Οι Λαμπερές ιστορίες της φωτιάς στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (11-14/10)

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού διοργανώνει τη δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός, στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της.

Θεματικός άξονας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012 είναι η φωτιά. Ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας» προέρχεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς, που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία αλλά και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό.

Από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, η φωτιά ήταν εκείνο που ο άνθρωπος έμαθε να συντηρεί και να χειρίζεται, εξασφαλίζοντας φως, προστασία και θαλπωρή, ανάπτυξη και πρόοδο. Ωστόσο, δεν έχασε ποτέ τον ατίθασο χαρακτήρα της, ενίοτε οδηγώντας στο θάνατο και στην καταστροφή. Η διττή της όψη προκάλεσε το δέος, φλόγισε τη φαντασία κι έθρεψε το μύθο. Της αποδόθηκαν ιδιότητες θεϊκές, συνδέθηκε με τη θρησκεία και τη λατρεία, έλαβε σημαντική θέση σε δοξασίες και τελετουργίες.

Τις λαμπερές αυτές ιστορίες της φωτιάς φιλοξενούν φέτος 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας που συμμετέχουν στον εορτασμό. Οι επισκέπτες μπορούν να τις αφουγκραστούν εντοπίζοντας το λογότυπο της δράσης, εκεί όπου ενώνονται η ορμή της φλόγας και της σπείρας, κάνοντας τη φωτιά να προβάλει ως αέναη κίνηση, αστείρευτη ενέργεια, πηγή δημιουργίας και αισιοδοξίας.
Στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους. Τις εκδηλώσεις συντονίζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012.

Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους.
Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους υπευθύνους των εκδηλώσεων κάθε φορέα, όπως αναφέρονται στον αναλυτικό κατάλογο των χώρων και των μουσείων όπου θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΜΟΥΣΕΙΩΝ – ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει:
την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ώρες 8.30-14.00, εκπαιδευτικά προγράμματα
το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το ευρύ κοινό.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Δ. Γαβρίνα, τηλ.: 26310-55654

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θυρρείου η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει
την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-14.00, εκπαιδευτικά προγράμματα
το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την αρχαιολόγο κα Β. Τσαντήλα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Δ. Γαβρίνα, τηλ.: 26310-55654

Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Η Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου περιηγήσεις θα γίνονται παράλληλα στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρόπολης Τίρυνθας (Μυκηναϊκό Ανάκτορο) αλλά και στον Αρχαιολογικό Χώρο Ηραίου Άργους (Βωμός για τις θυσίες προς τιμήν της θεάς Ήρας).
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου παράλληλες περιηγήσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Γεωργοπούλου, τηλ.: 27520-27502 (εσωτ. 5)

Στο Μουσείο «Β. Παπαντωνίου», στο Ναύπλιο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα προγραμματίζει την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Φως-Φωτιά-Κόκκινο Χρώμα στον Κύκλο του Χρόνου. Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται στους μαθητές της Δ΄ Τάξης των 6 Δημοτικών σχολείων της πόλης του Ναυπλίου και θα πραγματοποιηθεί από τις 9.00 έως τις 13.00 μετά από προσυνεννόηση.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Ζάχου-Καλκούνου, τηλ.: 27520-28947

Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης η ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει για όλο το τετραήμερο των εκδηλώσεων πρόγραμμα περιήγησης–ξενάγησης καθώς και δημιουργίας έργων ζωγραφικής. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει αναλυτικά ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012: Ξενάγηση-περιήγηση σχολικών ομάδων στα σχετιζόμενα με το φετινό θέμα του εορτασμού εκθέματα με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους καθώς και τη δημιουργία έργων ζωγραφικής από τους μικρούς μαθητές.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012: Ξενάγηση και περιήγηση από αρχαιολόγο της Υπηρεσίας στο ευρύ κοινό στα σχετιζόμενα με το φετινό θέμα του εορτασμού εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Tρ. Σωτηροπούλου, τηλ.: 2710–225243, 242148, [email protected]

N. AΡΤΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει:
την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 8.30-13.00, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φωτεινό μου λυχναράκι… για μαθητές δημοτικών σχολείων.
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ. Δ. Μουλού, αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΑΙΘΠΑ, με θέμα: Τα μέσα τεχνητού φωτισμού στην Αρχαιότητα.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρες 11.00-13.00, θα λάβει χώρα θεματική ξενάγηση για ενήλικες στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου που σχετίζονται με τη φωτιά.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Νιάρου, τηλ.: 26810-71700, 21191, 72958

Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην Αθήνα, στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα διοργανώσει εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Λιάσκα, Κλ. Τσόγκα, τηλ.: 210-3210196, 210-3214825

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
για την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρα 9.30-11.30: α) Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού με τη συνοδεία φλάουτου: Κόκκινη κλωστή δεμένη, στη φωτιά παραδομένη, φύσηξέ τη για να σβήσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει… .ο μύθος της φωτιάς και β) Παιχνίδι: Στέλνοντας μηνύματα με … φρυκτωρίες.
για το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 11.30-11.50 και 12.30-12.50, προβολή της ταινίας μικρού μήκους (19΄) Οι Πέτρινοι φύλακες της Έλ. Καλογρίδου, αρχαιολόγου της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ι. Γκουρτζιούμη, τηλ.:210-2466122

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-15.00, προγραμματίζει τις ξεναγήσεις:
α) Άρτεμις Φωσφόρος: Ξενάγηση με θέμα τη σχέση της Αρτέμιδος με τη φωτιά. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα εκθέματα που απεικονίζουν τη σχέση αυτή.
β) Η χρήση της φωτιάς σε τελετουργικά δρώμενα και στην καθημερινότητα: θα παρουσιαστεί η χρήση της φωτιάς σε εκδηλώσεις σχετικές με τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα καθώς και κατά την άσκηση της κεραμουργίας και της μεταλλουργίας.
Παράλληλα, για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζονται αφήγηση παραμυθιού βασισμένου στο μύθο της Περσεφόνης και παιχνίδι με ζωγραφική και φωτογραφίες εκθεμάτων με θέμα Άρτεμις και φωτιά.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Πέτρου, Κ. Νικολάκη, τηλ.: 22990-27340

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει ξεναγήσεις σχολικών ομάδων.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Λ. Μπουρνιάς, τηλ.: 210-3450140

