Μην ξεχνάτε τα ωφέλιμα μπαχαρικά

Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία έχουν τα μπαχαρικά στην υγεία μας; Τα μπαχαρικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ελληνική όσο και –κυρίως- στην πολίτικη κουζίνα. Είναι πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύοντας έτσι από τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο, ενώ δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός από τις γνωστές τους χρήσεις, η διατροφολόγος-διαιτολόγος Μαρία Ασημακοπούλου θα μας δώσει και μερικούς ακόμα τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπαχαρικά και μυρωδικά.

• Τριμμένο γαρύφαλλο. Προσθέστε το σε κέικ και μπισκότα.
• Φασκόμηλο. Τρίψτε το πάνω σε σαλάτες και ντομάτες.
• Μαντζουράνα. Πιείτε τη σαν ρόφημα.
• Κανέλα. Βάλτε τη στον καφέ ή πάνω σε ολικής αλέσεως ψωμί με λίγο μέλι.
• Ρίγανη. Τριμμένη πάνω σε ντομάτα, τυρί, αβγά και πίτσα προσδίδει απίθανο άρωμα και δίνει πιο έντονη γεύση.
• Θυμάρι. Απογειώνει τη γεύση της ομελέτας.
• Κουρκουμάς. Χρησιμοποιήστε τη σκόνη σε ψάρι, σούπα αλλά και σε σάλτσες.
• Κόλιαντρο. Ρίξτε τους σπόρους του σε σούπες, σαλάτες αλλά και γλυκά με φρούτα, π.χ. μήλα και δαμάσκηνα.