Αυτά είναι τα μουσεία με τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια, τα Μουσεία έχουν κάνει ένα άνοιγμα στο παιδικό κοινό εντάσσοντας στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους εκτός από ξεναγήσεις στα εκθέματα και στους εκθεσιακούς χώρους, μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εργαστηρίων που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη μάθηση με τη ψυχαγωγία.

Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και οικογένειες τα Μουσεία επιθυμούν να εξασφαλίσουν στους λιλιπούτειους επισκέπτες µία διασκεδαστική εµπειρία καθώς είναι αποδεδειγµένο ότι τα παιδιά απορροφούν καλύτερα τις πληροφορίες που λαµβάνουν όταν τις συνδυάζουν µε ευχάριστα συναισθήµατα.

Παιχνίδια, δραµατοποίηση, αφήγηση ιστορίας, πειράµατα, σχέδιο-ζωγραφική -κατασκευές, ξενάγηση και διάλογος είναι οι συνηθέστερες µορφές εκπαιδευτικών προγραµµάτων που πραγµατοποιούνται στα ελληνικά µουσεία και είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στα παιδιά.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που διοργανώνουν τα Μουσεία της χώρας σε μια προσπάθεια να εισαγάγουν τα παιδιά στο κόσμο του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσειακής αγωγής. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών και είναι βασισμένες στην ενεργό συμμετοχή και την εμπειρία με τα αντικείμενα! Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανανεώνονται είτε σε εβδομαδιαία είτε σε μηνιαία βάση οπότε καλό θα είναι να ενημερώνεστε τακτικά για τα νέες παιδικές δραστηριότητες του εκάστοτε Μουσείου.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Παιδικό Μουσείο είναι ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Είναι βασισμένο σε θεωρίες για το πώς μαθαίνει και αναπτύσσεται το παιδί πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με έρευνες η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και στην εμπειρία με τα αντικείμενα. Στο Παιδικό Μουσείο τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να σκεφτούν, να ερευνήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εκθέματα είναι μελετημένα από ειδικούς επιστήμονες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού, ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την αυτονομία.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων πατώντας εδώ

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’ 
 21 0331 2995

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ)   στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερο διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα,  πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης.  Στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κλπ). Οι Συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται καθημερινά με αγορές και δωρεές ιδιωτών και σχολείων.

Κάθε μήνα το Μουσείο διοργανώνει για τα παιδιά μια σειρά από ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου η μάθηση και η διασκέδαση συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα αυτού του μήνα πατώντας εδώ

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα

210 3250341

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών ηλικίας 2-12 ετών! Tα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική!

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων πατώντας εδώ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
210 7228321-3

Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Tο Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής είναι ένας μουσειακός, ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αφιερωμένος στην έρευνα, τη διαφύλαξη και την προβολή της ελληνικής κεραμικής των νεότερων χρόνων, από τις αρχές του 19ου ως σήμερα. To Κέντρο διαθέτει πλούσια Συλλογή 5.000 περίπου χρηστικών αντικειμένων που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της παραγωγής όλων σχεδόν των αγγειοπλαστικών κέντρων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, καθώς και σημαντικότατα Αρχεία.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων του εδώ

Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων Κεραμεικός
210-3318491-5

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας είναι ένα μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξη του. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή 1μ.μ. έως 2μ.μ. μετά τη λειτουργία της έκθεσης του μουσείου, πραγματοποιούνται εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, μικροί και μεγάλοι μαζί, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες και μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Καρατζά 7, 11741 Φιλοπάππου
210 9218329

Μουσείο Μπενάκη

Στόχος του Μουσείου Μπενάκη είναι να προστατεύσει και καταστήσει ευρύτατα προσιτές τις ποικίλες συλλογές του μέσα από κάθε δίαυλο επικοινωνίας και έκθεσης, να στηρίξει την επιστημονική έρευνα στα πεδία της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μελέτης του υλικού πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας, των εικαστικών και παραστατικών τεχνών και της λογοτεχνίας, να επιμορφώσει το κοινό του μέσα από μόνιμες, περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις, μαθήματα, προγράμματα, εκδηλώσεις, εκδόσεις και μέσα ανοικτής πρόσβασης, καθώς και να επιτελέσει ενεργό ρόλο στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής, τη διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διενέργεια διαπολιτισμικού διαλόγου.