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 11.00-13.00, εκπαιδευτική δράση για ενήλικες και οικογένειες. Θα γίνει θεματική ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείου, ενώ παράλληλα θα υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών της περιοχής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Αθανασόπουλος, Μ. Καγιάφα, τηλ.: 22920-22693 (ΚΠΕ Λαυρίου)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, έχοντας ως επίκεντρο το εξαιρετικής σημασίας χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα, η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικές ξεναγήσεις με κύριο θεματικό άξονα τη διαδικασία χύτευσης των χάλκινων αγαλμάτων. Οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα και τις τέσσερις μέρες του εορτασμού, από τις 9.00 ως τις 16.00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Γ. Γαϊτης, Ε. Βάλβη, τηλ.: 210-4521598

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επίκεντρο έναν αρχαίο κλίβανο χύτευσης χάλκινων έργων, προγραμματίζει στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιούπολης προβολές και ξεναγήσεις για διάφορες ομάδες κοινού.
Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, από τις 10.00 έως τις 13.00, το Μουσείο θα απευθύνεται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες (έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση) και από τις 13.00 έως τις 15.00 σε ενήλικο κοινό.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, από τις 11.00 έως τις 14.00, προβολές και ξεναγήσεις θα γίνουν για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, από τις 11.00 έως τις 14.00, για ενήλικο κοινό.
Η συμμετοχή στις πιο πάνω εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Το Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιούπολης θα λειτουργεί από τις 8.30 έως τις 16.30.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Σφυρόερα, τηλ.: 210-7277561, Δευτ-Παρ: 9.00-12.30, http://arch-museum.uoa.gr/archeology/

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μόνιμη έκθεσή του με τίτλο Από τη φλόγα του λυχναριού στο πυρ το εξώτερον.
Την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 9.00-10.30 και 10.30-12.00, το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Ε΄ δημοτικού.
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, τις ώρες 10.00 και 12.00 το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 9-11 ετών.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΒΧΜ, τηλ.: 213-2139507, Δευτ-Παρ: 9.00-15.00

Στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος προγραμματίζει:
την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-12.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο Και εγένετο φως: Ιερά σκεύη φωτισμού στην Εβραϊκή τέχνη και παράδοση.
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 11.00-13.00, το
ομώνυμο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για οικογένειες.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ο. Τρέβεζα, τηλ.: 210-3225582, e-mail: [email protected], www.jewishmusem.gr

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου-Σούτζου διοργανώνει:
την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες
το Σάββατο 13 Οκτωβρίου τακτικές θεματικές ξεναγήσεις με αφορμή τα επιλεγμένα έργα. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα (ζωγραφική και κατασκευές) στο παιδικό εργαστήρι.
την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με αφορμή τα επιλεγμένα έργα για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, ενώ το παιδικό εργαστήριο θα είναι ανοιχτό.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Μαδένης, τηλ.: 210-7235937-8

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όλες τις μέρες του εορτασμού, προγραμματίζει περιηγήσεις για τους επισκέπτες του, οι οποίοι θα καλούνται να αναζητήσουν μέσα στο Μουσείο επιλεγμένα εκθέματα σχετικά με τη φωτιά, με τη βοήθεια δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διανέμεται δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Της φωτιάς τα αρχαία ίχνη…, με θέμα την ιστορία της φωτιάς στην αρχαιότητα για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, διάρκειας δύο ωρών ως εξής: Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 10.00-12.00, για μαθητές Δ΄ Δημοτικού, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 10.00-12.00, για μαθητές Ε΄ Δημοτικού και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 11.00-13.00 για παιδιά 8-10 ετών.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Σελέκου, Π. Κουτσιανά, τηλ.: 210-8217717, 210-8217724

Το Επιγραφικό Μουσείο προγραμματίζει περιηγήσεις σε σχολεία και ενήλικες σε επιγραφές που σχετίζονται με αγώνες λαμπαδηδρομίας στην αρχαία Αθήνα, ορισμένες από τις οποίες θα εκτεθούν για πρώτη φορά.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00, θα λάβει χώρα περιήγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές, ενώ στις 12.00 έχει προγραμματιστεί περιήγηση σε ενήλικο κοινό.
Η περιήγηση σε ενήλικες θα επαναληφθεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 11.00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Θέμος, Μ. Παναγούλη, τηλ.: 210-8217637

Η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (ΕΑΙΑΣ) προγραμματίζει επικοινωνιακή δράση παιδευτικού χαρακτήρα, τόσο για σχολικές ομάδες μετά συνοδών, όσο και για το ευρύτερο κοινό, υπό τον τίτλο: ΄΄αγγείων άγγιγμα΄΄. Η εν λόγω δράση, που έχει να κάνει με το άγγιγμα πρωτότυπων αγγείων και την ενημέρωση επί θεμάτων κεραμικής, θα λάβει χώρα στον αύλειο χώρο της Εφορείας (είσοδος από Διοσκούρων 6, Πλάκα) κατά τις ημέρες:
Πέμπτη 11, Παρασκευή 12 και Σαββάτο 13 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-15.00.
Για τη συμμετοχή σχολικών ομάδων απαιτείται η έγκαιρα προηγηθείσα τηλεφωνική επικοινωνία.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Αντωνάτος, τηλ.: 210-3219860, 6948525040

Στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού προγραμματίζονται:
την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, ομιλία με τίτλο ΈνΤεχνο Πυρ. Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν με αφορμή τη φωτιά, από τις κ.κ. Α. Σέλελη, μουσειολόγο, και Ειρ. Χρήστου, ιστορικό τέχνης.
το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στο χώρο του Ιδρύματος (Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 5ος όροφος), θα παρουσιαστεί η έκθεση H Γιάννα Ανδρεάδη στο Atelier του Frank Bordas. Πρωτότυπες Εκδόσεις. Ώρες λειτουργίας: 13.00-16.00
Πληροφορίες: [email protected]

Στο Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (οδός Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο) η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού και οικογένειες με τίτλο Μια φλόγα στο χιόνι. Πυρ, χάλαζα, χιών, κρύσταλλος… Θέμα του προγράμματος είναι η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και τη λαμπαδηδρομία με την ευκαιρία της 9ης Χειμερινής Ολυμπιάδας του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας το 1964.
Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 10.00-13.00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ Δημοτικού
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 10.00-13.00, για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού.
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 11.00-12.30, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς με παιδιά 11-12 ετών. Παράλληλα η έκθεση του Ιστορικού Αρχείου θα παραμείνει ανοιχτή για το ευρύ κοινό, από 10.00 έως 14.00. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δράσεις, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής από 1-5 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Ξανθοπούλου, τηλ.: 210-3229820, 210-3225323

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής προγραμματίζει:
την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00-12.30, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες δημοτικού με τίτλο Η μαγεία της φωτιάς
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, από 17.00 με 20.00, δράση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο Δημιουργώντας με τη φωτιά…
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Φ. Κατσαούνη, Ν. Λιάρος, τηλ.: 210-3318491-2

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης προγραμματίζει την εκδήλωση
ΠΡΟ – ΜΗΘΕΟΜΑΙ ΠΥΡΟΣ ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ, βραδιά αφήγησης για ενήλικο κοινό με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 20.00, στο Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.: 210–32 44 340
Παράλληλα, από 11 έως και 14 Οκτωβρίου 2012, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν με ελεύθερη είσοδο τα τέσσερα παραρτήματα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και να εντοπίσουν σε κάθε ένα από αυτά τρία επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με τη Φωτιά και αποκαλύπτουν χρήσεις, εφαρμογές και συνδέσεις του πρωταρχικού αυτού στοιχείου με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ:
Κεντρικό κτήριο, Κυδαθηναίων 17, Πλάκα
Τζαμί Τζισδαράκη, Άρεως 1, Μοναστηράκι
Κτήριο οδού Πανός 22, Μοναστηράκι, Μόνιμη Έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της Εργασίας στην προβιομηχανική Κοινωνία».
Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Ωράριο λειτουργίας: 9.00 – 16.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ν. Δάφνη, Ε. Δάφνη, Ι. Πάλλα, τηλ.: 210–32 23 368

Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ‘Αναλαμπές, ά–κτιστές (μαζί με το Φλογούλη), που απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012: αρχαιολογικοί χώροι Μονής Δαφνίου                         και Μονής Καισαριανής
από 9:00 έως 13:00
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012: αρχαιολογικοί χώροι Μονής Δαφνίου                         και Μονής Καισαριανής
από 9:00 έως 13:00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ελ. Βολτυράκη (για Μονή Καισαριανής), Μ. Μαργώνη (για Μονή Δαφνίου), τηλ.: 2103213571
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Μουσείο της Ακρόπολης διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές του από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου. Παράλληλα θα διανέμει στους επισκέπτες ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες για τα σημαντικότερα εκθέματα της δράσης.
Το πρόγραμμα περιηγήσεων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, περιηγήσεις μαθητικών ομάδων στις 09:00, 10:00, 11:00 και 12:00 – κατόπιν κράτησης.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, περιηγήσεις ενηλίκων στις 17:00, 17:30, 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 – με σειρά προτεραιότητας. Οι περιηγήσεις των 18:00 και 19:00 θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, οι υπόλοιπες στην ελληνική.
Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου από τις 17:00 – 20:00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.: 210-9000900 και 210-9000903

Το Μουσείο Αφής (Δοϊράνης 198 και Αθηνάς 17, Καλλιθέα) προγραμματίζει εκπαιδευτική δράση με τίτλο Προσευχές της φωτιάς. Από την πρώτη φλόγα μέχρι το κεράκι της Κυριακής. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα και να παρακολουθήσουν μία δεκάλεπτη προβολή που αφορά στη φωτιά και στο ρόλο της στη θρησκευτική λατρεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να δημιουργήσουν ένα παραμύθι με θέμα τη φωτιά και να φτιάξουν ένα ανάγλυφο έργο με θέμα το παραμύθι. Τα έργα που θα προκύψουν θα δωριστούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) για τους μικρούς μαθητές.
Διάρκεια δράσης: περίπου 1 ώρα.
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία χτισίματος ενός πρωτόγονου καμινιού κεραμικής. Στο χτίσιμο του καμινιού και τη δημιουργία των αντικειμένων θα συμμετέχει το κοινό σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Κεραμικής και Γλυπτικής του Φ.Τ.Ε.
Η είσοδος είναι 2 ευρώ για μαθητές και ενήλικες ενώ για ομάδες αναπήρων και τους συνοδούς τους είναι δωρεάν.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Καραβίνου, τηλ.: 210-9415103, www.tactualmuseum.gr

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε ευρύ κοινό και μαθητές για τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από εκδηλώσεις στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού. Πιο συγκεκριμένα:
Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου προγραμματίζεται η εκδήλωση Ρώτα τον Επιστήμονα: Η εφαρμογή των ηλεκτρικών ρευμάτων στην επιστήμη της Ιατρικής (Ακτινολογία), που θα περιλαμβάνει παρουσίαση και συζήτηση με τους κ.κ. Γεράσιμο Λειβαδά (ερευνητή) και Χρήστο Καζάση (Bιο-ιατρικό Μηχανικό) για σχολικές ομάδες Γυμνασίου-Λυκείου. Θα πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας των 40΄ με ανώτατο όριο συμμετοχής 30 μαθητών. Η ακριβής ώρα έναρξης των δύο συναντήσεων θα οριστεί ύστερα από συνεννόηση με τα σχολεία.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί παράσταση αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία μουσικής για παιδιά από 5 ετών και άνω με θέμα Τα αστέρια: φως που ταξιδεύει, φως που μας ταξιδεύει” Αφήγηση: Σύλβια Βενιζελέα, Κανονάκι: Λουκία Κωνσταντάτου. Μετά την εκδήλωση, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τις 21:00.
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το Μουσείο θα είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό με δωρεάν είσοδο από τις 11.00 έως τις 16.00. Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και στα επιλεγμένα εκθέματα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Φ. Τσίτου, τηλ.: 210-3689502-9
Σημείωση: Τους επόμενους μήνες, με αφορμή την συγκεκριμένη δράση, το Μουσείο θα διοργανώσει σειρά εβδομαδιαίων παρουσιάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον ημερήσιο τύπο.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών–Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα δραστηριοτήτων σχετικό με τη σημασία της «εστίας»-το ελληνικό σπίτι και το συμβολισμό της ολυμπιακής φλόγας, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Γρηγοριάδου, Ειρ. Μαρκογιαννάκη, τηλ.:210-3231397

Στο Νομισματικό Μουσείο (Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Ερρίκου Σλήμαν, Ιλίου Μέλαθρον, Β΄ όροφος) εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 19.00, η περιοδική έκθεση Φωτιά και Νόμισμα–Αρχαιολογία και Φωτιά, η οποία συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου την έκθεση θα πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και ευρύ κοινό αντίστοιχα, το οποίο σχετίζεται με τις θεματικές της ενότητες.
Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ε. Νάκη, Μ. Φουντούλη, Σ. Φουρτούνη, τηλ.: 210-3643774 (εργάσιμες ημέρες και ώρες)

