Το πρώτο παιδικό βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ και της κόρης του είναι εδώ από τις εκδόσεις Anubis

«Είμαστε, απλώς, ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε έναν ασήμαντο πλανήτη στο σύστημα ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν. Αυτό μας κάνει ξεχωριστούς», είχε πει κάποτε ο Στίβεν Χόκινγκ.

Πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με την επιστήμη. Να κάνω πειράματα, να παρατηρώ τις αντιδράσεις των υλικών, να μελετώ τα άστρα και τον ουρανό. Να ψάχνω τι υπάρχει γύρω, μέσα και έξω από τον κόσμο μας.

Τη σημερινή κοινωνία θα την χαρακτήριζα έως και… αδιάφορη για την επιστήμη, πράγμα που με θλίβει αρκετά.

Με μεγάλη μου χαρά, παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνω ότι και η κόρη μου, ενδιαφέρεται αρκετά για την επιστήμη και κυρίως για το διάστημα και το σύμπαν. Μπορεί, λοιπόν, να μην έχω τη δυνατότητα να αλλάξω την αντιμετώπιση του κόσμου απέναντι στην επιστήμη, μπορώ, όμως, να δώσω στην κόρη μου όλα τα εφόδια για να ανακαλύψει εκείνη την ομορφιά του σύμπαντος.

Σήμερα, τα μέσα για να μάθει ένα παιδί όσα επιθυμεί είναι πολλά και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας συνέβαλαν σε αυτό.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί – πέρα από τα πειράματα και την εξερεύνηση – είναι τα βιβλία. Εκεί μπορεί να ανακαλύψει όλα όσα χρειάζεται, να γεμίσει το μυαλό του εικόνες και… να αναπτύξει τον λόγο του!

Γι’ αυτό στα φετινά γενέθλια της κόρης μου – έκλεισε τα 10 πριν λίγες μέρες – δεν της έκανα δώρο κάποιο παιχνίδι ή κάποιο ρούχο, αλλά ένα υπέροχο βιβλίο το οποίο της άνοιξε μια μαγική πόρτα στον κόσμο του απέραντου σύμπαντος.

“Ο Τζορτζ και το Μυστικό Κλειδί για το Σύμπαν”, για παιδιά από 8 ετών και άνω

Με την υπογραφή του μεγάλου θεωρητικού φυσικού και κοσμολόγου,  Στίβεν Χόκινγκ, και της κόρης του Λούσι Χόκινγκ, η ιστορία του μικρού Τζορτζ ταξιδεύει τα παιδιά στο διάστημα, ανάμεσα σε πλανήτες, αστεροειδής, κομήτες και μαύρες τρύπες.

«Τι μπορεί να πάθει κάποιος αν πέσει σε μια μαύρη τρύπα», με ρώτησε η μικρή λίγη ώρα αφότου πήρε το βιβλίο στα χέρια της. «Συνέχισε να διαβάζεις και θα το ανακαλύψεις», της είπα και από τότε δεν έχει αφήσει το βιβλίο από τα χέρια της. Διαβάζει ξανά και ξανά κάθε σελίδα και μοιάζει να ζει και η ίδια τις περιπέτειες του Τζόρτζ και των φίλων του.

Πλέον, η κόρη μου ξέρει πολλά για τον νυχτερινό ουρανό, την ατμόσφαιρα, την ανακύκλωση, τις μαύρες τρύπες, ακόμα και… τους αστέρες νετρονίου και εγώ χαίρομαι που τη βλέπω να ανοίγει τους γνωστικούς της ορίζοντες!

Με παιχνιδιάρικο εξώφυλλο και πολλές εικόνες το βιβλίο δεν είναι μια… ξερή παράθεση επιστημονικών γνώσεων. Μεταφέρει στα παιδιά χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα από γλώσσα κατανοητή και μεστή, ενώ είναι γεμάτο με επιστημονικά ένθετα από τον Στίβεν Χόκινγκ, ειδικά γραμμένα για παιδιά. Το καλύτερο; Περιέχει QR code με φωτογραφίες από τη NASA!

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

Όταν το γουρουνάκι του Τζορτζ το σκάει και περνάει στον διπλανό κήπο, ο Τζορτζ γνωρίζει τους καινούριους του γείτονες: τη συνομήλική του Άνι και τον επιστήμονα πατέρα της, τον Έρικ.

Ο Έρικ έχει εφεύρει τον Κόσμο, το πιο έξυπνο (αν και λίγο ψηλομύτικο) κομπιούτερ στη Γη, που μπορεί να μεταφέρει τον καθέναν σε οποιοδήποτε σημείο στο σύμπαν. Έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Τζορτζ θα βρεθεί να ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη στη ράχη ενός κομήτη, να περνά μέσα από μια βροχή αστεροειδών και να γλιτώνει την τελευταία στιγμή από μια μαύρη τρύπα!

Το βιβλίο είναι το πρώτο από τη σειρά πέντε βιβλίων με τίτλο «GEORGE SERIES» και κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Anubis σε μετάφραση Εβίτας Λύκου και επιμέλεια Δώρας Γιακουμή.