Αρχική Infokids Υγεία Βοηθώντας το παιδί να αντιμετωπίσει την ψωρίαση

Βοηθώντας το παιδί να αντιμετωπίσει την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, ανοσολογικά διαμεσολαβούμενη χρόνια νόσος με γενετικό υπόστρωμα, που κυρίως επηρεάζει το δέρμα. Αποτελεί το 4% των δερματοπαθειών που παρατηρούνται στα παιδιά και υπάρχει στο 2-3% του πληθυσμού. Περίπου το 30% αναπτύσσουν την νόσο στη παιδική ηλικία με μέση ηλικία διάγνωσης τα 10 χρόνια. Το 25% των παιδιών αναπτύσσουν την νόσο πριν τα 2 χρόνια ζωής.

Παθοφυσιολογία

Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Φαίνεται ότι η ενεργοποίηση ορισμένων Τ-κυττάρων οδηγεί σε παραγωγή καθορισμένων κυτοκινών που με την σειρά τους ενεργοποιούν τα κύτταρα της κερατίνης στοιβάδος της επιδερμίδας, οδηγώντας σε παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων. Το γενετικό υπόβαθρο αποδεικνύεται από το ότι συγγενείς 1ου βαθμού με ψωριασικό άτομο έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης ψωρίασης και πολλά παιδιά με ψωρίαση έχουν συγγενείς 1ου βαθμού με την νόσο.

Κλινική εικόνα

Οι βλάβες αποτελούνται από καλά καθορισμένες ροδόχρου-ερυθρού χρώματος πλάκες με υπερκείμενα ασημένιου-λευκού χρώματος λέπια. Η μηχανική απομάκρυνση των λεπιών αποκαλύπτει μικρές αιμορραγίες (σημείο Auspitz). Παράγοντες που ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν την ψωρίαση είναι τραύμα ή ερεθισμός του δέρματος,λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος), συναισθηματική ένταση και ορισμένα φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.