Το μυστικό για να κάνεις ένα παιδί να γελάσει, από έναν παιδικό σατυρικό συγγραφέα

Το γέλιο ενός παιδιού δίνει ζωή, χαρίζει αισιοδοξία και φέρνει και σε εμάς πολλά χαμόγελα. Πολλές φορές, όμως, εμείς οι γονείς ξεχνάμε πως αυτό που έχει σημασία είναι τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα και να γελούν. Πως το σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε στιγμές και μνήμες γέλιου και χαράς με τα παιδιά μας, γιατί και εκείνα αυτό θα θυμούνται από εμάς.

Ο Michael Rosen, νομπελίστας ποιητής και σατυρικός συγγραφέας παιδικών βιβλίων από το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πως υπάρχουν 3 βασικοί πυλώνες και τρόποι για να κάνει κάποιος το παιδί του να γελάσει και είναι οι παρακάτω:

Θυμήσου τι σε έκανε να γελάς ως παιδί

Αν θέλεις να ανακαλύψεις πώς να κάνεις ένα παιδί να γελάσει, το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις είναι η δική σου παιδική ηλικία. Προσωπικά, θυμάμαι τους γονείς μου να μετατρέπουν κάθε μας κοινή εμπειρία σε… κόμιξ. Δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες ή γιατί το έκαναν, αλλά εμένα με βοήθησε πολύ. Επίσης, παράλληλα με αυτά υπήρχαν τα βιβλία, οι ταινίες και τα παιχνίδια που μας έκαναν να γελάμε πολύ και τα οποία συνεχίσαμε και ο αδερφός μου και εγώ στις δικές μας οικογένειες. Όλα αυτά με έκαναν χαρούμενο ως παιδί, ως έφηβο και ως ενήλικα και όσο τα θυμάμαι χαμογελώ ξανά.

Τολμήστε να είστε αστείοι

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την ποίηση, τα σκετσάκια, τα παιδικά τραγούδια και τις παραστάσεις άρχισα και να καταλαβαίνω ότι στα παιδιά αρέσει αρκετά το στοιχείο της έκπληξης και του… γελοίου. Ένα νεύμα, μια γκριμάτσα, ένα αβίαστο γελάκι μπορεί να αλλάξουν άρδην μία άβολη και περίεργη κατάσταση με τα παιδιά. Στους διαλόγους μου, μάλιστα, πρόσθεσα μερικά τέτοια στοιχεία – την υπερβολή, την αλήθεια, το αθώο ψέμα – ανάλογα με το θέμα και με το τι φαινόταν να λειτουργεί κάθε φορά.

Σκεφτείτε για παράδειγμα αυτό το σενάριο: Μπαίνετε στο δωμάτιο όταν τα παιδιά σας παλεύουν και βλέπετε το ένα να κάθεται στο κεφάλι του άλλου και να το πιέζει με τα πόδια του. Ρωτάτε τι συμβαίνει και το ένα παιδί σας απαντά: «Κάθομαι στο κεφάλι του για μισή ώρα». Εσείς με τη σειρά σας γνωστοποιείτε ότι αυτό το βλέπετε και το παιδί σας αυθόρμητα και αθώα αναρωτιέται: «Αφού το βλέπεις, γιατί με ρωτάς;».

Ο γονιός στο σημείο αυτό προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά το παιδί του αποκαλύπτει το πόσο… παράξενη ήταν η ερώτησή του κάτι που φέρνει γέλια σε όλους!

Αυτό το γέλιο είναι που θα σας βοηθήσει και στις δύσκολες στιγμές. Μην φοβηθείτε να γελάσετε και στα δύσκολα. Το άγχος μάς κυριεύει καθημερινά, εσείς βοηθήστε τα παιδιά να το αντιμετωπίζουν γινόμενοι αστείοι, ακόμα και γελοίοι.

Βρείτε το σωστό timing

Όσο αστείοι κι αν θέλετε να γίνετε, προσέξτε μην παρασυρθείτε και φτάσετε στο σημείο να προσβάλλετε τα παιδιά. Όλοι μιλούν για το timing, τη σωστή ώρα – δηλαδή – στην οποία πρέπει να λέγονται όλα. Τα συνεχή και ίδια αστεία γίνονται συχνά βαρετά στα παιδιά και τους άλλους.

Το κόλπο εδώ έγκειται στο να συγκρατήσετε τα αστεία σας για τη στιγμή που θα «δουλέψουν». Μπορείτε, επίσης, να δώσετε στα παιδιά βιβλία με ανέκδοτα, γρίφους και αστεία και να τα ακούτε να τα διαβάζουν το ένα στο άλλο. Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα.

Το να κάνουμε ένα παιδί να γελάσει δεν είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Απλώς πρέπει να κατανοήσουμε από πού έρχεται το γέλιο και γιατί είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του…

Πηγή: guardian.com