Συναρπαστικές διαδρομές γεμάτες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες προτείνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις μόνιμες συλλογές και σε επιλεγμένες περιοδικές εκθέσεις.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ

Μουσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1

106 74 Αθήνα

210 367 1067-9

Μουσείο Πειραμάτων

Το Μουσείο Πειραμάτων είναι ένα μουσείο δράσης και όχι απλής παρατήρησης! Σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, όπου δεν «βλέπω» αλλά «κάνω», χωρίς ταμπέλες «Μην αγγίζετε!», οι επιστήμες συναντούν το παιχνίδι και τα πειράματα γίνονται αφορμή για διασκέδαση. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ασφαλή εργαστήρια εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα όργανα και υλικά, αλλά και σε εκδρομές σε επιλεγμένα μέρη. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων καλύπτουν συνοπτικά τα παρακάτω επιστημονικά πεδία, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από εμψυχωτές της αντίστοιχης ειδικότητας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων πατώντας εδώ

Μουσείο Πειραμάτων
Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή
210 7210105, 210 7610038

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια.

Τα Δανειστικά σακίδια περιέχουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα που υποστηρίζονται από πολύχρωμες, σχεδιασμένες για παιδιά εικόνες εκθεμάτων. Οι δραστηριότητες του σακιδίου προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας για την επίλυση των προκλήσεών του.

Οι Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς αφορούν θεματικές δραστηριότητες που προσανατολίζουν τις οικογένειες σε ένα «μονοπάτι» εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Απαιτούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δράση με το σακίδιο αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια δομημένη δραστηριότητα που μετατρέπει τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική δράση.

Μπορείτε να δείτε τα εκπαιδευτικά προγραμμάτα για παιδιά πατώντας εδώ

Μουσείο Ακρόπολης 

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

2109000900

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών έχει μετεξελιχθεί σε διαδραστικό κέντρο εξοικείωσης με την επιστήμη. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη, την τέχνη και τα μαθηματικά, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με κατάλληλα επιλεγμένα και σχεδιασμένα διαδραστικά εκθέματα.Με βασική του φιλοσοφία το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», το Μουσείο Ηρακλειδών συνεχίζει να υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές.

Μπορείτε να δείτε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά πατώντας εδώ

Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, Θησείο
210 3461981

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών.

Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα.  Σκοπός του είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης. Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.

Μπορείτε να δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου πατώντας εδώ

Μουσείο Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, Πλάκα
210 33 12 621 & 210 33 12 750

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Οι εκθέσεις του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου προσφέρονται ως ένας ευχάριστος και δημιουργικός προορισμός για τον ελεύθερο χρόνο όλης της οικογένειας.

Για να ενισχύσει αυτή την πλευρά της λειτουργίας του, το μουσείο προτείνει στις οικογένειες με παιδιά:

  • Να αξιοποιήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους τα εκπαιδευτικά έντυπα που διανέμονται δωρεάν στην είσοδο των εκθέσεων.
  • Να δηλώσουν συμμετοχή στις ποικίλες εκπαιδευτικές-ερμηνευτικές δράσεις που οργανώνει το μουσείο στη διάρκεια του χρόνου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς για τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδά πατώντας εδώ

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22,Κολωνάκι
213 213 9517

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο  Φωταερίου άνοιξε για το κοινό το 2013 με στόχο την ανάδειξη και προστασία του παλαιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ενός μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια.

Έχοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση μικρών και μεγάλων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου, μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και ξεναγήσεων για όλους. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και οικογένειες ανακαλύπτουν ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, λειτουργώντας ομαδικά και φυσικά… διασκεδάζοντας!

Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και βιωματικές ασκήσεις, ανακαλύπτουμε τη νεότερη ιστορία της πόλης, ερχόμαστε σε επαφή με τα εικαστικά και περιηγούμαστε σε μαγικούς ψηφιακούς κόσμους, πάντοτε με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά πατώντας εδώ

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Πειραιώς 100, Γκάζι,

213 0109300, 213 0109324

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των παιδικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

Πατησίων 44, Αθήνα 10682

213214 4889

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας εκπαιδεύονται καθημερινά στο Μουσείο με κύριο στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Τόσο στις εκθεσιακές αίθουσες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όσο και στο Κέντρο Γαία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου ξεναγεί τους επισκέπτες και τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τον πλανήτη Γη, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
210 8015870