Β. Παπαευαγγέλου: “Γιατί η βρετανική μετάλλαξη δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς”

Κι ενώ η βρετανική μετάλλαξη τείνει πλέον να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά νοσούν περισσότερο από το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.

Το infokids.gr  μίλησε με την καθηγήτρια κα Παπαευαγγέλου, αναφορικά με τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε παιδιά.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι κρούσματα με το μεταλλαγμένο ιό σε παιδιά καταγράφηκαν στη δομή του νηπιοτροφείου της Καλλιθέας και στη Θάσο, όπου περίπου 25 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε μαθητές σχολείου του νησιού.

Σχετικά άρθρα: Λινού: “Η χρήση διπλής μάσκας αφορά και τα παιδιά – Προστατεύει από τη μετάλλαξη του ιού”

Προξενεί ανησυχία η μετάλλαξη στα παιδιά;

Ερωτώμενη εάν υπάρχει ανησυχία για τα παιδάκια στα οποία εντοπίστηκε η Βρετανική μετάλλαξη, η κα Παπαευαγγέλου ήταν σαφής:

«Όχι, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Αντίθετα, σχετική βρετανική μελέτη έδειξε ότι μπορεί να νοσούν λίγο πιο συχνά τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη αλλά νοσούν πιο ήπια».

Εμβολιασμός και έφηβοι

Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών σε έφηβους άνω των 12 ετών στο Ισραήλ, η κα Παπαευαγγέλου, είπε στο infokids ότι δεν υπάρχουν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις για το εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαστούν οι έφηβοι αυτής της ηλικιακής ομάδας, αλλά εξήγησε ότι πολλές εταιρείες «τρέχουν» δοκιμές για εμβολιασμό εφήβων κάτω των 18 ετών και ανέφερε χαρακτηριστικά πιλοτική μελέτη της Μ. Βρετανίας σε παιδιά άνω των 12 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συγκεκριμένα, μάλιστα, δήλωσε ότι την πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης συμμετοχής στη Βρετανία, ήταν τόσες οι δηλώσεις για να συμμετάσχουν τα παιδιά στην μελέτη, ώστε μέχρι το βράδυ έκλεισε η πλατφόρμα.

Τι απαντά για τους αντιεμβολιαστές γονείς η κ. Παπαευαγγέλου

«Είναι μικρό το ποσοστό των φανατικών κατά του εμβολιασμού γονέων, περίπου 5%. Οι περισσότεροι γονείς που δηλώνουν επιφυλακτικοί, απλώς δεν έχουν ενημερωθεί σωστά από έγκυρη πηγή και η ανασφάλεια της διάχυτης και αμφίβολης πληροφόρησης τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί. Ο Παιδίατρος οφείλει να ενημερώνει σωστά και αναλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού.