Αρχική Infokids Υγεία Τρίζει τα δόντια του τη νύχτα. Τι σημαίνει αυτό;

Τρίζει τα δόντια του τη νύχτα. Τι σημαίνει αυτό;

Από την Αντιγόνη Κεμερλίογλου, Ψυχολόγος Υγείας-Εκπαίδευσης

Το να τρίζει ένα παιδί τα δόντια του τη νύχτα είναι πολύ συχνή συμπεριφορά και δεν πρέπει να την μπερδεύετε με την αντίστοιχη συμπεριφορά των ενηλίκων.

Συνήθως το πρόβλημα λύνεται με την εμφάνιση των νέων δοντιών. Αν το παιδί δεν διαμαρτύρεται για άλλα συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλος), τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Καλό θα είναι να παρατηρήσετε αν η συμπεριφορά είναι επίσης παρούσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το παιδί θέλει να αποφορτίσει κάποια ένταση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε μπορείτε να συνδέσετε τη συμπεριφορά με το τρίξιμο των δοντιών: πείτε του ότι το κάνει τη στιγμή που το παρατηρείτε ώστε να το συνειδητοποιήσει γιατί μπορεί να μην το συνδέει. Σταδιακά θα σταματήσει, αρκεί να μην το παρακάνετε με τις παρατηρήσεις σας και εντείνετε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί να αποκωδικοποιεί τα σήματα που του στέλνει το σώμα του. Αν το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάντε με το παιδί σας κάτι χαλαρωτικό πριν κοιμηθεί (διαβάστε ιστοριούλες κ.λπ.)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.