Βοήθησε το παιδί σου να ξεπεράσει τον φόβο για τον οδοντίατρο

Βοήθησε το παιδί σου να ξεπεράσει τον φόβο για τον οδοντίατρο

Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά να είναι νευρικά ή να αισθάνονται φόβο για τον οδοντίατρο Είναι άβολο ή ακόμη και εκφοβιστικό ένας άγνωστος να ελέγχει το στόμα τους.

Γι’ αυτό αντιμετώπιση του προβλήματος κατά μέτωπο όσο το δυνατόν νωρίτερα θα βοηθήσει το παιδί να νιώθει άνετα σε κάθε επίσκεψη.

Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός; Πώς θα σταματήσει να φοβάται το παιδί τον οδοντίατρο; Κάποιες φορές το κράτημα του χεριού αρκεί, ενώ άλλες χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια.

Τι προκαλεί φόβο για τον οδοντίατρο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο. Λογικοί ή παράλογοι, οι φόβοι είναι πραγματικοί για το παιδί και πρέπει να τους διαχειριζόμαστε με ευαισθησία και συμπόνια.

Κάποια παιδιά φοβούνται τα οδοντιατρικά εργαλεία ή ακόμη και το θόρυβο που προκαλεί ο εξοπλισμός του οδοντιατρείου, ενώ άλλα είχαν μία εμπειρία που τους προκάλεσε πόνο και πλέον ο φόβος τα συνοδεύει σε κάθε επίσκεψη.

Δεν είναι λίγες βέβαια οι φορές που οι ίδιοι οι γονείς αποφεύγουν τον οδοντίατρο και η συμπεριφορά αυτή γίνεται αντιληπτή στα παιδιά.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε με το παιδί για να εντοπίσουμε τον φόβο του και να αντιληφθούμε αν πρόκειται για φόβο ή φοβία.

Πως θα καταλάβω αν το παιδί έχει φόβο για τον οδοντίατρο ή έχει αναπτύξει φοβία;

Εδώ οι γραμμές είναι πολύ λεπτές. Υπάρχει διαφορά μεταξύ φόβου και φοβίας. Ο φόβος δεν ενοχλεί την καθημερινότητα του παιδιού. Ένα παιδί που αισθάνεται φόβο για τον οδοντίατρο, αν και δύσκολα, θα πάει στο ραντεβού του. Βέβαια, θα φοβάται καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η φοβία είναι διαφορετική. Οι φοβίες είναι ακραίοι φόβοι που παρεμβαίνουν στην ικανότητα του παιδιού να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Οι φοβίες μάλιστα μπορούν να εμφανιστούν και ως αγχώδεις διαταραχές. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση των φόβων δεν γίνεται εν μία νυκτί.

Πώς θα βοηθήσω το παιδί να ξεπεράσει το φόβο για τον οδοντίατρο;

Η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό πρώτο βήμα. Το να πεις στο παιδί σου γιατί δεν πρέπει να φοβάται δεν θα πετύχει και πολλά, ειδικά αν πρόκειται για ένα βαθιά ριζωμένο φόβο.

Σκέψου πως ο φόβος αποτελεί μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση του παιδιού όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά έναν άγνωστο χώρο, με έναν άγνωστο γιατρό που θα εξετάσει το στόμα του με εργαλεία.

Ακόμα και οι πρώτες επισκέψεις μπορεί να είναι αγχωτικές εάν υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές ώστε οι επισκέψεις στον οδοντίατρο να είναι πιο ανώδυνες για όλους!

Επίσκεψη στον οδοντίατρο σε μικρή ηλικία

Κλείσε το πρώτο ραντεβού του παιδιού σου στον παιδοδοντίατρο μόλις γίνει ενός έτους. Η αρχική επίσκεψη θα είναι πολύ σύντομη και ενημερωτική. Στόχος, θα είναι το παιδί να γνωρίσει τον οδοντίατρο, να συνηθίσει το γραφείο και να επεξεργαστεί τα εργαλεία ώστε να νιώθει άνετα. Έτσι, η επίσκεψη στον οδοντίατρο όταν πραγματικά χρειάζεται θα είναι ρουτίνα και θα ξέρει τι να περιμένει.

Επίλεξε τον καλύτερο παιδοδοντίατρο

Οι παιδοδοντίατροι ειδικεύονται στη θεραπεία παιδιών και εφήβων δημιουργώντας μία καλή σχέση με το παιδί σου. Μιλούν με τα παιδιά στο επίπεδό τους χρησιμοποιώντας όρους που μπορούν να κατανοήσουν ανακουφίζοντάς τα από το άγχος.

Επίλεξε έναν παιδοδοντίατρο κοντά σου, έναν οδοντίατρο με αγάπη προς τα παιδιά αλλά και επαρκή εμπειρία. Δες τους χώρους του ιατρείου αλλά και το προσωπικό ώστε το παιδί σου να αισθάνεται άνετα και ευχάριστα σε κάθε επίσκεψη.

Όταν στα παιδιά αρέσει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο, δεν θα ταλαιπωρείται κανείς στα ραντεβού, ενώ θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο και κατά την ενήλικη ζωή τους.

Κάνε την εξέταση παιχνίδι

Η αντιμετώπιση του φόβου μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να παίξετε ένα παιχνίδι. Δώσε του μια ιδέα για το τι να περιμένει κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Όταν αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον που ήδη αισθάνεται ασφαλές, θα είναι πιο εύκολο να απαλλαγεί από τα αρνητικά συναισθήματα.

Δείξε στο παιδί σου μέσω του παιχνιδιού τι θα συμβεί στην επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένου του να καθίσει σε μια καρέκλα, να μετρήσει τα δόντια του, να τα βουρτσίσει και να χρησιμοποιήσει οδοντικό νήμα.

Εάν είστε έτοιμοι για την πρώτη σας επίσκεψη βρες τον καλύτερο Οδοντίατρο κοντά σου και κλείσε ραντεβού. Συζητήστε για τον οδοντίατρο και για την στοματική υγεία

Είναι καλή ιδέα να συζητάς με το παιδί σου για τη στοματική υγεία, το ρόλο των δοντιών και των ούλων και πώς μπορεί να βοηθήσει ο οδοντίατρος.

Φρόντισε να δείτε ευχάριστα παιδικά video για την ανάπτυξη των δοντιών και να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις.

Μετάδωσε θετικά συναισθήματα και μίλα για τον οδοντίατρο με αισιόδοξο τρόπο. Προσπάθησε να εκπέμπεις ηρεμία και χαρά όταν πηγαίνεις στο οδοντιατρείο με το παιδί σου.

Γίνε ένα καλό παράδειγμα

Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης των ραντεβού στον οδοντίατρο, προσπάθησε να μην το αφήσεις να φανεί! Πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς μεταδίδουν τους φόβους τους στα παιδιά.

Εάν έχεις προγραμματίσει μία επίπονη ή μακρά διαδικασία, όπως τοποθέτηση εμφυτευμάτων, απονεύρωση ή εξαγωγή δοντιού, απόφυγε να πάρεις μαζί σου το παιδί.

Αντίθετα, σε κάποιο σφράγισμα ή καθαρισμό δοντιών πηγαίνετε μαζί ώστε να δει πως η διαδικασία είναι ανώδυνη, σύντομη και γιατί όχι, ευχάριστη!