Τι δεν σου λέει κανείς για το σώμα σου μετά τα 40

Τα 40 είναι μια κομβική ηλικία για την γυναίκα. Τα άγχη και οι ανησυχίες της πρώτης νιότης έχουν παρέλθει, τα παιδιά της – αν έχει – μεγαλώνουν και γίνονται πιο ανεξάρτητα, είναι πιο σταθερή επαγγελματικά και γενικά, αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, είναι πιο χαλαρή απέναντι στη ζωή.

Τι συμβαίνει όμως όταν γυναικείο σώμα «βιάζεται» να μεγαλώσει;

Μία γυναίκα η οποία βίωσε αρκετά νωρίς τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μοιράζεται μέσω της Huffigtonpost.com την εμπειρία της και αποκαλύπτει όλα εκείνα τα οποία συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα στην ηλικία των 40 και κανείς δεν μας είχε πει ποτέ.

«Τα συμπτώματα ήταν αχνά στην αρχή: ελαφριές ζαλάδες, ανεβασμένοι παλμοί, κάποια λάθη στην ομιλία μου. Σε λίγους μήνες όμως από ελαφρά και σχεδόν ασήμαντα έγιναν… επικίνδυνα! Είχα κρίσεις πανικού, τα πόδια μου πρήζονταν και ένιωθα έναν ανεξήγητο θυμό! Αμέσως μετά τα 40α μου γενέθλια, μάλιστα, είχα αιμορραγία για 10 μέρες συνεχόμενα!», γράφει η Aileen Weintraub και εξηγεί πώς προσπαθούσε να κατανοήσει αυτές τις αλλαγές στο σώμα της, χωρίς αποτέλεσμα.

Όταν κάλεσε τη γυναικολόγο της και της εξήγησε τα συμπτώματά της, εκείνη την καθησύχασε λέγοντάς της πως αυτό που της συμβαίνει είναι κάτι φυσιολογικό και ουσιαστικά πρόκειται για τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

«Εκείνη ήταν η στιγμή που έμαθα ότι πριν την εμμηνόπαυση, υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό και ξεχωριστό στάδιο, στο οποίο μάλιστα είχα εισέλθει – στα αγγλικά είναι γνωστό ως perimenopause! Παρεμπιπτόντως, αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι και ολόκληρα χρόνια», σημείωσε στο κείμενό της.

Καμία γυναίκα δεν το γνώριζε

Το άγχος και η πίεση έγιναν μεγαλύτερα για τη γυναίκα, η οποία δεν ήξερε τίποτα για αυτή την φάση της ζωή της και πίστευε ότι το σώμα και το μυαλό της την εγκαταλείπουν. Ρωτούσε διαρκώς γνωστές και φίλες για το συγκεκριμένο στάδιο στην ανάπτυξη των γυναικών και οι απαντήσεις την εξέπλητταν. Καμία δεν γνώριζε τίποτα!

«Δεν μας είχαν πει τίποτα και δεν είχαμε ακούσει ή διαβάσει κάτι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την υγεία και την ψυχολογία μας. Όταν ήμουν έγκυος όλες οι γυναίκες με συμβούλευαν για το πώς θα αλλάξει το σώμα μου, τι πρέπει να προσέξω, τι πρέπει να ξέρω. Διάβαζα, άκουγα, ενημερωνόμουν και ήξερα σχεδόν τα πάντα για την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν. Τώρα βρέθηκα αντιμέτωπη με κάτι που δεν ήξερα καν ότι υπάρχει. Κάτι για το οποίο κανείς δεν με είχε ενημερώσει (ούτε οι γιατροί) κανείς δεν είχε γράψει κάτι γι’ αυτό», σημειώνει.

«Ξεκίνησα να ψάχνω φράσεις όπως “θυμωμένη με τα πάντα”, “πόνος στο στήθος”, “sex στα 40 σου”. Δεν κατάφερα να βρω καμία απάντηση που να με ικανοποιεί και έτσι ξεκίνησα τις επισκέψεις σε έναν ομοιοπαθητικό. Και πάλι τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά», γράφει για τον τρόπο που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα έντονα συναισθήματά της.

Πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, στα 44 πλέον, με ένα παιδί στην εφηβεία και το σύζυγό της να διανύει την μέση ηλικία – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – ξεκίνησε να κλειδώνει το δωμάτιό της και έφτιαξε έναν μικρό, προσωπικό χώρο μόνο για εκείνη, πράγμα που εξόργισε την υπόλοιπη οικογένειά της.

«Συνέχιζα να μιλάω με τις φίλες μου για τα ζητήματά μας και καταλάβαινα ότι όλες μας προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε τη ζωή μας σε τάξη. Προσποιούμασταν ότι όλα ήταν εντάξει, την ώρα που μέσα μας τα πάντα άλλαζαν και ουσιαστικά δεν γνωρίζαμε τον ίδιο μας τον εαυτό! Η τεχνολογία δεν βοηθούσε και εγώ συνέχιζα να βιώνω καταστάσεις που δεν γνώριζα και με τρόμαζαν».

Ο φόβος της εγκυμοσύνης

Μια εγκυμοσύνη στα 45 δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμα και όταν μια γυναίκα την έχει προγραμματίσει. Στη σκέψη και μόνο ενός τέτοιου ενδεχόμενου η Aileen, τρομοκρατήθηκε.

«Όταν ο κύκλος μου άλλαξε και έχασα μία περίοδο το άγχος μου χτύπησε κόκκινο. Ήταν δυνατό να είμαι έγκυος; Ακόμα και μετά από όλα όσα είχαν συμβεί στο σώμα μου; Η εγκυμοσύνη μου δεν ήταν εύκολη. Στη διάρκειά της πέρασα τον περισσότερο καιρό ξαπλωμένη με πόνους και τον φόβο αποβολής. Έκανα το τεστ εγκυμοσύνης και – ευτυχώς – ήταν αρνητικό. Καθησύχασα και τον σύζυγό μου και προσπάθησα να κατανοήσω και πάλι τι μου συνέβαινε».

Η προσπάθεια αντιμετώπισης

Η συγγραφέας συνέκρινε στο άρθρο της τα όσα της συνέβαιναν με τα φοιτητικά της χρόνια. «Τα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση μοιάζουν πολύ με τα χρόνια του κολλεγίου. Οι αλλαγές είναι τόσες πολλές και οι επιλογές ακόμα περισσότερες – χωρίς, όμως, στην ηλικία μου να έχεις το περιθώριο του λάθους», γράφει συγκεκριμένα.

«Οι σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό σου και το άγχος σε κυριεύει. Για να ηρεμήσω πιέζω τα σημεία εκείνα του κεφαλιού και του σώματος που ανακουφίζουν την πίεση. Μου είπαν θα λειτουργήσει και συνεχίζω…»