Στο Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος (οδός Νίκου Μίληση και Λεωφ. Μαραθώνος, Άνω Μπαλάνα, Παλλήνη Αττικής (έξοδος 15 Αττικής Οδού)) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο Φωτιά: με το βλέμμα των παιδιών την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 11.00 – 13.00. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως :
α. Ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου με ιδιαίτερη αναφορά στην αίθουσα που έχει ως θέμα, τη φιλοσοφική και ιστορική προσέγγιση της φωτιάς.
β. Ιστορική αναδρομή «από τη γέννηση της φωτιάς» έως και σήμερα και την αντιμετώπιση αυτής από τους πυροσβέστες. Θα ακολουθήσει ανάγνωση του παραμυθιού «Η χώρα με τα πράσινα πυροσβεστικά».
γ. Τέλος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου, θα υπάρχει έκθεση με παιδικές ζωγραφιές, ενώ οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε χαρτί, εικόνες φωτιάς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό αρχείου και θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ι. Σταμούλης τηλ.: 210-6034280, 210-6663801

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προγραμματίζει την προβολή της ταινίας Το τρίγωνο της φωτιάς του Ν. Νταγιαντά και της Anemon productions στον κήπο του κτιρίου του, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20.30.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Μπούσουλα, τηλ.: 210-3252214, 6932734545

Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, σε συνεργασία με τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Προϊστορικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζουν κατ’ εξαίρεση για την
Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ώρα 11.00-12.00, ομιλίες των: Δρ Δ. Μουλλού, Αρχαιολόγος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τίτλο Η φωτιά ως μέσον φωτισμού στην αρχαιότητα και Δρ Μ. Καγιάφα, Αρχαιολόγος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου με τίτλο Η τεχνολογική της φωτιάς στα αρχαία χρόνια. Παράλληλα θα πραγματοποιείται εκπαιδευτική δράση για παιδιά από 6 ετών και άνω με τίτλο Φωτιά και… Λαύριο.
Επίσης στον Αρχαιολογικό Χώρο Σούριζας, ώρα 12.00-14.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον αρχαιολόγο της Β΄ ΕΠΚΑ Δρ Ανδρέα Καπετάνιο. Παράλληλα θα πραγματοποιείται εκπαιδευτική δράση για παιδιά από 6 ετών και άνω.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Αθανασόπουλος, Μ. Καγιάφα, τηλ.: 22920-22693

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα περιήγησης και ξενάγηση σε ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας, το παλαιό εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου, για μαθητές Ε΄-ΣΤ΄ δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Το πρόγραμμα για την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, από τις 9.30 ως τις 17.00 περιλαμβάνει:
ξενάγηση για σχολεία με θέμα το ρόλο της φωτιάς στη διαδικασία παραγωγής του φωταερίου
προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με την αφή της φωτιάς
προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ του Δ. Σταύρακα με θέμα: Το Γκάζι, παραγωγής 1967
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Φλώρου, τηλ.: 210-3475535, email: [email protected], [email protected]

Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών η  ΣΤ΄ Εφορεία  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 9.00-13.00, θεματική παρουσίαση εκθεμάτων που αφορούν  στην χρήση της φωτιάς στην λατρευτική  και  καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, από τους μαθητές της  Β΄ Τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Πατρών και τους  αρχαιολόγους του Μουσείου. Επίσης θα οργανώνονται εκπαιδευτικά παιχνίδια σε συνεργασία με εθελοντές φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκπαιδευτική  δράση  απευθύνεται σε  μαθητές Πρωτοβάθμιας (Δ΄-ΣΤ΄ δημοτικού) και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρες 11.00 και 12.00, θα επαναλαμβάνονται η θεματική παρουσίαση των εκθεμάτων για το ευρύ κοινό και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 9-15 ετών σε συνεργασία με εθελοντές φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την Κυριακή  14 Οκτωβρίου, ώρα 11.30, Της φωτιάς ιστορίες…: αφηγήσεις  με  θέμα  τη  φωτιά.

Στον Αύλειο Χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Κάτω Αχαΐας, την Πέμπτη 11  και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 9.00-13.00, η ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οργανώνει θεματική  ξενάγηση στον χώρο των κεραμικών κλιβάνων του εργαστηρίου της ελληνιστικής Δύμης και  παιχνίδι ρόλων με θέμα Ο κεραμέας της Δύμης Μοσχίων και το καμίνι του, για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με εθελοντές φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και απόφοιτο του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην προσχολική  ηλικία.
Η θεματική ξενάγηση θα επαναληφθεί για το ευρύ κοινό το Σάββατο 13 και  Κυριακή 14  Οκτωβρίου, ώρες 10.00, 11.00 και 12.00.

Από την ίδια Εφορεία, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 21.00, οργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Επαγγελματικού Λυκείου της Κάτω Αχαΐας (Τέρμα οδού Εθνικής Αντιστάσεως, Κάτω Αχαΐα) συναυλία με το Σύνολο μουσικής Δημιουργίας Ευήκοον Μέλος, με τίτλο Mουσικές Μεταμορφώσεις Φωτιάς, με την υποστήριξη του Δήμου  Δυτικής  Αχαΐας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Γ. Γεωργοπούλου, Ν. Κουτσουμπελίτη, τηλ.: 2613-616176

Στο χώρο του Κάστρου Πάτρας η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τις εξής δραστηριότητες:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, υποδοχή σχολικών τάξεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώρες 10.00 έως 13.00, με σύντομη περιήγηση στον χώρο και διανομή έντυπου υλικού με τίτλο Όπλα της φωτιάς.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ανοιχτός χώρος για το ευρύ κοινό.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ειρ. Μαγκανιώτη, Λ. Μαλαταρά, Μ. Στεφανοπούλου, τηλ.: 2610-276143, 2610-223363

Στο Φρούριο Ρίου η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Αντικείμενα ψημένα στη φωτιά, με θέμα την κατασκευή και τη λειτουργία ενός κεραμικού κλιβάνου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώρες 9.00–14.00
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό, ώρες 10.00–12.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ν. Βασιλάκης, τηλ.: 2610-276143, ώρες: 8.00– 15.00

Στο Φρούριο Ρίου η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Eρμηνεύοντας την παράσταση της φλεγόμενης βάτου μέσα από μια τοιχογραφία βυζαντινού ναού. Στο πρόγραμμα αυτό, με τη μορφή διαδραστικού παιχνιδιού, μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη βυζαντινή τέχνη μέσα από την περιγραφή τοιχογραφίας με την παράσταση της φλεγόμενης βάτου από το Ασκητήριο του Οσίου Λεοντίου στην Παλαιά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώρες 9.00–16.00, εναλλάξ με το πρόγραμμα Αντικείμενα ψημένα στη φωτιά.
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό, ώρες 10:00– 12:00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ν. Βασιλάκης, τηλ.: 2610-276143, ώρες: 8:00– 15:00

Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας η είσοδος θα είναι ελεύθερη και κατά τις τέσσερις ημέρες του εορτασμού.
Επίσης από την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου προγραμματίζεται
Αναβίωση των φρυκτωριών, στις επτά ακροπόλεις του Δήμου Παρανεστίου και
Έκθεση φωτογραφίας των επτά ακροπόλεων του Δήμου Παρανεστίου
στο δημοτικό σχολείο Πλατανιάς, ώρες 11.00–20.30.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Παρανεστίου και η Περιφερειακή ενότητα Δράμας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Β. Πουλιούδη, τηλ.: 2510-222335, 25210-31365

Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Στο ισόγειο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο η KB’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα/πρόγραμμα περιήγησης στην έκθεση Αρχαία Ρόδος 2400 Χρόνια, με επίκεντρο εκθέματα που αναφέρονται στη λατρεία του Ήλιου και τη σημασία της για το αρχαίο Ροδιακό Κράτος.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-14.00, πρόγραμμα για σχολικές μονάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 09.00-14.00, ξενάγηση κοινού –οργανωμένων συλλόγων έπειτα από δήλωση συμμετοχής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Φαρμακίδου, τηλ.: 2241-365235

Ν. ΕΒΡΟΥ
Στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου (Ελ. Βενιζέλου 73), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς καθ’ όλη τη διάρκεια του εορτασμού προγραμματίζει τη δράση Η φωτιά ανάβει… το κουκούλι ξετυλίγεται, ώρες 10.00-18.00. Η δράση περιλαμβάνει επίδειξη οικιακής αναπήνισης σε μαντζιλίκι από Σουφλιώτισσα τεχνίτρα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ, κ. Α. Τράντα, τηλ.: 210-3256927, και Μουσείο Μετάξης, τηλ.: 25540-23700

Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους του. Το Μουσείο επιχειρεί να αναδείξει τη δημιουργική αναγέννηση του παρελθόντος της Ζακύνθου, μετά τον Αύγουστο του 1953, με την τρομερή καταστροφή (σεισμός και φωτιά)
Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το Μουσείο θα υποδέχεται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα υποδέχεται άλλες ομάδες κοινού (οικογένειες, συλλόγους, σωματεία, ΑμεΑ, ΚΑΠΗ καθώς και μεμονωμένους επισκέπτες Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, προσκόπων κ. λπ.)
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Δεμέτη, τηλ.: 26950-48982

Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις με τον τίτλο Αείζωον Πύρ. Το πρόγραμμα εστιάζει σε επιλεγμένα μνημεία της Ολυμπίας που έχουν να αφηγηθούν λαμπερές ιστορίες φωτιάς και φωτός.
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-11.00 και 12.00 – 14.00, για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-14.00 και 12.00–14.00 ομάδες κοινού περίπου 30 ατόμων που θα δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή.
Για τα σχολεία που δεν θα προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή, το πρόγραμμα, κατόπιν συνεννόησης, θα προσφέρεται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Αντωνόπουλος, τηλ.: 26240-22529

Επίσης, την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας για μαθητικές ομάδες και συνοδούς εκπαιδευτικούς, ώρες 9.30–12.30.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Τσούρα, τηλ.: 26250-22305

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα υλοποιήσει την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Τα δώρα της φωτιάς. Το πρόγραμμα απευθύνεται στα νηπιαγωγεία της περιοχής, με θέμα τη σημασία της φωτιάς στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της αρχαιότητας
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Παναγοδήμου, τηλ.: 26220-41740

Στο Μουσείο του Κάστρου Χλεμούτσι η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει πρόγραμμα περιήγησης που θα λάβει χώρα και θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες.
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, υποδοχή σχολικών τάξεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού), ώρες 9.00-14.00, και θεματική περιήγηση με βάση επιλεγμένα εκθέματα, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η σημασία της φωτιάς και οι πολλαπλές χρήσεις της σε ένα μεσαιωνικό κάστρο. Στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους μαθητές ειδικά σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό φυλλάδιο με εκπαιδευτικές ασκήσεις που αφορούν στο θέμα.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, χώρος και μουσείο ανοικτά στο κοινό. Μεταξύ 9.30 και 12.00 θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση με το ίδιο θέμα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ν. Ράλλη, τηλ.: 26230-95033, 26230-95920

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Κατάκολο) προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Αναλυτική διαδραστική ξενάγηση και βιωματική προσέγγιση των εκθεμάτων του μουσείου, ώρες 10.00 – 14.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Κοτσανάς, τηλ.: 6942420157

Το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών (Κατάκολο) προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Αναλυτική διαδραστική ξενάγηση και βιωματική προσέγγιση των εκθεμάτων του μουσείου, ώρες 10.00 – 14.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Κοτσανάς, τηλ.: 6942420157

Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει θεματικές περιηγήσεις σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με ανάγνωση παραμυθιού, καθώς και διαλέξεις. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: α) 10.00-13.00: θεματικές περιηγήσεις σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου, β) 13.00-13.30, ανάγνωση του παραμυθιού Ο Προμηθέας και η φωτιά, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Στα μονοπάτια της φωτιάς: μετασχηματίζοντας αργίλους και τροφές, σώματα και τοπία»: ομιλίες ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μιλούν για την περιοχή της Βέροιας και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Κοντογουλίδου, τηλ.: 23310-24972

Στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόμενο σε σχολικές ομάδες με τίτλο Λαμπερές ιστορίες φωτιάς από τα καμίνια των κεραμέων και των χρυσοχόων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές περιηγήσεις στα κεραμικά ευρήματα και τα αντικείμενα μικροτεχνίας της συλλογής του μουσείου, και δημιουργικό εργαστήριο.
Για τις ημερομηνίες και τις ώρες, καθώς και για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Πολατίδου, Μ. Χειμωνοπούλου, τηλ.: 23310- 29737

Στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με τίτλο Βασιλικές Πυρές στη Νεκρόπολη των Αιγών. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-13.00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ιω. Γραικός, τηλ.: 23310-92347

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στον ενετικό ναό του Αγίου Πέτρου Μάρτυρα των Δομηνικανών, στο Ηράκλειο, η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προγραμματίζουν τη διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης, με θέμα : «Εις το πυρ το εξώτερον». Η φωτιά της κόλασης στις τοιχογραφημένες εκκλησίες της Κρήτης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μεταξύ 9.00–14.00.

