Το μωρό μου κλαίει ασταμάτητα. Τι να κάνω;

μωρό μου κλαίει ασταμάτητα

Οι συμβουλές του παιδιάτρου. 

Όλα τα μωρά έχουν κάποιες στιγμές που κλαίνε απαρηγόρητα! Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας  και να αρχίσετε ελέγχοντας τα βασικά:

Πρώτα ελέγξτε αν το μωρό πεινάει, αν χρειάζεται άλλαγμα ή αν θέλει να ρευτεί. Αυτές είναι και οι συνηθέστερες αιτίες κλάματος

Στη συνέχεια, αν δε συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, ελέγξτε τη θερμοκρασία του. Μπορεί να κλαίει γιατί κρυώνει, ζεσταίνεται ή γιατί έχει πυρετό. Αν σας φαίνεται άρρωστο επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.

Αν τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει και σας φαίνεται ότι εκτός από το κλάμα του είναι καλά προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Αυτό είναι πιο δύσκολο από ότι ακούγεται. Είναι όμως πολύ βασικό. Το μωρό μπορεί να διαισθανθεί την ένταση, την ανησυχία ή τον εκνευρισμό σας και αυτό θα επιδεινώσει το κλάμα και θα σας βάλει σε ένα φαύλο κύκλο.

Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα, ηρεμήστε και κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας και κουνήστε το απαλά. Δώστε λίγο χρόνο στο μωρό να αισθανθεί αυτή την ηρεμία και την ασφάλεια και να σταματήσει να κλαίει.

Αν το ασταμάτητο κλάμα ξεκίνησε στην αγκαλιά, αφήστε το μωρό στο κρεβατάκι του. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μπορεί να κουράστηκε στην αγκαλιά σας.

Δύο μύθοι που υπάρχουν γύρω από το κλάμα είναι πρώτον ότι με το κλάμα μεγαλώνουν τα πνευμόνια του παιδιού και δεύτερον ότι το έντονο κλάμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μωρό. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Το πρώτο είναι τελείως ανακριβές και για το δεύτερο  να έχετε στο νου σας ότι επικίνδυνη είναι σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία που προκαλεί το κλάμα, όχι το κλάμα αυτό καθ’ αυτό. Έτσι, αν δεν διακρίνετε άμεσα κάτι ανησυχητικό, δώστε λίγο χρόνο στο μωρό να κλάψει, “να ξεσπάσει” και να ηρεμήσει.

Μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

Αν και κάθε μωρό είναι διαφορετικό, υπάρχουν ορισμένα «τρικ» που πιάνουν στα περισσότερα μωρά. Έτσι:

Όπως κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας, τραγουδήστε του απαλά ή επαναλάβατε ψιθυριστά μια απλή μικρή φράση, όπως “σσσσ όλα είναι καλά” ή “σσς η μανούλα σε φροντίζει”

Κουνήστε το μωρό ρυθμικά ή περπατήστε πάνω κάτω ή κάντε το μια βόλτα με το καρότσι ή ακόμη και με το αυτοκίνητο (το μωρό να κάθεται πάντα στο ειδικό καθισματάκι).

Βάλτε μια απαλή μουσική. Στα πολύ μικρά μωρά ηρεμιστική επίδραση έχουν συχνά και οι λεγόμενοι «λευκοί θόρυβοι», δηλαδή ο μονότονος ήχος του πλυντηρίου, του απορροφητήρα ή από το πιστολάκι μαλλιών.

Πάντως, όποιον τρόπο και αν επιλέξετε για να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε το μωρό,  μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα μωρά είναι ευαίσθητα και πρέπει να τους  συμπεριφέρεστε πάντα απαλές κινήσεις. Μην τα τραντάξετε γιατί με αυτό τον τρόπο αποκλείεται να ηρεμήσουν και επιπλέον μπορεί να τραυματιστεί ο εγκέφαλός τους και να προκληθούν μόνιμες βλάβες. Ευτυχώς, στην Ελλάδα η συμβουλή αυτή θεωρείται αυτονόητη και έτσι σε αντίθεση με το εξωτερικό και ειδικά τις βόρειες χώρες, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα.

Τέλος, αν τίποτε από τα παραπάνω δεν πιάσει, ζητήστε βοήθεια από την οικογένειά σας ή κάποιο κοντινό πρόσωπο.  Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι κάνατε κάτι λάθος, ούτε ότι κάποιος άλλος είναι καλύτερος από εσάς για το μωρό σας. Απλώς κάποιος που είναι πιο ξεκούραστος, σωματικά και ψυχικά, μπορεί να βοηθήσει περισσότερο. Το διάστημα αυτό που κάποιος άλλος αναλαμβάνει την φροντίδα του παιδιού σας εκμεταλλευτείτε το για να ξεκουραστείτε κι εσείς. Το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας και πάντα να ξεκουράζεστε όταν βρίσκετε την ευκαιρία.

Βικτωρία Κούγια

παιδίατρος

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί το παιδί μου δεν με αφήνει να κοιμηθώ; Η επιστήμη έχει την απάντηση!

Κολικοί: Ο «εφιάλτης» βρεφών και γονέων

Βρέθηκε και με τη «βούλα» της επιστήμης η συνταγή για να μην κλαίει το μωρό τα βράδια