Τα μέτρα υγιεινής για τα σχολεία – Οι ημερομηνίες για όλες τις βαθμίδες – Άγνωστη η ώρα προσέλευσης

Η Επιτροπή των Ειδικών Λοιμωξιολόγων απεφάνθη ότι είναι πλέον χρεός της να δώσει το πράσινο φως γαι το άνοιγμα των σχολείων. Όπως τόνισε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ημερομηνίες για την επαναλειτουργία

Έτσι, το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα αναμένεται να γίνει, εκτός απροόπτου, στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή στα θρανία θα γίνει από τα Λύκεια και με έμφαση στην Γ’ τάξη και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η επόμενη φάση ανοίγματος της εκπαίδευσης, θα γίνει πιθανότατα στις 18 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ η επιστροφή των μαθητών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία αναμένεται από τις 25 Μαΐου και μετά.

Σημαντικός παράγοντας η διατήρηση των κρουσμάτων σε χαμηλά νούμερα

Η επιδημιολογική πορεία, με διατήρηση του αριθμού νέων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι το κλειδί για να προχωρήσει η λειτουργία της κάθε βαθμίδας και δεδομένη θα πρέπει να θεωρηθεί σε κάποιες από αυτές η παράταση της σχολικής χρονιάς κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα φτάσει πέραν του τέλους Ιουνίου» και ότι πιθανότατα θα υπάρξει έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα αλλά όχι για όλες τις βαθμίδες.

Ο κανόνες υγιεινής

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει οδηγίες για την ασφάλεια των παιδιών.

Όπως προκύπτει μεταξύ των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν στα σχολεία θα είναι η ασφαλής διατήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών και η ύπαρξη αντισηπτικών σε κάθε αίθουσα.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα ισχύσει με τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, αλλά και με τα διαλείμματα.