Τι να μαγειρέψω σήμερα; Το ερώτημα αυτό μας βασανίζει κάθε φορά που σκεφτόμαστε τα γεύματα της εβδομάδας.
Το ψάρι είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές, με καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες. Οι παρακάτω συνταγές με ψάρι και θαλασσινά που σας προτείνουμε είναι πιο «φιλικές» για τα παιδιά αλλά και πιο… ενδιαφέρουσες για εμάς τους ενήλικες.
Θαλασσινά κεφτεδάκια
Υλικά
200 γραμ. καθαρισμένα καλαμαράκια
200 γραμ. καθαρισμένες σουπιές
200 γραμ. καθαρισμένο χταπόδι
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
200 γραμ ψωμί μουλιασμένο
1 φλιτζ τσαγιού κόκκινο κρασί
4 κουτ σούπας ξύδι
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας ρίγανη
Αλάτι
πιπέρι
Τριμμένη γαλέτα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί στυμένο και διαλυμένο, ρίχνετε τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι, το λάδι και πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια και το βάζετε στο μπλέντερ του μίξερ σας λίγο-λίγο και το αλέθετε μέχρι να γίνει ένα πολτός. Τον αδειάζετε σε ένα άλλο μπολ.
Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνετε τον πολτό να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Του προσθέτετε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει απαλά. Του ρίχνετε από πάνω λίγο αλεύρι και τον αφήνετε στο ψυγείο για περίπου ½ ώρα.
Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τους κεφτέδες σας ή τηγανητούς ή ψητούς. Αν τους κάνετε τηγανητούς τους πλάθετε στρογγυλούς, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε. Αν τους κάνετε ψητούς τους πλάθετε σε πλατιά μπιφτέκια, τα βάζετε σε ένα ταψί, προσθέτετε πατατούλες, αν θέλετε και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα αφού περιχύσετε το ταψί σας με λίγο λάδι και αλατίσετε και πιπερώσετε χωριστά τις πατάτες.
Μπέργκερ Ψαριού
Υλικά
400 γραμμάρια λευκού ψαριού (πέρκα ή μπακαλιάρο) φιλεταρισμένα
5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι
3 ψωμάκια για μπέργκερ
Εκτέλεση
Κόψτε το ψάρι και βάλτε το στο μπλέντερ στο μέτριο. Στη συνέχεια, προσθέστε τον βασιλικό, την κάπαρη, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Όταν τα υλικά αναμιχθούν, πιέστε το μίγμα με τα χέρια σας έτσι ώστε να φύγουν τα υγρά και το νερό και σχηματίστε τρία μπέργκερ ίσου μεγέθους.
Στη συνέχεια, βάλτε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και πασπαλίστε τα μπέργκερ με αλεύρι. Αφήστε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά σε κάθε μεριά- θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν ροδίσουν.
Μόλις ετοιμαστούν, στρώστε λίγο χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο και αφήστε τα burger για λίγο εκεί έτσι ώστε να απομακρυνθεί το λάδι που περισσεύει. Κόψτε στη μέση το ψωμάκι για μπέργκερ, βάλτε μέσα το μπιφτέκι και σερβίρετε.
Σουβλάκια γαρίδας
Υλικά
16 γαρίδες καθαρισμένες από κεφάλια και κέλυφη
Για την μαρινάδα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι
20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
40 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένη γλυκιά πάπρικα
αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά από το μείγμα.Βάζουμε τις γαρίδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε περίπου για 3 – 4 λεπτά (όχι περισσότερο, για να μη στεγνώσουν οι γαρίδες). Αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.
Ριζότο με γαρίδες και φρέσκες ντομάτες
Υλικά:
500 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες και καθαρισμένες
2 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μπόλικο ψιλοκομμένο, φρέσκο μαϊντανό
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
1 φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
λίγο λευκό κρασί για το σβήσιμο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε για 1-2 λεπτά τις γαρίδες μας σε βραστό νερό. Μην τις αφήσετε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν. Τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με ελάχιστο ελαιόλαδο.Προσθέτουμε τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και λίγο νερό.Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαλακώσει και να πιει το ζουμάκι.Λίγο πριν βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον φρέσκο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Φορμάρουμε το ρύζι και σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τo τριμμένο τυρί για τα παιδάκια.