Τσιόδρας: Νέες διευκρινίσεις γιατί δεν πρέπει να φοράμε μάσκα αν δεν είμαστε άρρωστοι ή δεν φροντίζουμε ασθενείς

Η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αναφορικά με ότι η χρήση μασκών συστήνεται μόνο για τους επαγγελματίες υγείας, όσους νοσούν ή όσους φροντίζουν ασθενείς, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς πολλοί προέβαλαν τις αντίστοιχες οδηγίες άλλων χωρών ή ειδικών που θεωρούν τη χρήση μάσκας επιβεβλημένη στην πανδημία.

 Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα τελικά;

Ο καθηγητής θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια συνωμοσίας και τη διχογνωμία των ειδικών και την διαφορετική στρατηγική των χωρών για τη χρήση ή μη χρήση μάσκας προσώπου διευκρίνισε σήμερα τα εξής:

“Το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό, στους ασθενείς και όσους τους περιποιούνται. Κάποιοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι μάσκες μπορεί να είναι χρήσιμες σε αυτή την πανδημία. Άλλοι εξίσου ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική της χρήσης μάσκας είναι λάθος όταν υπάρχει παγκόσμια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά και ενέχει και κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Επικοινώνησα με το Ευρωπαικό Κέντρο Πρόληψης Νόσων και τους ζήτησα να τοποθετηθούν επί του θέματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.”