Το Παιδί της χρονιάς σύμφωνα με το TIME είναι μία έφηβη Πρόσκοπος!

Ο κόσμος ανήκει σε αυτούς που τον διαμορφώνουν. Και όσο αβέβαιος κι αν μοιάζει ο κόσμος που ζούμε τη δεδομένη στιγμή, η καθησυχαστική πραγματικότητα είναι πως όσο υπάρχουν νέες γενιές με όρεξη να ανακαλύψουν, να δημιουργήσουν και να πετύχουν έναν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα!

Ανάμεσα σε 5.000 παιδιά Αμερικανών ηλικίας από 8 έως 16 ετών, λοιπόν, το περιοδικό TIME συνεχίζοντας τον ετήσιο θεσμό του, ξεχώρισε το Παιδί της Χρονιάς στην ηγετική φυσιογνωμία της 15χρονης Gitanjali Rao από το Κολοράντο.

Ο λόγος για μία λαμπρή επιστήμονα και εφευρέτρια, η οποία, όπως είπε και σε συνέντευξή της στην Angelina Jolie, η οποία συνεργάζεται ως συντάκτρια με το TIME, χρωστά την πρόοδό της στα εξής: «Παρατήρηση, καταιγισμός ιδεών, έρευνα, κατασκευή και επικοινωνία».

Η Gitanjali πειραματίζεται και εφευρίσκει από πολύ νεαρή ηλικία. Έχει δημιουργήσει μια κινητή συσκευή για ανίχνευση μολύβδου στο πόσιμο νερό και πιο πρόσφατα ένα mobile app, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει πιθανά σημάδια εκφοβισμού στο internet.

Όπως οι Έλληνες Πρόσκοποι αναφέρουν σε σχετική ανάρτησή τους: «Είμαστε υπερήφανοι ως Πρόσκοποι για αυτό το κορίτσι που υποστηρίζει τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».

Στη συνέντευξή της στην Jolie, η 15χρονο αναφέρει, ότι «ήμουν πάντα άτομο που ήθελε να κάνει τους άλλους να χαμογελούν. Αυτός ήταν καθημερινά ο στόχος μου. Και αυτό ήταν που με έκανε να αναρωτιέμαι στο πώς μπορώ να κάνω τον κόσμο που ζούμε καλύτερο. Στην Γ’ Δημοτικού περίπου άρχισα να σκέφτομαι πώς μπορούν οι επιστήμες και η τεχνολογία να συμβάλλουν στο να βελτιωθεί η κοινωνία. Ήμουν 10 όταν είπα στους γονείς μου, ότι θέλω να κάνω έρευνα για να την τεχνολογία της νανοκυλίνδρων που ανιχνεύουν μόλυβδο στο νερό του Ντένβερ. Οι γονείς μου, βέβαια, τα έχασαν».

Αυτή ήταν μόνο η αρχή για την Gitanjali, η οποία στη συνέχεια δημιούργησε μια εφαρμογή που ανιχνεύει το cyber-bullying στα πιο αρχικά του στάδια, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που κάνει είναι να σε αποτρέπει από το να στείλεις λέξεις που το λογισμικό αναγνωρίζει ως bullying σε άλλους χρήστες του διαδικτύου.

Στη διάρκεια της καραντίνας η 15χρονη λέει πως κάνει πράγματα της ηλικίας της, π.χ. μαγειρεύει και ψήνει –αν και όχι με επιτυχία, ενώ ενημερώνεται συστηματικά από την αγαπημένη της ιστοσελίδα, το MIT Tech Review.

Το μήνυμά της προς τα άλλα παιδιά είναι πως «αν μπορώ εγώ να το κάνω, μπορείς και εσύ, μπορεί ο καθένας.»