Το Μαγικό Αρωματοπωλείο: Με αυτή τη σειρά βιβλίων δεν γίνεται να μην “κολλήσει” το παιδί σας!

Όταν είσαι 9 χρονών και λατρεύεις να διαβάζεις βιβλία που συνδυάζουν περιπέτεια, δράση και μυστήριο, η επιλογή της επόμενης σειράς που θα σε κερδίσει είναι σίγουρα ένα δύσκολο στοίχημα, αν και όχι ακατόρθωτο. Κάπως έτσι αισθανόταν η κόρη μου μέχρι που σε μια βόλτα μας στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ξεφύλλισε το πρώτο βιβλίο της ολοκαίνουργιας σειράς “Το Μαγικό Αρωματοπωλείο” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μία νέα λογοτεχνική σειρά που θα συναρπάσει τον μικρό αναγνώστη!

Η υπόθεση στο οπισθόφυλλο της τράβηξε την προσοχή και μου ζήτησε να της το αγοράσω. Μόλις φτάσαμε σπίτι, δεν έβλεπε την ώρα να τελειώσει τα μαθήματά της για να ξεκινήσει το διάβασμα. Της αρέσει πολύ το διάβασμα και, όπως η ίδια ομολογεί, είναι ο δικός της τρόπος να αποφορτίζεται από την ένταση της σχολικής καθημερινότητας.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς  “Ένα μυστικό πλανιέται στον αέρα” , ήταν καθηλωτικό και τόσο απολαυστικό, που χωρίς υπερβολές το διάβασε μονομιάς σε μια μόλις εβδομάδα. Όλη η δράση εκτυλίσσεται στην επιβλητική και συνάμα τόσο παραμελημένη βίλα της οδού Λαβέντελβεγκ 33 της Υπνούπολης, μιας γερμανικής εξοχής, όπου μόλις μετακόμισαν μαζί με τους γονείς, η Λούτσι και ο αδερφός της Μπένο. Τα παιδιά δεν βλέπουν με τόσο καλό μάτι το νέο τους σπίτι, ενώ πολλοί τούς αναστατώνουν λέγοντάς τους, ότι το σπίτι τους δεν είναι αυτό που φαίνεται αλλά μια στοιχειωμένη βίλα.

Η περιπέτεια ξεκινά όταν τα αδέρφια, στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τους τεράστιους χώρους του σπιτιού, φτάνουν και στην αποθήκη όπου ανακαλύπτουν μια καλή κρυψώνα που δεν είναι άλλη από ένα αρωματοπωλείο μιας άλλης, μακρινής εποχής γεμάτο αμέτρητα πολύχρωμα μπουκαλάκια που μέσα τους κρύβουν ασυνήθιστες μυρωδιές αλλά και παράξενες πρώτες ύλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για τη δημιουργία επικίνδυνων αρωμάτων.

Τα δύο αδέρφια εκστασιάζονται με το θέαμα και δεν χάνουν ευκαιρία να επισκέπτονται το Μαγικό Αρωματοπωλείο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και η κουζίνα μιας τρελής μάγισσας.

Η περιέργειά τους και η όρεξη να ανακαλύψουν σε τι πραγματικά ωφελούν τόσες μυρωδιές και τόσα αρώματα θα ξετυλίξουν το κουβάρι μιας συναρπαστικής πλοκής που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το μόνο που μπορούμε να σας αποκαλύψουμε είναι ότι ένα συγκεκριμένο μπουκαλάκι θα ήταν καλύτερο να έμενε για πάντα κλειστό…

Έχοντας η μικρή ενθουσιαστεί με το πρώτο βιβλίο, ήταν θέμα χρόνου να αγοράσουμε και το δεύτερο βιβλίο “Το αίνιγμα του μαύρου λουλουδιού”  , που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας έχοντας πάρει την απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξανανοίξουν κρυφά το Μαγικό Αρωματοπωλείο, μπλέκουν σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια καθώς το παιχνίδι με τα αρώματα και τις μυρωδιές δεν είναι υπόθεση παίξε-γέλασε. Η διαχείριση των αρωμάτων απαιτεί λεπτές και προσεκτικές κινήσεις καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επηρεαστεί ο κόσμος από τις μυρωδιές που διαχέονται ανεξέλεγκτα. Η μια αναποδιά φέρνει την άλλη, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και η αγωνία χτυπάει “κόκκινο”. Άραγε θα καταφέρουν να εντοπίσουν τη μετεωρική σκόνη και να σώσουν το Μαγικό Αρωματοπωλείο;

6 λόγοι που θα κάνουν το παιδί σας να αγαπήσει το Μαγικό Αρωματοπωλείο

 

  • Το δυνατό χαρτί αυτής της σειράς βιβλίων είναι ο τρόπος γραφής της Άννας Ρούε που χειρίζεται αριστοτεχνικά τη γλώσσα και διαβάζοντας λέξη προς λέξη το κείμενο, ο αναγνώστης είναι σαν να βλέπει την ιστορία να ξεπηδά από τις σελίδες του βιβλίου και να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του. Ειδικά οι περιγραφές των αρωμάτων είναι τόσο λεπτομερείς και ζωντανές, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο το παιδί που θα τις διαβάσει θα τις φέρει έντονα στο μυαλό του σαν να τις έχει μυρίσει το ίδιο.

 

  • Η πλοκή είναι γρήγορη, οι εξελίξεις είναι αναπάντεχες, οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη και ο ρυθμός της αφήγησης ξεδιπλώνεται αβίαστα, χωρίς ο αναγνώστης να βαριέται ή να νιώθει ότι η ιστορία χάνει το ενδιαφέρον της.

 

  • Οι ιστορίες και των δύο βιβλίων δίνουν έμφαση στην περιπέτεια και την πλοκή, την αγωνία και το μυστήριο και λιγότερο στις ψυχολογικές παραμέτρους ή τα βαθύτερα κίνητρα των πρωταγωνιστών. Δεν παρατηρείται ψυχογράφημα των ηρώων, αλλά αφήνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να μπει στην ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών και να ταυτιστεί αυθόρμητα με όποιον επιθυμεί.

 

  • Κινηματογραφικό στήσιμο των ιστοριών – γνώμη μας είναι ότι θα μπορούσαν άνετα να μεταφερθούν είτε στη μεγάλη είτε στη μικρή οθόνη και να κατακτήσουν επάξια την προτίμηση του κοινού.

 

  • Ασπρόμαυρη εικονογράφηση σε μετρημένες δόσεις, καθώς προτιμάται το παιδί να παρακινηθεί να εικονοποιήσει νοερά μόνο του το σκηνικό όπου εξελίσσεται η περιπέτεια.

 

  • Η σειρά προσφέρεται για ανάγνωση τόσο από κορίτσια όσο και από αγόρια. Σε μια εποχή που θέλουμε να ανατρέψουμε τα έμφυλα στερεότυπα, τα βιβλία της σειράς αποδεικνύουν ότι σε καμιά περίπτωση τέτοιου είδους περιπέτειες δεν είναι αποκλειστικά γένους αρσενικού. Οι δε εκδόσεις Μεταίχμιο στέλνουν δυνατά το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν «μπλε βιβλία» και «ροζ βιβλία», μονάχα υπέροχες παιδικές ιστορίες που περιμένουν τους αναγνώστες να τις διαβάσουν και να τις αγαπήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας!

Η ασταμάτητη δράση και η καλά δομημένη πλοκή είναι σίγουρο ότι δεν θα “επιτρέψουν” σε κανένα πιτσιρίκι να κλείσει το βιβλίο χωρίς να φτάσει μέχρι το τέλος της ιστορίας.