Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλιση υγείας

Γράφει η Μαρία Σεβαστάκη/ Σύμβουλος Financial Planning

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου και ότι οι γιατροί μας είναι από τους καλύτερους λόγω κατάρτισης και εμπειρίας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το εξής φαινόμενο:

Οι δαπάνες υγείας έχουν μειωθεί δραστικά -Δεν είναι λίγα τα νοσοκομεία όπου τα υλικά δεν επαρκούν, τα μηχανήματα δεν λειτουργούν και οι γιατροί μετά από συνεχόμενες εφημερίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όπως θα έπρεπε.

Η μεγάλη εισροή κύματος αλλοδαπών αγνώστου υγειονομικής προστασίας δημιουργεί μεγάλη συσσώρευση κόσμου (απαγορευτική λόγω πανδημίας) και εγκυμονεί επιπλέον σοβαρούς κινδύνους μετάδοσης κι άλλων νοσημάτων.

Οι μεγάλες αναμονές στην εξυπηρέτηση σοβαρών περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζουν τον κόσμο να αναζητά αναγκαστικά τα ιδιωτικά νοσοκομεία χωρίς απαραίτητα να το αντέχει αυτό οικονομικά (εκεί αρχίζουν οι έρανοι, οι δανεισμοί, η ρευστοποίηση περιουσίας κλπ).

Σε μία λοιπόν ήδη «ταλαιπωρημένη» δημόσια υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα προστέθηκε εντελώς απρόσμενα και η εποχή της πανδημίας με υψηλές απαιτήσεις σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, προσωπικό και υποδομή που αιφνιδίασαν και τέσταραν ακόμα πιο πολύ τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πολλά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω πληρότητας από ασθενείς χρόνιων σοβαρών ασθενειών και πανδημίας (πχ ένα απλό ατύχημα ή μία ίωση που χρήζει νοσηλείας μέχρι πολύ σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται αναγκαστικά σε ιδιωτικά νοσοκομεία).

Νοσηλείες σε ΜΕΘ παραπέμπονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία όταν δεν επαρκούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΡΟΣΟΧΗ! το κόστος της υποχρεωτικής νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου καλύπτεται από το δημόσιο, όχι όμως και η συνέχιση της νοσηλείας στο ιδιωτικό νοσοκομείο μετά την απομάκρυνση από τη ΜΕΘ!)

Επείγοντα περιστατικά (νοσηλείες/ χειρουργεία και  ιατρικές επισκέψεις/ εξετάσεις) παραπέμπονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία λόγω πολύμηνης αναμονής τους στο δημόσιο.

Οι αριθμοί λένε ότι το 2019 οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έφτασαν τα 8,5 δις ενώ για την ιδιωτική υγεία τα 5,5 δις και από αυτό το ποσό μόνο το 0,6% καλύφθηκε μέσω ασφαλιστικών εταιρειών.

Άρα ο κόσμος ξοδεύει από το πορτοφόλι του μεγάλα ποσά για ιδιωτική νοσηλεία χωρίς να γνωρίζει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να του καλύψουν αυτά τα κόστη με ένα μικρό ασφάλιστρο.

Σήμερα αν δούμε αυτό που συμβαίνει στη δημόσια υγεία (πχ. πάνω από 4000 νοσηλείες αναβλήθηκαν) και με δεδομένο ότι δεν ρισκάρουμε με την υγεία ούτε τη δική μας ούτε των αγαπημένων μας μήπως να ακούγαμε τί επιλογές έχουμε για να μην ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε κάποια δύσκολη στιγμή αλλά σε συνεργασία με κάποιον ασφαλιστικό σύμβουλο να τα αποταμιεύουμε;

🚔Μέσο κόστος οικογενειακού προγράμματος υγείας 4 ατόμων 1000€ /έτος
🔻 Μέσο κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο ενός ατόμου 1000-2000€ /ημέρα!

Για περισσότερες πληροφορίες:

☎6983808550 |📧 info@maria-sevastaki.com |
Σεβαστάκη Μαρία Diamond Ασφαλιστικός Σύμβουλος Interamerican
👉Περισσότερες πληροφορίες για την Μαρία: www: maria-sevastaki.com