα τιμωρήσετε ούτε θα τα αμφισβητήσετε !

3.Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα ασφαλή και ποια τα “πονηρά” αγγίγματα

Οι ειδικοί προτείνουν ότι η ηλικία των τριών ετών ενδείκνυται για να αρχίσετε να του εξηγείτε πώς πρέπει να προστατεύει το σώμα του, από τις κακές προθέσεις των άλλων. Όταν βγάλει τις πάνες (δηλαδή περίπου τα 3 με 3,5 χρόνια) είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να μάθει ότι το σώμα του τού ανήκει απόλυτα και να αρχίσει να ασχολείται το ίδιο με τη φροντίδα του. Ένα από τα κυριότερα διδάγματα είναι κανένας ενήλικος -ούτε και οι πιο κοντινοί του άνθρωποι- δεν έχουν λόγο να ασχολούνται με τα γεννητικά του όργανα.  

4. Τη διαφορά μεταξύ του καλού και του κακού μυστικού

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών μυστικών και κακών μυστικών, αλλά και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οποιοδήποτε μυστικό τους προκαλεί άγχος, αμηχανία, φόβο ή στενοχώρια δεν θεωρείται καλό και επομένως δεν θα πρέπει να το αποκρύπτουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται (γονέα, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλληλουχία αυτή καταστάσεων για να συζητήσετε τη στη διαφορά μεταξύ καλού μυστικού (όπως λχ. ένα πάρτι γενεθλίων) και κακού μυστικού (οτιδήποτε προκαλεί στο παιδί στενοχώρια και άγχος). Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας αποκαλύπτουν πάντα τα κακά μυστικά.

5. Διδάξτε τους τον Κανόνα των Εσωρούχων

Ο Κανόνας των Εσωρούχων αποτελεί ένα μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και που να στραφούν για βοήθεια. Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία