Η σημασία του ύπνου στην ανάπτυξη των παιδιών

Ο ύπνος ενός παιδιού είναι εξίσου σημαντικός όσο η τροφή και η ασφάλειά του. Η σημασία του ύπνου για την ανάπτυξη των βρεφών εμπεριέχεται στην έκφραση που όλοι ξέρουμε «ο ύπνος τρέφει τα μωρά». Τα οφέλη του ύπνου είναι πολλά και αναντικατάστατα για τον οργανισμό του. Όταν το βρέφος κοιμάται, ο οργανισμός του δυναμώνει και αποκτά αντοχές ενώ παράλληλα ο εγκέφαλός του ξεκουράζεται και εξασφαλίζει πνευματική και σωματική ισορροπία. Ο ύπνος είναι η απαραίτητη ενέργεια που κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση, αλλά συνάμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, κάθε βράδυ ο ύπνος επαναφορτίζει τη “μπαταρία” του εγκεφάλου του παιδιού. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν το μωρό μπορεί και έχει έναν ποιοτικό ύπνο. Ποιοτικός ύπνος είναι ο ύπνος χωρίς παρεμβολές, που επιτρέπει στο παιδί να περάσει από όλα τα διαφορετικά αλλά απαραίτητα στάδια ύπνου.

Σύμφωνα με την Παιγνιοθεραπεύτρια Ναταλί Σαμπά, ΜSc Aναπτυξιακή Ψυχολογία, “τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του το βρέφος έχει ανάγκη τον ύπνο όσο τίποτα άλλο και ξυπνάει μόνο όταν πεινάσει. Σκεφτείτε πως ένα νεογέννητο κοιμάται το 80% του 24ώρου. Μέσα από τον ύπνο του και μέσω της αυξητικής ορμόνης που εκκρίνεται, ο εγκέφαλος και το σώμα του αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, το βρέφος περνάει μια περίοδο προσαρμογής από την ασφάλεια και ζεστασιά της μήτρας στο καινούριο του περιβάλλον. Όταν ένα μωρό κοιμάται, την περισσότερη ώρα βλέπει όνειρα τα οποία σύμφωνα με έρευνες δίνουν τα απαραίτητα ερεθίσματα που χρειάζεται ο εγκέφαλος για τη σωστή του ανάπτυξη.

Όσο μεγαλώνει και εφόσον έχουμε φτιάξει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, αρχίζει και προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον και αυξάνονται οι ώρες που είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την ηλικία των 18 μηνών περίπου, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από κάποιες ώρες ύπνου το μεσημέρι. Ο ύπνος σιγά σιγά αρχίζει και αποκτάει άλλη σημασία και όταν τους λες ότι πρέπει να πάνε για ύπνο σε ρωτάνε “Μα γιατί;”. Νιώθουν ότι ο ύπνος τους «διακόπτει» το παιχνίδι και την παρέα μαζί σας και αυτό είναι κάτι που δεν το προτιμούν.

Τα παιδιά χρειάζονται μια προετοιμασία πριν από τον ύπνο και είναι στο χέρι σας να αφιερώσετε χρόνο σε αυτό. Επίσης, ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ύπνο ως τιμωρία αλλά βοηθήστε το παιδί σας να συνδέσει τη διαδικασία με θετικά συναισθήματα”.

Η ασφάλεια που θα δώσετε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ενός ποιοτικού ύπνου. Περνάτε αρκετές ώρες την ημέρα μαζί του; Tου δίνετε αρκετά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Έχετε ευκαιρίες να συνδεθείτε συναισθηματικά μαζί του;

Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν καλό ανενόχλητο ύπνο είναι το περιβάλλον όπου το μωρό θα κοιμηθεί, να έχει ηρεμία, σωστή θερμοκρασία και απόλυτο σκοτάδι. Ηρεμία χρειάζεται και όταν το ετοιμάζετε για ύπνο, όπου οι τόνοι πέφτουν και ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να τo χαλαρώσει. Για τα πιο μεγάλα παιδιά αποφεύγουμε τα κινητικά παιχνίδια και προτιμούμε να βάλουμε στο πρόγραμμά τους το διάβασμα ενός παραμυθιού. Με τον τρόπο αυτό ο γονέας έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά με το παιδί του, με τη φωνή του να το χαλαρώσει και να του δώσει την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζεται για να κοιμηθεί.

Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη καλού ποιοτικού ύπνου σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλό ανοσοποιητικό, κακή διάθεση, διάσπαση προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες, παχυσαρκία.

Όσο πιο καλό ύπνο έχει ένα μωρό τόσο πιο χαρούμενο και γεμάτο ενέργεια θα είναι το επόμενο πρωί για παιχνίδι και αγκαλιές!

Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν λόγοι που θα διακόψουν τον ύπνο του μωρού, όπως είναι η αλλαγή πάνας. Βεβαιωθείτε ότι οι πάνες που επιλέγετε είναι αρκετά απορροφητικές για να το κρατήσουν όλη τη νύχτα και να του εξασφαλίσουν μια ήρεμη ποιοτική βραδιά.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και δεν είναι δυνατόν να του ταιριάζει η ίδια ρουτίνα ύπνου που ικανοποιεί κάποιο άλλο παιδί. Παρατηρήστε το προσεκτικά, μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια κούρασης που εμφανίζει και εφαρμόστε αυτό που του ταιριάζει και έχει ανάγκη: έναν ανενόχλητο ύπνο γεμάτο με υπέροχα όνειρα.

Ως γονείς είναι δική μας ευθύνη να είμαστε ευαίσθητοι και να προστατεύουμε τον ύπνο των παιδιών μας.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη πάνα για το μωρό σας. Τα νέα Pampers Baby Dry διαθέτουν 3 επαναστατικά απορροφητικά κανάλια για έως και 12 ώρες στεγνότητα, από τη μία ημέρα ως την επόμενη! Όσοι είστε γονείς θα ανακαλύψετε ότι αυτή η νέα τεχνολογία κρατά το παιδί σας στεγνό. Έτσι, σύντομα, όταν θ’ απολαμβάνετε ένα στεγνό πρωινό μαζί του θα αναρωτηθείτε… «πού πήγαν τα τσισάκια;».