Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις αν πονάς σε όλο σου το σώμα

Έχεις πόνους σε όλο σου το σώμα και δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί σου συμβαίνει αυτό; Αυτή η ενόχληση κάθε άλλο παρά αθώα μπορεί να θεωρηθεί καθώς θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ινομυαλγίας – ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Παρά το ότι σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, δεν είναι αμιγώς αρθρίτιδα διότι δεν παρατηρείται φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κόπωση και να διαταράξει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε όταν μας συμβαίνουν ή τα παρατηρούμε στο σώμα μας.

Τα “ύποπτα” συμπτώματα

 • Επίπονοι πόνοι σε σημεία του σώματος που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες
 • Κούραση και δυσκαμψία κυρίως τις πρωινές ώρες
 • Διακεκομμένος ύπνος
 • Η ένταση του πόνου σε κάποια σημεία του σώματος είναι ιδαιτέρως δυνατή
 • Υποφέρετε από συχνούς και ισχυρούς πονοκεφάλους
 • Έντονοι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου
 • Πόνος, δυσφορία, ή κάψιμο κατά την ούρηση, πυελική δυσφορία ή χαμηλότερο κοιλιακό άλγος
 • Σας επηρεάζουν σωματικά οι εναλλαγές του καιρού, έχετε δυσφορία με τις οξείες μυρωδιές και το δυνατό ήχο
 • Η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος
 • Νιώθετε ανεξήγητα οίδημα, κάψιμο και μούδιασμα στα άκρα σας
 • Δυσκολία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης
 • Συνεχής κατάσταση εκνευρισμού ή παρατεταμένη καταθλιπτική διάθεση

Η ένταση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην ινομυαλγία παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Ο πόνος μπορεί να ξεσπάσει οπουδήποτε, συχνά και στις δυο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα, και γίνεται συνήθως αισθητός ως διάχυτο άλγος και δυσκαμψία. Συνήθως, διάφορα μικρά σημεία σε συγκεκριμένες περιοχές πονούν όταν τους ασκείται πίεση. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον αριθμό και την κατανομή αυτών των «σημείων ευαισθησίας» στη διάγνωση της ινομυαλγίας.

Αν και η ινομυαλγία μπορεί να επιμείνει για πολλούς μήνες ή χρόνια, δεν προκαλεί βλάβη στους μυς ή στις αρθρώσεις και δεν οδηγεί σε αρθρίτιδα, ούτε επιδεινώνει την τυχόν υπάρχουσα αρθρίτιδα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πόνοι

Η  ινομυαλγία θεραπεύεται δύσκολα, αν και τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, τα παυσίπονα συνήθως ανακουφίζουν, ενώ ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μια μικρή δόση αντικαταθλιπτικών για να μειωθούν οι διαταραχές του ύπνου. Η χρήση ενός μαλακού κολάρου κατά τη διάρκεια του ύπνου βοηθά κάποιους ασθενείς να κοιμούνται καλύτερα, ειδικά όταν ο αυχένας πονάει.

Θεραπείες όπως το μασάζ, ο βελονισμός, η φυσιοθεραπεία και ο χειρισμός από ένα χειροπρακτικό ή οστεοπαθητικό ειδικό μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο και να ανεβάσουν το ηθικό, όμως δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Είναι στη δική σας κρίση να αποφασίσετε αν τα οφέλη κάποιας τέτοιας θεραπείας αντισταθμίζουν το χρόνο και τα έξοδα.

Η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία, για 15-20 λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες στην αντιμετώπισης της ινομυαλγίας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η αερόβια άσκηση (μέτριας προς υψηλής έντασης) βοηθά να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την κατάσταση της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος και τους μυς του σώματος. Μειώνει επίσης τους πόνους και άλλα συμπτώματα. Το κολύμπι θεωρείται εξαιρετική μορφή άσκησης για την ινομυαλγία.

Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον πόνο αρχικά και για το λόγο αυτό συστήνεται να αρχίζει κανείς με ήπια άσκηση που διαρκεί μερικά λεπτά και να αυξάνεται σταδιακά η ένταση και η διάρκεια της.