Κυριακή 18 Μαΐου

Τι να μαγειρέψω σήμερα; Ελαφριά κεμπάπ με κιμά, ρεβίθια και ξηρούς καρπούς με λεπτές πιτούλες

Μια συνταγή γεμάτη καλή πρωτεΐνη, πολύ πιο υγιεινή από την παραδοσιακή για κεμπάπ.

Μια εύκολη γρήγορη και σίγουρα απολαυστική συνταγή σας προτείνουμε σήμερα για να φάει όλη η οικογένεια, μεσημέρι ή και βράδυ. Πρόκειται για τα χειροποίητα κεμπάπ σε λεπτές πίτες. Είναι κάτι που μπορείτε να το πάρετε και μαζί σας στο γραφείο ή να το δώσετε στα παιδιά στο σχολείο.

Κεμπάπ με κιμά, ρεβίθια και ξηρούς καρπούς

Υλικά για τα κεμπάπ

1 κονσέρβα ρεβίθια των 400 γρ.

100g μείγμα ξηρών καρπών ανάλατων

2 κουταλάκια του γλυκού garam masala, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

1 μεγάλο αυγό

250 γραμμάρια άπαχου μοσχαρίσιου κιμά καλής ποιότητας

250 γρ. χοιρινό κιμά καλής ποιότητας

ελαιόλαδο

300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κιλό ανάμεικτα τραγανά λαχανικά, όπως κόκκινο κρεμμύδι, λάχανο, κρεμμύδι, baby gem, ραπανάκια, κοτσάνια μπρόκολου, αγγούρι

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας ελληνικό γιαούρτι

2 κουταλάκια του γλυκού λάδι τσίλι

½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (15 γρ.)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τη σχάρα στο φούρνο σας σε υψηλή θερμοκρασία.
Στραγγίξτε τα ρεβίθια και χτυπήστε τα μισά στο μούλτι με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, το garam masala και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι, στη συνέχεια σπάστε το αυγό, προσθέστε τον κιμά και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν.
Μοιράστε το μείγμα σε 4 ίσα κομμάτια σε ένα κομμάτι λαδόκολλα, πλάστε τα με (μήκους περίπου 20 εκατοστών) και αφήστε με τα δάχτυλά σας βαθουλώματα στην επιφάνεια για να αυξήσετε τον όγκο τους καθώς ψήνονται.
Τοποθετήστε τα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήστε τα στο γκριλ για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, να γίνουν ξεροψημένα γυρίζοντας τα στη μέση, και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε μια σανίδα για να «ξεκουραστούν».


Για τις πιτούλες:

Στρώνετε το αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτετε μια πρέζα αλάτι, 150 ml νερό και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τα ενώσετε και στη συνέχεια ζυμώστε τα σε μια λεία ζύμη. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, ανοίξτε σε ομοιόμορφες ροδέλες (περίπου 18-20 εκατοστά) σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπάστε με μια καθαρή υγρή πετσέτα και αφήστε τις στην άκρη μέχρι να φτιάξετε την ψιλοκομμένη σαλάτα.

Προετοιμάστε τα λαχανικά και ψιλοκόψτε τα σε μια μεγάλη σανίδα. Κάντε μια λακκούβα στη μέση, προσθέστε τη μουστάρδα και το ξύδι, 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα. Ρίξτε τη σαλάτα στο ντρέσινγκ, δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε.
Ανακατέψτε το γιαούρτι με το λάδι τσίλι σε ένα μικρό μπολ με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετήστε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ψήστε τις πιτούλες μία μία για 2 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα, γυρίζοντάς τις πριν γίνει η μία πλευρά και στοιβάζοντάς τα σε μια πετσέτα κουζίνας για να διατηρηθούν ζεστές.
Όταν είστε έτοιμοι να φάτε, μεταφέρετε την ψιλοκομμένη σαλάτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος (ή κρατήστε την στη μεγάλη σανίδα, αν θέλετε). Σκορπίστε τα υπόλοιπα ρεβίθια, πασπαλίστε με μια πρέζα garam masala και σπάστε τα φύλλα δυόσμου. Τοποθετήστε από πάνω τα κεμπάπ, περιχύστε το γιαούρτι με τσίλι, σκορπίστε τα φύλλα δυόσμου που κρατήσατε και σερβίρετε με τις ζεστές πίτες.

Πηγή: https://www.jamieoliver.com/

Διαβάστε επίσης:

Πού, πώς και πότε καθιερώθηκε η γιορτή της μητέρας; Από την αρχαία Ελλάδα στις ΗΠΑ

Στέλνετε το παιδί σας κατασκήνωση; 12 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στους υπεύθυνους

Ροή Ειδήσεων