Το Saferinternet4kids.gr, με την υποστήριξη της ΕΕ, κάνει πιο ασφαλή τη χρήση του διαδικτύου για μικρά παιδιά και εφήβους

Το ξέρετε ότι ένας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως είναι παιδί; Πάρτε ως παράδειγμα την οικογένειά σας: Υπάρχει κάποιο μέλος σχολικής ηλικίας, που δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο; Είμαστε σχεδόν, βέβαιοι, μάλιστα, ότι τα νεότερα μέλη μπορεί και να το χρησιμοποιούν περισσότερες ώρες από εσάς, ίσως χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε πανελλαδικά το Saferinternet4kids.gr σε 14.000 μαθητές ηλικίας 10-17 ετών,  πριν από περίπου ένα χρόνο σε σχολεία όλης της Ελλάδας είναι σαφή:

-Το 83% πλοηγείται στο διαδίκτυο χωρίς γονική επίβλεψη

-Το 61% έχει δει βίαιο ή σεξουαλικό περιεχόμενο

-Το 26% έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση

Είναι σίγουρο ότι αναρωτιέστε αν ανάμεσα στα παιδιά αυτά είναι και το δικό σας. Είναι αρκετά πιθανό, αν κρίνουμε από τα ποσοστά. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ενώ «βιαστήκαμε» να δείξουμε στα παιδιά μας πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ελάχιστοι από εμάς τα μάθαμε πώς να το κάνουν με ασφάλεια. Κι όμως: Όταν το παιδί μας μαθαίνει να περπατάει, πρώτα δεν του δείχνουμε από πού να κρατιέται; Πρώτα δεν του δίνουμε το χέρι μας;

Μπορεί αυτά που γράφουμε παραπάνω να σας φαίνονται ακραία και υπερβολικά, όμως σε μεγάλο βαθμό είναι η αλήθεια. Και η ΕΕ αναγνώρισε αυτόν τον κίνδυνο για τα παιδιά της σύγχρονης εποχής και αποφάσισε να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία που τα βοηθάει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο διαδίκτυο με ασφάλεια.

Η πλατφόρμα Saferinternet4kids.gr, η οποία δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και χρηματοδότηση από την ΕΕ, έχει στόχο να προστατεύει τα παιδιά,  αλλά και τους ενήλικες, κατά την ενασχόλησή τους στο διαδίκτυο. Αναλαμβάνει, δηλαδή, να εκπαιδεύσει και να μάθει στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν και τι να προσέχουν, από την πρώτη στιγμή που παίρνουν στα χέρια τους το smartphone ή το tablet. Από την πρώτη εκείνη φορά που του βάλαμε την Πέππα στο YouTube και το αφήσαμε να παρακολουθεί με τις ώρες, χωρίς καν να προσέξουμε, ότι λίγο μετά την Πέππα είχε καταλήξει να βλέπει video με βίαιο ή και πρόστυχο περιεχόμενο. Σε ποιον δεν έχει συμβεί αυτό;

Από το 2016 έως σήμερα, η πλατφόρμα Saferinternet4kids.gr προσπαθεί ενεργά να βελτιώσει το επίπεδο ασφαλούς πλοήγησης από νέους στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:

Εκδηλώσεις/Ενημερώσεις

  • Πραγματοποιεί περίπου 100 ενημερώσεις σε σχολεία το χρόνο.
  • 3 μεγάλες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαδικτύου, με συμμετοχή περίπου 300 μαθητών τη φορά και διοργάνωση 40 ακόμα μεγάλων εκδηλώσεων ενημέρωσης.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  • 27 παρουσιάσεις για διάφορα θέματα
  • 62 φυλλάδια και οδηγοί ανά κατηγορία (για γονείς, εκπαιδευτικά, τεχνικά, κλπ.)
  • 50+ αφίσες
  • 15 διαφορετικά εκπαιδευτικά κουίζ
  • 2 e-books
  • Online webinars για εκπαιδευτικούς

 

Όπως γράφουμε και παραπάνω, στο Saferinternet4kids.gr  οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βρουν παρουσιάσεις, επιμορφωτικά βίντεο, κουίζ και παιχνίδια, μέσω των οποίων μπορούν να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο τα παιδιά για οτιδήποτε τους απασχολεί στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, στο Saferinternet4kids.gr θα βρείτε μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα που σίγουρα απασχολούν τόσο εσάς και τα παιδιά σας, όπως το πώς να κάνετε αναφορά (report) ή και να ‘μπλοκάρετε’ (block) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε συγκεκριμένα βίντεο στο YouTube, τα οποία κρίνετε ότι έχουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

Μπορείτε, επίσης, εντελώς δωρεάν να παρακολουθήσετε με τα παιδιά σας διαδικτυακά σεμινάρια για τον εκφοβισμό και για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσφέρει άρτια ενημέρωση στα παιδιά για τα κοινωνικά δίκτυα και τη χρήση τους, την οποία κάθε παιδί χρειάζεται πριν αποφασίσει να ανοίξει το δικό του λογαριασμό, για παράδειγμα στο Instagram, κάνοντας διαθέσιμα τα προσωπικά του δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και επειδή δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διδάξεις κάτι σε ένα παιδί από το παιχνίδι, έχει δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό και μία σειρά από κουίζ που θα δώσουν από μόνα τους στο παιδί τις απαντήσεις που χρειάζεται και θα το βοηθήσουν να κατανοήσει ότι έχει ακόμα πολλά να μάθει μέχρι να γίνει ένας επιδέξιος χρήστης του διαδικτύου που δεν θα κινδυνεύει να πέσει θύμα εκφοβισμού ή απάτης.

Η πλατφόρμα SaferInternet4kids.gr πηγαίνει… σχολείο!

Αν είστε εκπαιδευτικοί ή ανήκετε σε κάποιο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, μην χάσετε την ευκαιρία να καλέσετε το SaferInternet4kids.gr στο σχολείο σας, αφού με τη βοήθεια της χρηματοδότησης που έχει λάβει από την ΕΕ και το Connecting Europe Facility, η πλατφόρμα συνεχίζει το έργο της με επισκέψεις σε σχολεία. Επιπλέον, μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τα σχολεία είναι και ο  πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός που διοργανώνει κάθε χρόνο η πλατφόρμα με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σo SaferInternet4kids.gr υπάρχουν επίσης αμέτρητα φυλλάδια για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε, αλλά και animated videos για να προβάλετε στη σχολική τάξη (π.χ. «Εκφοβισμός στο διαδίκτυο με την Αθηνά και τον Ερμή») – ιδιαίτερα χρήσιμα για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στην τάξη κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 11 Φεβρουαρίου 2020.

Μέσα από  όλες αυτές τις δράσεις, οι ειδικοί του SaferInternet4kids.gr επιχειρούν να έρθουν κοντά στα παιδιά, να τα ενημερώσουν και να τα εξοπλίσουν κατάλληλα για τον  κόσμο του διαδικτύου.

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της E.E. #InvestEU και την ιστοσελίδα του SaferInternet4Kids.