Η φυματίωση υπάρχει και εμφανίζει αύξηση

Σε χτεσινή συνέντευξη τύπου, ο πνευμονολόγος Κ. Κωνσταντίνου δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξάπλωση της φυματίωσης στη χώρα μας. Όπως δήλωσε, “Η φυματίωση υπάρχει και έχει αυξηθεί αισθητά από το 2000 και έπειτα”. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο παρουσιάστηκαν μόνο στο νοσοκομείο Σωτηρία 480 νέα κρούσματα. Η έξαρση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, έφερε μαζί της πολύ ανθεκτικά μικρόβια, για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται θεραπεία που διαρκεί πάνω από 2 χρόνια. Δυστυχώς, λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών σήμερα στην Ελλάδα, η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου διακόπτεται, συνήθως μετά το δίμηνο, οπότε και ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα, μεταφέροντας τον κίνδυνο μετάδοσης των μικροβίων στον περίγυρό του.

Όπως ανέφερε, ο κ. Κωνσταντίνου, Μελέτη από το νομό Ξάνθης έδειξε ότι το 30% των νέων σπουδαστών είχαν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Αυτό το υψηλό ποσοστό αποδόθηκε στην ληθυσμιακή ιδιομορφία της περιοχής.

Άλλη σημαντική μελέτη εκτιμά το μέσο μηνιαίο κόστος θεραπείας της φυματίωσης, που είναι 50€. Εάν ο ίδιος ασθενής αναπτύξει ανθεκτικότητα, το ίδιο κόστος ανέρχεται περίπου σε 3.000€.
Χρειάζεται ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών φυματίωσης με ενίσχυση των υποδομών κυρίως για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και βέβαια την ελεγχόμενη θεραπεία.