Αισχύλεια 2011: πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου ξεκινούν στο Παλαιό Ελαιουργείο (στην παραλία Ελευσίνας) τα Αισχύλεια, που φέτος κλείνουν 36 χρόνια ανελλειπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο. Για έναν ολόκληρο μήνα πολυσχιδές μουσικό πρόγραμμα, πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εγκαταστάσεις-παρεμβάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα προσφέρουν στο κοινό ποιοτική ψυχαγωγία. Τα φετινά ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ θα πλημμυρίσουν μελωδία, δημιουργικό φως και πνευματική δροσιά τις βραδιές του Σεπτέμβρη.


Μουσικές εκδηλώσεις

Φέτος οι μουσικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Κυριακή 28 Αυγούστου με τη συναυλία της Δήμητρα Γαλάνη με τον Vassiliko, οι οποίοι συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή, επιφυλάσσοντας ένα απρόσμενο και γεμάτο εκπλήξεις πρόγραμμα.

Την Τρίτη 30/08 σειρά έχει ο CAYETANO, ενώ την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Χαρούλης, με καινούρια τραγούδια και νέο ήχο.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και τη σκυτάλη παίρνει ο τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας (Maraveyas Ilegal) που θα ερμηνεύσει τραγούδια στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά, αναδεικνύοντας τους παραδοσιακούς ήχους της μεσογειακής Ευρώπης.
Οι μουσικές εκδηλώσεις των φετινών Αισχυλείων ολοκληρώνονται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία του Ορφέα Περίδη -που κλείνει φέτος είκοσι χρόνια στην ελληνική δισκογραφία- με τους Human Touch.

Θεατρικές Παραστάσεις

Η διαδρομή των ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ αρχίζει την Παρασκευή 26 Αυγούστου με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη που ανεβάζει η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και συνεχίζεται την Τετάρτη 31 Αυγούστου, όπου η Μίρκα Γεμεντζάκη με αφορμή το έτος Παπαδιαμάντη και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του δημιουργού θα μας παρουσιάσει την παράσταση «Θαλασσινοί Έρωτες» του σκιαθίτη συγγραφέα.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στην σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου ανεβαίνουν οι «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου υποδεχόμαστε το Θέατρο «Άττις» και την παράσταση «Ερημος» του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία Πολιτισμού Anagnosis παρουσιάζει το μόνο διασωθέν Σατυρικό Δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευτές» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και δύο μέρες μετά, στις 9 Σεπτεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη και Κ. Μαρκουλάκη θα παρακολουθήσουμε τον «Οθέλλος» του Γ. Σαίξπηρ.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει τον «Ηρακλή Μαινόμενο» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, ένα από τα λιγότερο παιγμένα κείμενα του Ευριπίδη και ακολούθως το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΡΗΤΗΣ θα παρουσιάσει το επίκαιρο όσο ποτέ θεατρικό έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δυο αφεντάδων». Η αυλαία πέφτει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με την Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας που για φέτος ετοίμασε και ανεβάζει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου την απολαυστική κοινωνικοπολιτική σάτιρα του Γιώργου Χασάπογλου «Οι κουραμπιέδες».

Παιδικό Θέατρο
Οι μικροί θεατρόφιλοι στις 15 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουν το Εθνικό Θέατρο στο έργο-σταθμό της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα» σκηνοθετημένο από τον Τάκη Τζαμαργιά.

Κινηματογράφος και εικαστικά

Εβδομάδα-αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου με τις ταινίες «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη (20/9), «ΝΗSOS» του Χρήστου Δήμα (21/9), «Ο θάνατος που ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα (22/9), «Το χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη (23/9), «Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη (24/9), «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα (25/9), «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα (26/9).

Οι προβολές θα γίνουν στον Θερινό Κινηματογράφο στην Παραλία Ελευσίνας.

Τέλος, συνεχίζοντας την προσπάθεια για προβολή και αξιοποίηση των ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων της Ελευσίνας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων-εγκαταστάσεων, τα φετινά Αισχύλεια θα φιλοξενήσουν στο Παλαιό Ελαιουργείο τον Στήβεν Αντωνάκο από τις 02 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2011 ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2-30 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» διοργανώνεται έκθεση της Λουκίας Αλαβάνου.