«Τα παιδιά μας δεν συμπαθούν τα παιδιά των κουμπάρων μας… Τι να κάνουμε;»

«Τα δύο μας παιδιά ηλικίας 9 και 7 ετών δεν αντέχουν τα παιδιά των κουμπάρων μας που είναι πολύ ζωηρά, αυθάδη, επιθετικά. Κατά συνέπεια δυσανασχετούν πολύ έντονα όταν πρόκειται να βρεθούμε. Δεν τους θέλουν στο σπίτι μας, κρύβουν τα παιχνίδια τους για να μην τα καταστρέψουν, επαναλαμβάνουν ότι δεν τους αντέχουν γιατί κάνουν σαχλαμάρες και συνέχεια φωνάζουν. Παράλληλα, προσπαθούν να αποφύγουν την επαφή μαζί τους ζητώντας να πάνε στη γιαγιά τους. Πώς να αντιμετωπίσουμε σωστά αυτή την κατάσταση;».

Απαντά η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Είναι λογική η αντίδραση των παιδιών σας σύμφωνα με αυτά που γράφετε. Καλό είναι να σεβαστείτε την επιθυμία τους. Η απλούστερη αντίδραση την οποία είμαι σίγουρη ότι έχετε σκεφτεί, είναι να αποφεύγονται οι συναντήσεις με τα παιδιά στο σπίτι σας, το πρόβλημα όμως παραμένει. Μια άλλη σκέψη θα ήταν όταν συναντιέστε οι δύο οικογένειες στο δικό σας σπίτι, προκειμένου να αποφεύγονται οι εντάσεις, να είναι και ένας ενήλικας μαζί τους κατά την ώρα του παιχνιδιού, προσπαθώντας διακριτικά να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Αυτό που θα σας πρότεινα ως καλύτερη επιλογή θα ήταν να συζητήσετε το πρόβλημα με τους ίδιους τους κουμπάρους σας κατευθείαν, αν θεωρείτε ότι θα καταλάβουν, και από κοινού να αναλάβετε δράση. Δηλαδή εκείνοι να μιλήσουν στα παιδιά τους και εσείς στα δικά σας, ώστε κάθε φορά που συναντιέστε να οριοθετείτε από κοινού τις δραστηριότητες και να αντιμετωπίζετε μαζί τα παράπονα και εναλλάξ κάποιος από τους ενήλικες να έχει τη διακριτική τους εποπτεία κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας. Αν αυτό συνεχιστεί κάποιο διάστημα και το δουλέψετε, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να αλλάξει η εικόνα.