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προγραμματίζονται από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Σπουδών εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 11.30.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Φ. Καμπάνη, τηλ.: 2810-283219 (εσωτ. 106)

Το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» προγραμματίζει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
Την Πέμπτη 11 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, θα γίνει θεματική ξενάγηση, στοχευμένη σε εκθέματα και χώρους του Μουσείου σχετικούς με το θέμα της εκστρατείας, σε ομάδες ενηλίκων.
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με Δημοτικό Σχολείο.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Μπαριτάκη, Γ. Μαρκάκης, τηλ.: 28970-23660

Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες σχολικές ομάδες και προβολή ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Χώμα, Νερό, Φωτιά. Ένα ταξίδι στον κόσμο του πηλού. Το πρόγραμμα, εστιάζει στη σημασία της φωτιάς για την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους. Απευθύνεται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες Ε’-Στ΄ τάξεων Δημοτικού και Α΄ τάξης Γυμνασίου, κατόπιν συνεννόησης. Ώρες έναρξης: 8.30, 10.00, 11.30, μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές.
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Προβολή ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό:
α) Τζάρες. Τα χειροποίητα πιθάρια του Μεσσηνιακού κόλπου, Ελλάδα 1996
(διάρκεια 45΄), σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΜΠΕΛΛΑΣ, παραγωγή: ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚ. Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ KΕΡΑΜΕΙΚΗΣ
β) Χτισμένα για να καούν (Built to Burn), Ρουμανία 2008 (διάρκεια 38΄),
σκηνοθεσία – παραγωγή: MIHAI BAUMAN
Ώρα έναρξης: 20.30- Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου.
Οι προβολές πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κκ. Α. Τζωρτζάτου, Κ. Λάζαρη, τηλ.: 26650-28539/21417 (Α. Μ. Ηγουμενίτσας), 26650-29177/8 (γραφεία ΛΒ΄ ΕΠΚΑ), e-mail:[email protected]

Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προγραμματίζει κατά τη διάρκεια του τετραημέρου μια σειρά εκδηλώσεων εκπαιδευτικού περιεχομένου με τίτλο Φωτιά: Ανακάλυψη και χρήση-το σπίτι. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα παιδιά θα αναζητήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα, θα τις καταγράψουν στο εκπαιδευτικό φυλλάδιο του ΑΜΘ και θα δημιουργήσουν τις δικές τους εικονογραφημένες ιστορίες για τα αντικείμενα αυτά.
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Ελεύθερη περιήγηση για το ευρύ κοινό με τη βοήθεια ειδικού φυλλαδίου που σχεδίασε το ΑΜΘ.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012: Εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά με θέμα τη σημασία της φωτιάς στην καθημερινή ζωή, η οποία περιλαμβάνει περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου και επίδειξη ανάμματος φωτιάς με τριβή και κρούση από τον αρχαιολόγο κ. Χρ. Μαντζάνα (ώρες υλοποίησης: 11.00–13.00).
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Χρ. Γκατζόλης, Ό. Σακαλή, Ευμ. Τσιαμάγκα, τηλ.: 2310-830538 (εσωτ. 119)

Στην «Aίθουσα διδασκαλίας» των πρώην αντρικών φυλακών του Επταπυργίου η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει έκθεση πινακίδων που θα διαρκέσει από την Πέμπτη 11 ως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Σ. Ακριβοπούλου, Μ. Καγιαδάκη, τηλ.: 2312-210457, 2313-310454

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ έχει ως στόχο να προβάλλει τη φωτιά ως σύμβολο δημιουργικής δύναμης και ενέργειας και ως μέσο για την απαρχή και διαμόρφωση υλικού πολιτισμού
Μέσα από την Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και με αφορμή δύο από τα εκθέματά της θα γίνει αναφορά στην κεραμική και τη μεταλλουργία, δύο τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη χρήση της φωτιάς.
Οι επισκέπτες, από 11-14 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα συγκεκριμένα εκθέματα, συνοδευόμενα από οπτικό και έντυπο υλικό, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου.

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Τ’ ασημένιο καντηλέρι, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 9.30–11.00, με μέγιστο αριθμός συμμετεχόντων 50 μαθητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη ξενάγηση στον κόσμο της φωτιάς και του φωτός και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κουλέλη.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ιω. Αμίτσα τηλ.: 2310-889848

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει τις εξής εκδηλώσεις:
Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 9.00, θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού.
Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 19.00, θα μιλήσει η κ. Σκουτέρη-Διδασκάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας στο ΑΠΘ, για τα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και θα προβληθεί το εθνογραφικό-λαογραφικό ντοκιμαντέρ του Α.Π.Θ. Το πανηγύρι της Αγίας Ελένης.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρες 12.00 και 13.00 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 10.00 και 11.00, θα οργανωθούν θεματικές περιηγήσεις για ενήλικες.
Όλες τις μέρες του εορτασμού οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν την προβολή της ταινίας Lux in vitro, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος και να πάρουν το θεματικό φυλλάδιο.
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 12.00 θα γίνουν επίσης τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη: η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» (η ταινία «Lux in vitro, μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος» δεν θα παίζεται κατά τη διάρκεια των εγκαινίων).
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.mbp.gr/edu: κ. Χωτίδου, τηλ.: 2313-306400, Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00-14.00.
*Η ταινία είναι προσφορά του Εργαστηρίου Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ

Στον υπαίθριο χώρο της Ροτόντας και στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα προβάλει την αρχαιολογική ταινία 1917. Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (διάρκεια 30’), σενάριο-σκηνοθεσία: Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια, επιμέλεια παραγωγής: Αγγελική Στρατή, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Α.I.Μ.Θ.Σ, παραγωγή: A.Ι.Μ.Θ.Σ., 2012.
Η ταινία θα προβάλλεται στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012 σε συνεχόμενη προβολή, στη Ροτόντα από 8.30-15.00 και στο Κέντρο Ιστορίας από 10.00-14.30.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.: 2310-209603

Στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης η ΙΣΤ’  Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-14.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄Δημοτικού, το οποίο θα περιλαμβάνει α) αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του νομίσματος β) πειραματική κατασκευή εκμαγείων γ) θεματική περιήγηση στο χώρο του ελληνιστικού συγκροτήματος των λουτρών με έμφαση στη χρήση της φωτιάς.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Χρ. Χατζητουλούσης, Χρ. Μουσταντάμη, Αργ. Θάνος, τηλ.: 2310-801402 (εσωτ. 117, 108)

