Χαράλαμπος Γώγος: «Με αυτά τα μέτρα σε 2 μήνες θα έχουμε μπει σε ύφεση»

Για ένα αισιόδοξο σενάριο μίλησε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμοξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπος Γώγος, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφορικά με την Πάτρα, τουλάχιστον, όπου η επιδημία περιορίστηκε σε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Όπως ο ίδιος είπε: «Είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε την καραντίνα οπότε προηγηθήκαμε της υπόλοιπης Ελλάδος. Αλλά μας ανησυχεί η διασπορά στην κοινότητα γι’ αυτό είμαστε τόσο επιφυλακτικοί και επιθετικοί για την εξέλιξη της νόσου».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν είμαστε ακόμη στην έναρξη της επιδημίας, είπε: «Δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Θα περάσουν 1-2 εβδομάδες για να καταλάβουμε αν είμαστε σε μία φάση νηνεμίας ή σε φάση πριν την καταιγίδα. Για να καταλάβουμε τις συνέπειες των μέτρων πρέπει να περάσει ένα 15νθημερο. Η γενικότερη εκτίμηση που έχουμε όλοι είναι ότι με τα μέτρα που παίρνουμε αυτή τη στιγμή σε 2 μήνες να έχουμε μπει σε μία ύφεση της επιδημίας. Μέχρι τις αρχές Μαΐου νομίζω ότι θα το ζήσουμε αυτό».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Άγγελος Χατζάκης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του OPEN. Πιο συγκεκριμένα, εκείνος ανέφερε πως  σύμφωνα με τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί σε Κίνα και Κορέα, μέχρι 15 Μαΐου θα έχουν τελειώσει όλα στην Ελλάδα.

Είκοσι κρούσματα σε σοβαρή κατάσταση στο Ρίο

Αναφορικά με την Πάτρα, πάντως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γώγο,  στο νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20 κρούσματα του κορωνοϊού και όλοι είναι σε σοβαρή κατάσταση. Έως τώρα 2 άτομα, ένας 64χρονος και ένας 44χρονος, νοσηλεύονται σε μονάδες αρνητικής πίεσης.