Τo CDC εξέδωσε οδηγίες αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) μόλις κυκλοφόρησε νέες οδηγίες σχετικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας στο σχολείο, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο bullying αναφορικά με τη χρήση μάσκας.

Με 100.000 παιδιά να εμφανίζονται θετικά στον κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου στις ΗΠΑ, η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως επιστήμονες και γονείς.

Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο που η χρήση μάσκας θα κριθεί υποχρεωτική για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των περισσότερων αμερικανικών πολιτειών τη νέα σχολική χρονιά.

Την Τρίτη 11/8, ο CDC, λοιπόν, εξέδωσε νέες οδηγίες μέσω της ιστοσελίδας του δίνοντας έμφαση ειδικά στο ζήτημα της χρήσης μάσκας κατά τη συνέχιση των μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο, στο γυμνάσιο, το λύκειο και στην ειδική εκπαίδευση. Πολλές από τις προτάσεις των επιστημόνων επαναλαμβάνουν τις πληροφορίες που όλοι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δηλαδή πλύσιμο χεριών και κοινωνικές αποστάσεις. Το CDC, ωστόσο, έδωσε έμφαση και στις «ακούσιες συνέπειες» των μαθητών που φορούν μάσκες προσώπου.

Τα σχολεία θα πρέπει να πείσουν τους γονείς για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους

Πιο συγκεκριμένα, στις νέες οδηγίες δίνονται πολύ χρήσιμες πληροφορίες για γονείς γονείς, μαθητές και εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες. Επί της ουσίας, βέβαια, αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να έχει τους δικούς του προσωπικούς κανόνες και την αντίστοιχη συμπεριφορά που στόχο θα έχει να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19 στα σχολεία. Η προστατευτική μάσκα, για τον σκοπό αυτό, κρίνεται απαραίτητη: «Η χρήση καλυμμάτων προσώπου είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση», εξηγεί χαρακτηριστικά το CDC.

Οι ειδικοί συνεχίζουν γράφοντας: «Τα υφασμάτινα καλύμματα προσώπου συνιστώνται ως ένα απλό φράγμα που αποτρέπει τα αναπνευστικά σταγονίδια να ταξιδέψουν στον αέρα και σε άλλους ανθρώπους, όταν το άτομο που τα φορά βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή δυναμώνει τη φωνή του». Και, ας είμαστε ρεαλιστές, τα παιδιά κάνουν όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, το CDC κατανοεί ότι το να φορούν τα παιδιά μάσκες «μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση» και «ακούσιες συνέπειες».

Ποιες είναι αυτές; «Στίγμα, διακρίσεις ή και εκφοβισμός μπορεί να προκύψουν είτε επειδή φορά είτε επειδή δεν φορά ένα παιδί μάσκα», εξηγεί το CDC. «Τα σχολεία, λοιπόν, πρέπει να καταστρώσουν σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επιβλαβών ή ακατάλληλων συμπεριφορών.» Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συνειδητοποίηση, ότι μπορεί να μην είναι μόνο τα παιδιά που θα αντιδράσουν. «Δεν θα συμφωνήσουν όλες οι οικογένειες με τις σχολικές πολιτικές σχετικά με την κάλυψη του προσώπου. Τα σχολεία θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν και θα πρέπει να παραπέμψουν τους γονείς, τους φροντιστές και τους κηδεμόνες στην καθοδήγηση του CDC σχετικά με τις μάσκες».

Έμφαση στους μαθητές με ειδικές δυσκολίες

Ο οργανισμός επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί προσοχή σε άλλες ειδικές ομάδες, όπως σε περιπτώσεις μαθητών που μπορεί να έχουν προβλήματα ακοής (και βασίζονται στην ανάγνωση των χειλιών για να επικοινωνήσουν). Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται διαφανής κάλυψη προσώπου για τους καθηγητές και όσους αλληλεπιδρούν με τον μαθητή αυτόν σε τακτική βάση.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου θα χρειαστούν τους ενήλικες για να τους βοηθούν να φορούν και να προσαρμόζουν σωστά τα καλύμματα προσώπου τους ή να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Οι μαθητές του γυμνασίου, πάλι, μπορούν να θυμηθούν πώς να τα κάνουν όλα αυτά μέσω σύντομων βίντεο.