Σκοπός του χριστουγεννιάτικου στολισμού είναι να προσφέρει χαρά. Σε εμάς και, φυσικά, στα παιδιά. Δυστυχώς, όμως, πολλά από τα στολίδια που χρησιμοποιούμε κρύβουν κινδύνους τους οποίους μάλλον και αγνοούμε.
Εκτεθειμένα λαμπάκια, καλώδια, δέντρα που κουνιούνται και πολλά ακόμα μπορεί να χαλάσουν το γιορτινό κέφι της οικογένειάς μας. Πώς θα το αποτρέψουμε αυτό; Ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές και αποφεύγοντας τα πιο συνηθισμένα λάθη στον χριστουγεννιάτικο στολισμό.
Φωτάκια: Πάντα τσεκάρετε ότι τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που επιλέγετε πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πριν τα τοποθετήσετε στο δέντρο, σε κάποιον τοίχο ή άλλο σημείο του σπιτιού, ελέγξτε προσεκτικά τα καλώδια και τα λαμπάκια. Αν υπάρχει ακόμα και ένα πολύ μικρό σχίσιμο ή σπάσιμο θα πρέπει να τα πετάξετε. Φυσικά, προσέχετε τα φωτάκια να μην ακουμπούν με εύφλεκτα αντικείμενα (π.χ. καναπέδες, καρέκλες, υφάσματα). Μην ξεχνάτε να τα βγάζετε πάντα από την πρίζα όταν κοιμάστε ή φεύγετε από το σπίτι.
Δείτε εδώ πόσο γρήγορα μπορεί να πάρει φωτιά ένα δέντρο από λαμπάκια:
Δέντρο: Η χαρά των Χριστουγέννων μπορεί να μας γεμίσει θλίψη αν δεν στερεωθεί καλά. Όταν στολίζετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο προσέξτε πολύ καλά. Πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα πολύ σταθερό σημείο, στο οποίο φυσικά δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση τα παιδιά. Έτσι θα γλιτώσετε από τα δυσάρεστα αποτελέσματα κάποιου βραχυκυκλώματος. Αποφεύγετε τις εστίες φωτιάς, όπως σόμπες ή τζάκια και αν στολίζετε φυσικό έλατο τότε μην το αφήνετε να ξεραθεί. Φροντίζετε την υγρασια στο χώμα και τα κλαδιά του, επειδή ένα ξερό δέντρο είναι πιο εύκολο να αρπάξει φωτιά.
Στολίδια: Μπορεί να μοιάζουν αθώα, αλλά τα στολίδια των δέντρων εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, ειδικά για τα παιδιά. Τοποθετήστε τα πολύ εύθραυστα σε σημείο με δύσκολη πρόσβαση στα παιδιά και αποφύγετε τα γυάλινα ή κρυστάλλινα αν στο σπίτι κυκλοφορεί κάποιο παιδί προσχολικής ή νηπιακής ηλικίας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιεί και να πνιγεί. Καλό θα είναι, φυσικά, στην ίδια περίπτωση να αποφύγετε και τα περίτεχνα στολίδια με τα πολλά μικρά κομμάτια.
Κεριά: Φτιάχνουν μια ήρεμη, ειδυλλιακή και ρομαντική ατμόσφαιρα, η οποία …δεν ταιριάζει καθόλου με παιδιά! Προσπαθήστε να μην ανάβετε κεριά όσο τα παιδιά κυκλοφορούν στον χώρο. Η φλόγα των κεριών είναι δελεαστική για τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν πλήρη αίσθηση του κινδύνου. Επίσης, να θυμάστε πάντα να σβήνετε τα κεριά όταν πέφτετε για ύπνο ή φεύγετε από το σπίτι. Κάθε χρόνο οι στατιστικές δείχνουν ότι αρκετές φωτιές ξεσπούν σε σπίτια από ξεχασμένα κεριά…
Φυτά: Την τιμητική τους έχουν αυτή την εποχή φυτά, όπως το Αλεξανδρινό. Οι καρποί του όμως μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνοι για τα μικρά παιδιά. Εύκολα τα μούρα του μπορεί να φαγωθούν από ένα μικρό παιδί και να οδηγήσουν σε πνιγμό ή ακόμα και σε δηλητηρίαση. Πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί, ακόμα και αν επιλέξετε κάποιο ψεύτικο φυτό…
Καλώδια: Ένα εκτεθειμένο καλώδιο μπορεί να προκαλέσει από ένα απλό βραχυκύκλωμα μέχρι μια μεγάλη έκρηξη! Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε το δίκτυο σας και δώστε μεγάλη προσοχή στο πού τοποθετείτε τα καλώδιά σας. Οι πρίζες και τα πολύπριζα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με εύφλεκτα υλικά και σίγουρα να βρίσκονται μακριά από εστίες φωτιάς. Τα καλώδια που τοποθετούνται σε κάποιον εξωτερικό χώρο, πρέπει να μένουν καλυμμένα και να προστατεύονται από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή, χιόνι, υγρασία).
Μπαταρίες: Τα περισσότερα παιχνίδια και στολίδια που παράγουν μουσική ή φως περιέχουν μπαταρίες. Τις πιο πολλές φορές πρόκειται για μικρές μπαταρίες, τις οποίες πολύ εύκολα κάποιο παιδάκι μπορεί να καταπιεί. Αν αντιληφθείτε, ότι αυτό συνέβη πρέπει να μεταφέρετε αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο. Για να το αποφύγετε προτιμήστε προϊόντα που οι μπαταρίες τους κλείνουν με βίδες σε σημείο που δεν έχει εύκολη πρόσβαση ένα παιδάκι!