Βάσεις 2022: 9 στους 10 πέρασαν σε σχολές των δέκα πρώτων προτιμήσεών τους - Oικονομία & Πληροφορική "προτιμούν" οι μαθητές | Infokids.gr
 • Βάσεις 2022: 9 στους 10 πέρασαν σε σχολές των δέκα πρώτων προτιμήσεών τους – Oικονομία & Πληροφορική “προτιμούν” οι μαθητές

  Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα πανεπιστήμια

  Το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ αυξήθηκε στο 62,1%, έναντι 61,1% το 2021. Ο απόλυτος αριθμός εισαχθέντων 2022 σε ΑΕΙ ανέρχεται σε 61.682.

  Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής επηρεασε την εισαγωγη στα αει

  Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδήγησε σε μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των υποψηφίων, με συνέπεια την άνοδο του ποσοστού που εισάγεται στα ΑΕΙ.

  Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν επηρεάζει υποψήφιους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες, αφού εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Με την εφαρμογή της ΕΒΕ, δεν εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλή βαθμολογία.

  Γκρεμίστηκαν οι βάσεις στις θεωρητικές σπουδές – Τα παιδιά στρέφονται προς οικονομία – πληροφορική

  Πανελλήνιες, Πανελλήνιες 2022, ΕΒΕ, ΥΠΠΑΙΘ,

  «Τους παχυλούς μισθούς τους βγάζουν οι μάνατζερ κι όχι οι μηχανικοί, ένας μηχανικός στην καλύτερη περίπτωση θα έχει έναν καλό μισθό, όμως τα ‘golden boys’, που είναι το πρότυπο των νέων βγαίνουν από το τέταρτο πεδίο, γι’ αυτό και υπάρχει πολύ μεγάλη μετακίνηση προς το τέταρτο πεδίο» δήλωσε ο Στράτος Στρατηγάκης.

  Οι βάσεις στις θεωρητικές σπουδές φέτος γκρεμίστηκαν, πτώση κατέγραψαν και οι θετικές, ενώ στο τέταρτο πεδίο οι βάσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο, επισήμανε στον ΣΚΑΪ για τις Πανελλήνιες ο εκπαιδευτικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.

  Είναι ενδεικτικό ότι φέτος μόλις το 1/4 επέλεξε θεωρητικές σπουδές

  «Τους παχυλούς μισθούς τους βγάζουν οι μάνατζερ κι όχι οι μηχανικοί, ένας μηχανικός στην καλύτερη περίπτωση θα έχει έναν καλό μισθό, όμως τα ‘golden boys’, που είναι το πρότυπο των νέων βγαίνουν από το τέταρτο πεδίο, γι’ αυτό και υπάρχει πολύ μεγάλη μετακίνηση προς το τέταρτο πεδίο» υπογράμμισε.

  «Στο πρώτο πεδίο είχαμε μια πολύ μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές, γιατί φέτος λιγότερα παιδιά από κάθε άλλη χρονιά επέλεξαν τις θεωρητικές σπουδές, μόνο 18.500 παιδιά, ποσοστό 25,5% ενώ προ εικοσαετίας το ποσοστό αυτό ήταν 42%. Η έλλειψη υποψηφίων γκρέμισε τις βάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  «Στο τρίτο πεδίο (ιατρικές σχολές – παραϊατρικά ΤΕΙ) είχαμε άνοδο στις χαμηλές σχολές. Στο τέταρτο πεδίο, οικονομία και πληροφορική, είχαμε άνοδο σε πολλά τμήματα, γιατί αυτά προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι σημαντική η μετατόπιση, τα παιδιά φεύγουν από τη θεωρητική, αλλά και τη θετική κατεύθυνση, και μετακινούνται προς τα οικονομικά και την πληροφορική» δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης.

  «Υπήρχε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, όμως οι Ιατρικές κρατήθηκαν στο ύψος τους δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια, ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ήταν έκπληξη περίμενα ότι θα πέφτανε λίγο πιο κάτω» σημείωσε.

  Απαντώντας εξάλλου στο γιατί βρέθηκαν φέτος τόσο ψηλά οι Ιερατικές Σχολές ο κ. Στρατηγάκης εξήγησε ότι «πέτυχαν ελάχιστα παιδιά έμειναν πάρα πολλές κενές θέσεις και απλώς αυτοί που πέτυχαν είχαν πάει καλά».

  Ο κ. Στρατηγάκης είπε ότι για τα παιδιά που απέτυχαν ανοίγονται πέντε δρόμοι: Ο πρώτος να δοκιμάσουν να ξαναδώσουν εξετάσεις, ο δεύτερος δρόμος με το μηχανογραφικό του 10%, που όμως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες, ο τρίτος οι σπουδές σε ΙΕΚ ή ΙΙΕΚ, ο τέταρτος σε κολέγιο και ο πέμπτος οι σπουδές στο εξωτερικό. «Δεν παίρνουμε εν θερμώ αποφάσεις θέλει ψυχραιμία – σκέψη» υπογράμμισε.

  Διαβάστε επίσης:

  “Στο κόκκινο” οι δείκτες της πανδημίας – «40.000 κρούσματα σε παιδιά τον Ιούλιο»

  Bάσεις 2022: Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ και μαμά 2 παιδιών που μπήκε 2η στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο!

  Ροδάκινα τηγανητά με sauce γιαουρτιού

 • Επικοινωνήστε μαζί μας:
  Μύλων 75 104 41 Αθήνα
  210 5121893 | 6981 090029

  τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  news@infokids.gr

  για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

  Εγγραφή στο Newsletter