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προγραμματίζονται από τη IΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα περιήγησης για όλες τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα:
Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. Τροφή για τη σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο, για μαθητές ηλικίας 10-15 ετών, με σκοπό την κατανόηση της σημασία της χρήση της φωτιάς στην παρασκευή του φαγητού στην πορεία εξέλιξης του ανθρώπου. (Υπεύθυνη: κ. Ε. Βασιλείου, αρχαιολόγος).
2. Ήπειρος 168/7 π.Χ: Τέλος ή αρχή;, για μαθητές Γυμνασίου. Η διττή σημασία της φωτιάς ως αιτία καταστροφής αλλά και δημιουργίας καταφαίνεται στην περίπτωση της Ηπείρου, όταν την καταστροφή πολλών ηπειρωτικών οικισμών το 167/8 π.Χ., ακολούθησε η επικράτηση των Ρωμαίων στην περιοχή και η έναρξη μίας νέας εποχής (Υπεύθυνες: κ.κ. Ι. Κατσαδήμα, Α. Γιοβανοπούλου, αρχαιολόγοι).
3. Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο, για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (μαθητές λυκείου, φοιτητές, ενήλικες). Από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα η φωτιά χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως σε διαφορετικά στάδια για την προετοιμασία του μετάλλου και την κατασκευή χάλκινων αντικειμένων (Υπεύθυνος: Χ. Κλείτσας, αρχαιολόγος).
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα επαναληφθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα Τροφή για τη σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο και Ήπειρος 168/7 π.Χ: Τέλος ή αρχή; και η εκπαιδευτική ξενάγηση για ενήλικες Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο.
Όλες οι εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής- μία ή δύο φορές ημερησίως.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιοφύλακες Μουσείου Ιωαννίνων, τηλ.: 26510-01089

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Ο τίτλος του είναι Το ωμό και το ψημένο, ή πώς μεγάλωσε ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πραγματοποιείται από την κ. Ε. Κοτζαμποπούλου και απευθύνεται σε μαθητές Γ΄-Στ΄ Δημοτικού, σε ομάδες έως 20 ατόμων.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, τηλ.: 26510-01089, fax: 26510-01052

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών οργανώνει την εκπαιδευτική δράση με τίτλο Άσβεστο πυρ την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 10.30 και στις 12.30. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, σε ομάδες έως 20 ατόμων.
(Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.)
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, κ. Α. Πανάτση, τηλ.: 26510-25585, fax: 26510-72587

Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας η ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει τις εξής δράσεις:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ώρες 8.30 έως 14.00
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Στ. Ποιμενίδου, τηλ.: 2510- 222335, 228660

Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι Όψεις και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας, διοργανώνουν την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-14.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:  Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας, για παιδιά ηλικίας από 9-12 ετών. Οι συμμετέχοντες μέσα από θεατρικά δρώμενα, προβολές και αναζήτηση αντικειμένων που σχετίζονται με τη φωτιά από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα μυηθούν στην διαχρονική πορεία της φωτιάς και του ανθρώπινου πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παράλληλα με τις ξεναγήσεις θα διανέμεται δωρεάν έντυπο υλικό με πληροφορίες και δραστηριότητες για τα παιδιά. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 24410 61564 (γραφεία ΛΔ΄ ΕΠΚΑ)

Σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης της Π.Ε. Τρικάλων η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει (εισηγήσεις και οπτικό υλικό) θέματα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο των μονών των Αγράφων που σχετίζονται με τη φωτιά.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ρ. Μπαλογιάννη, Ε. Ντάφη, Γ. Καλογερούδη, τηλ.: 24310-76647,  fax: 2410-76648

Στο Μουζάκι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμαμτα σε παραδοσιακό σιδηρουργείο και καμίνι, την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Ντάνης, τηλ.: 24450-43242, 24450-43383

Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Στον Ι. Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης Καστοριάς η 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει θεματική περιήγηση- εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο την παράσταση της Πεντηκοστής που βρίσκεται στον εξωνάρθηκα του ναού.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-13.30, και απευθύνεται στις σχολικές μονάδες του Ν. Καστοριάς κατόπιν συνεννόησης.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Σκρέκα, Χ. Σαρρηγιαννίδου, Α. Γκιμουρτζίνα, τηλ.: 24670-88200

Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στο χώρο του Ιερού της Αρτέμιδος, στη περιοχή Στρατιά της πόλης της Κέρκυρας, η Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτική δράση για παιδιά και θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό με επίκεντρο το Βωμό του Ναού της Αρτέμιδος. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά, ώρες 11.00-14.00
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό, ώρες 10.00-14.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Νάκου, Αλ. Τραυλού, τηλ.: 26610-38124

Στο χώρο του Μουσείου Αντιβουνιώτισσας της Κέρκυρας η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτική δράση για παιδιά και θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά, 11.00-14.00
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό, 10.00-14.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Τρύφωνα, τηλ.: 26610-47919

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ δημοτικού με τίτλο Από το Φούτζι στον Hokusai την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-14.00. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει α. Ομιλία και προβολή διαφανειών με θέμα το Όρος Φούτζι, β. Εργαστήριο με θέμα την παραγωγή τυπώματος με την τεχνική της ξυλογραφίας και εργαστήριο με θέμα την ιαπωνική τέχνη του χαρτιού tatebanko (ιαπωνική τεχνική κατασκευής τρισδιάστατων σκηνικών από χαρτί), γ. Ξενάγηση στην ιαπωνική πτέρυγα του Μουσείου, με διανομή σχετικού φυλλαδίου-ερωτηματολογίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Β. Γιούλη, Κ. Χριστόπουλος, τηλ.: 26610-30443

Ν. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, στο Ρωμαϊκό Βαλανείο Σάμης, στο Ρωμαϊκό Βαλανείο Φισκάρδου και στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Σκάλας (Κεφαλονιά) η ΛΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει προγραμματίσει περιηγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.
Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, θα υπάρχει πρόγραμμα περιήγησης τις ώρες 11.00 και 13.00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Παπαφλωράτου, τηλ.: 26710-27546

Ν. ΚΙΛΚΙΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00. έως 14.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 9.00. έως 14.00, αντίστοιχο πρόγραμμα για ενήλικες.
Η δράση θα περιλαμβάνει παρουσίαση των χρήσεων της φωτιάς στην αρχαιότητα, σε συνδυασμό με παραστατική περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου,
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Σπ. Βασιλείου, τηλ.: 2310-801402, 2310-801428, 2310-801429

