Μελομακάρονα VS Κουραμπιέδες

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες βρίσκουν τη θέση τους σε κάθε σπίτι. Οι γιορτές είναι σίγουρα μία περίοδος που θέλουμε να ξεκουραστούμε, να έχουμε ευτυχισμένες στιγμές με οικογένεια και φίλους και να απολαύσουμε τα γλυκίσματα που δεν λείπουν από κανένα σπίτι! Μία τέτοια περίοδο δεν χρειάζεται να νοιώθουμε τύψεις αν το ρίξουμε λίγο έξω, ακόμα και στη διατροφή μας, αρκεί βέβαια μετά να επανέλθουμε στο πρόγραμμά μας.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με το ποιο από αυτά τα δύο γλυκά έχει τις περισσότερες θερμίδες (εξάλλου η διαφορά είναι πολύ μικρή, ένα μελομακάρονο έχει περίπου 170 θερμίδες ενώ ένας κουραμπιές περίπου 180 θερμίδες) αλλά με τη διατροφική αξία του κάθε γλυκού για να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που τελικά τρώμε.

I. Το βούτυρο, το οποίο είναι βασικό συστατικό στους κουραμπιέδες, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη του αίματος.
Αντιθέτως, στα μελομακάρονα χρησιμοποιείται ελαιόλαδο το οποίο είναι καλή πηγή μονοακόραστων λιπαρών οξέων, τα οποία αυξάνουν τη «καλή» χοληστερόλη και μειώνουν τη «κακή» χοληστερόλη του αίματος.

II. Στους κουραμπιέδες χρησιμοποιείται αρκετή ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών και πέρα από θερμίδες δεν προσφέρει τίποτα άλλο ενώ τα μελομακάρονα έχουν ως κύρια γλυκαντική ουσία το μέλι, το οποίο περιέχει λίγες πρωτεΐνες και αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

III. Και τα δύο γλυκίσματα περιέχουν ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, διαιτητικών ινών, ασβεστίου και βιταμινών Ε και Β2. Βέβαια συστήνεται η κατανάλωση νωπών ξηρών καρπών και τα αμύγδαλα στους κουραμπιέδες έχουν καβουρδιστεί. Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ περιέχουν και αρκετή βιταμίνη Β6.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΟΡ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ vs ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
3 – 1

Μουστούλας Αριστείδης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λ. Πεντέλης 12-14, Χαλάνδρι 152 34
210 6836928
www.epilegodiatrofi.gr