Αρχική Πασχαλινά «Το βαφτιστήρι μου μεγάλωσε, να του πάρω λαμπάδα;»: Πότε σταματούν οι υποχρεώσεις του νονού;

«Το βαφτιστήρι μου μεγάλωσε, να του πάρω λαμπάδα;»: Πότε σταματούν οι υποχρεώσεις του νονού;

Η Μεγάλη Πέμπτη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που κάθε νονός επισκέπτεται το βαφτιστήρι του και του δίνει τα πασχαλινά του δώρα.

Λαμπάδα, παπούτσια, πασχαλινό αυγό. Το ίδιο γίνεται και τα Χριστούγεννα, με τα δώρα αυτή τη φορά να είναι ρούχα – κυρίως ζεστά – και κάποιο παιχνίδι ή ό,τι άλλο έχει θελήσει να πάρει ο νονός στο παιδί. Δώρα, φυσικά, δίδονται και σε γενέθλια ή ονομαστικές εορτές, εφ’ όσον ο νονός το θελήσει.

Και όλα αυτά μέχρι το παιδί να γίνει 12 χρονών, λέει η παράδοση. Ή μήπως όχι; Πότε πρέπει ένας νονός να σταματά να προσφέρει στο βαφτιστήρι του; Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που τα καθήκοντα του νονού σταματούν;

Προσωπικά, υπέστην ένα μικρό σοκ όταν σε ηλικία 17 ετών η νονά μου δεν μου έφερε για πρώτη φορά λαμπάδα! Την περίμενα πάντα με τόση χαρά και όχι για το παιχνίδι ή το δώρο, αλλά για την κίνηση. «Ήρθε η νονά μου», έλεγα και χαμογελούσα.

Τώρα που βλέπω το πράγμα από την οπτική της νονάς, βέβαια, σκέφτομαι και το οικονομικό της υπόθεσης, το οποίο – όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι – δεν είναι και αμελητέο και σκέφτομαι, αν θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσω ή να μειώσω τα δώρα που κάνω στις μικρές μου.

Μέχρι πότε, λοιπόν, έχω υποχρέωση να αγοράζω δώρα στο βαφτιστήρι μου;

Κάποιοι αναφέρουν ότι τα δώρα των νονών πρέπει να είναι εφ' όρου ζωής, άλλοι, ότι πρέπει να σταματούν στα 12 έτη (η παράδοση που αναφέραμε και πιο πάνω) και άλλοι, ότι μέχρι την ενηλικίωση καλό είναι να δίνουμε μία λαμπάδα και ένα δώρο στο βαφτιστήρι μας.

Ομολογουμένως, τα 18 χρόνια είναι μια καλή ηλικία για να «αραιώνουν» τα υλικά καθήκοντα του νονού, αν και το βαφτηστήρι σας δεν θα πει ποτέ όχι σε ένα δώρο που θα του κάνετε ακόμα και αν έχει περάσει τα πρώτα –άντα, όπως η υπογράφουσα. Άλλωστε, τα δώρα δεν τα κάνουμε επειδή πρέπει, αλλά επειδή θέλουμε, σωστά;


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.