Το μεγάλο “όχι” του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε εμβολιασμό των παιδιών για κορωνοϊό

Υπό εξέταση από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι το θέμα του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με mRNA εμβόλια των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών στη χώρα μας.

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να έδωσε το πράσινο φως για τη διενέργεια των εμβολιασμών των παιδιών, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, η έγκριση του EMA δεν είναι δεσμευτική αλλά σηματοδοτεί τη δυνατότητα της κάθε χώρας να δρομολογήσει τη δική της στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα.

«Μπορεί η σύσταση που θα αποφασίσει η επιτροπή να αφορά τον εμβολιασμό παιδιών με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και όχι σε όλα τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν από την επιτροπή είναι η ίδια η νόσος (πόσο επικίνδυνη ή όχι είναι για τα παιδιά), η συμμετοχή των παιδιών στη μετάδοση του κορωνοϊού, τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού σε σχέση με την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και η αποδοχή από τους γονείς, η συναίνεση των οποίων θα απαιτηθεί, αφού ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Εξαδάκτυλος: «Όχι» σε μαζικό εμβολιασμό παιδιών

Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο για μαζικό εμβολιασμό των παιδιών,  τονίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως τόνισε «οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις».

Ποιες χώρες επιτρέπουν το εμβόλιο σε παιδιά και εφήβους

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Γαλλία θα αρχίσει να εμβολιάζει τους εφήβους από 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 2 Ιουνίου, καθώς επιδιώκει να αποφύγει το κλείσιμο σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Η Γερμανία προγραμματίζει να προσφέρει μια πρώτη δόση σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών από τις 7 Ιουνίου, ενώ η Πολωνία θα προσφέρει δόσεις του εμβολίου στους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών την ίδια μέρα.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να εμβολιάζει παιδιά από 12 ετών τον Ιούνιο, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Delfi.

Η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου τη διεύρυνση της χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά 12-15 ετών.

Η Εσθονία μπορεί να αρχίσει τον εμβολιασμό των εφήβων μέχρι το φθινόπωρο, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο ERR, επικαλούμενο τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για την COVID-19.

Η Αυστρία σκοπεύει να έχει εμβολιάσει περισσότερα από 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών ως τα τέλη του Αυγούστου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Vindobona.

Η Ουγγαρία άρχισε να εμβολιάζει τους εφήβους 16-18 ετών στα μέσα του Μαΐου, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ

Η Pfizer ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι έχει ζητήσει την έγκριση της Βρετανίας για τη χρήση του εμβολίου της στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η Νορβηγία μπορεί να εξετάσει τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, σύμφωνα με την εφημερίδα «VG».

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας ανακοίνωσαν στις αρχές Μαΐου ότι η Pfizer ζήτησε έγκριση για το εμβόλιό της για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Ο Άγιος Μαρίνος άνοιξε την 1η Ιουνίου τον εμβολιασμό για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπως μετέδωσε το San Marino RTV, επικαλούμενο το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.

Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ομάδα συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου ότι άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση για την ηλικιακή αυτή ομάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα Μαΐου.

Ασία-Ειρηνικός

Η Σιγκαπούρη άνοιξε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα σε αυτούς που είναι ηλικίας 12-18 ετών από την 1η Ιουνίου.

Η Ιαπωνία στις 28 Μαΐου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για αυτούς που είναι ηλικίας 12 ετών και πάνω.

Οι Φιλιππίνες αποφάσισαν στις 26 Μαΐου να επιτρέψουν την επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Το Χονγκ Κονγκ θα ανοίξει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα κατά της COVID-19 για τα παιδιά άνω των 12 ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αμερική

Η Χιλή ενέκρινε στις 31 Μαΐου τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech γι’ αυτούς που είναι 12-16 ετών.

Οι Πολιτείες των ΗΠΑ άρχισαν να εμβολιάζουν νεαρούς εφήβους στα μέσα Μαΐου, αφότου τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων ενέκριναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech γι’ αυτούς που είναι ηλικίας 12-15 ετών.

Ο Καναδάς ενέκρινε στις αρχές Μαΐου τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.