Τσιόδρας: ΜΗΝ φοράτε μάσκα αν δεν είστε άρρωστοι ή δεν φροντίζετε άρρωστο

Ο καθηγητής Τσιόδρας στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του ότι αν πρέπει να φοράμε προληπτικά μάσκα προσώπου και δήλωσε ότι τα εξής “Όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μην φοράτε μάσκα προσώπου εκτός αν είστε άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζετε άρρωστο“.

«Κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι μαζική χρήση μάσκας μειώνει την εξάπλωση. Συστήνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη απόστασης».

“”Η χρήση των μασκών αυτή τη στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται, όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή άλλως εάν είχαν ήπια συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω. Ούτως ή άλλως, μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης, του να διατηρούμε την απόστασή μας, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Η τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την μάσκα προσώπου

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν χθες πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με Covid-19 ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η χρήση μάσκας μαζικά από τον πληθυσμό έχει κάποια οφέλη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο, όσον αφορά στη λάθος χρήση μιας μάσκας ή στο να μη φοριέται σωστά» δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης του οργανισμού, στη Γενεύη της Ελβετίας.