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Παλατιανού η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00 έως 14.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές που θα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές δραστηριότητες-παιχνίδια με σημεία αναφοράς χώρους και κατασκευές που σχετίζονται με τη χρήση της φωτιάς.
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου η δράση θα απευθύνεται σε ενήλικες και θα περιλαμβάνει θεματική περιήγηση επικεντρωμένη στα ίδια σημεία – στάσεις του χώρου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Βάλλα, τηλ.: 2310-801402, 2310- 801428, 2310-801429 (ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ), 23410-22477 (Μουσείο Κιλκίς)

Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
Στο οικόπεδο Καμκούτη η 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει περιηγήσεις, όλες τις ημέρες του εορτασμού, ώρες 8.00 έως 15.00.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, προγραμματίζεται διάλεξη της προϊσταμένης της 17ης ΕΒΑ κ. Μ. Τσιάπαλη στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Μυλωνά, Λ. Ζωή, τηλ.: 24610-25903

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής η Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου θεματική ξενάγηση για σχολικές ομάδες με έμφαση στο ρόλο της φωτιάς ως μέσο για το φωτισμό, τη θέρμανση και την παρασκευή τροφής, και επίσκεψη στον αρχαίο κλίβανο του Πολυμύλου στον αύλειο χώρο του Μουσείου.
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, η δράση θα επαναληφθεί για τους επισκέπτες, ενώ θα διανεμηθούν και φυλλάδια.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Χρ. Ζιώτα, τηλ.: 24610-98800-01

Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου η ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προγραμματίζει μία γιορτή προς τιμήν της φωτιάς. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου: Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά δημοτικού με θέμα τον Προμηθέα Δεσμώτη
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Δημιουργική απασχόληση για παιδιά δημοτικού Τα παιδιά φτιάχνουν με πηλό αρχαία αγγεία του Μουσείου Νάξου
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Αφήγηση παραμυθιών από τις παιδαγωγούς του ΚΔΑΠ με θέμα τη φωτιά. Συνοδεύει με την κιθάρα του ο Κώστας Μαστρογιαννόπουλος.
Στην είσοδο του Μουσείου θα διατίθεται το έντυπο υλικό 6+1 ιστορίες φωτιάς για τους επισκέπτες.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: αναπλ. αρχιφύλακας Μουσείου Νάξου κ. Β. Χαμηλοθώρη, τηλ.: 22850-22725

Στο Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες ως εξής:
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρες 12.00-13.30 και 18.00-20.00
Το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό 18.00-20.00
Το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ώρες 12.00-13.30
Το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό 10.00-13.30
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Χρ. Κουτσουράκη, τηλ.: 22830-51009, email: [email protected]

Στον Πύργο Αγαδάκη, στα Απατούρια της Άνδρου η Καΐρειος Βιβλιοθήκη θα υλοποιήσει ξενάγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-12.00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Χαλά, τηλ.: 22820-22262

Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Στο χώρο όπου φιλοξενείται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει τη διεξαγωγή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 9.00-13.00, το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μέσα από τα εκθέματα τα παιδιά θα κληθούν να κατανοήσουν τη σημασία και την αξία της φωτιάς σε εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής του ανθρώπου, όπως η αγγειοπλαστική, η παρασκευή τροφής, ο φωτισμός.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ Π. Σκάγκου, τηλ.: 27320-61403

Κατ’ εξαίρεση, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης θα υλοποιήσει τις προγραμματισμένες της δραστηριότητες μετά το Νοέμβριο, λόγω εργασιών ανακαίνισης. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τοπικής σχολικής κοινότητας, θα μελετηθούν αποσπάσματα από τον Προμηθέα ή το παιχνίδι μιας μέρας του Νικηφόρου Βρεττάκου σε συνδυασμό με τη μορφή του Προμηθέα, όπως αυτή παρουσιάζεται στην τραγωδία αλλά και σε άλλα έργα της ελληνικής και της ξένης γραμματείας. Επίσης, με προβολές διάφορων έργων θα γίνει αναφορά στην απεικόνιση της φωτιάς σε έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Επίσης, σε συνεργασία με τη Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ) θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του Βρεττάκου.

Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: εκπαιδευτικά προγράμματα για σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περιλαμβάνουν προβολή, παρουσίαση επιλεγμένων αντικειμένων και δραστηριότητες, ώστε οι μαθητές να ταξιδέψουν στον κόσμο του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού, να μάθουν για τη χρήση της φωτιάς από την εφαρμογή της στην καθημερινή ζωή μέχρι την τεχνολογία και το υγρό πυρ, να γνωρίσουν την ξεχωριστή θέση που έχει η φωτιά στη λατρεία και τη συμβολική της διάσταση στην τέχνη.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: είσοδος ελεύθερη στους επισκέπτες του μουσείου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις ώρες 10.00-15.00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Βαγγέλη, τηλ.: 2413-508240, fax: 2410- 259927, e-mail: [email protected] / κ. Μ. Βλαχάκη, τηλ.: 2413- 508253, fax: 2410-627935, email: [email protected]

Ν. ΛΕΣΒΟΥ
Στο Κάστρο Μυτιλήνης και το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:
Από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στην Πυριτιδαποθήκη και στον Πύργο της Βασίλισσας του Κάστρου Μυτιλήνης και στο Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης, θα υπάρχει σήμανση επιλεγμένων εκθεμάτων, τα οποία σχετίζονται με το στοιχείο της φωτιάς, και αναρτημένες πινακίδες πληροφόρησης και σχετικές φωτογραφίες. Θα διανέμεται, επίσης, έντυπο πληροφοριακό-εκπαιδευτικό υλικό του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Οι προαναφερθέντες χώροι και τα εκθέματα προσφέρονται για να προσεγγίσουν μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ενήλικο κοινό τη σημασία και τον πολυδιάστατο ρόλο της φωτιάς στη ζωή του ανθρώπου ως στοιχείου δημιουργίας, αλλά και τιμωρίας και καταστροφής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 14η Ε.Β.Α.: κ. Ι. Κουνέλη-Παρασχάκη, τηλ.: 22510-40135-6 / Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης: πατήρ Αντώνιος Κοντοπός, τηλ.: 22510-28916

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προγραμματίζει περιηγήσεις, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διαλέξεις. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου:
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα Φωτιά και Ηφαίστεια: Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Διάρκεια: 12.00 – 14.00)
Διάλεξη με θέμα Ηφαίστεια και ηφαιστειακοί γεώτοποι της Λέσβου (Ώρα: 10.00)
Περιήγηση στην εκθεσιακή ενότητα Ηφαίστεια και ηφαιστειακά πετρώματα» (Ώρα: 11.00)
Περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου (Ώρα: 14.00)
Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου:
Διάλεξη με θέμα Ηφαίστεια και ηφαιστειακοί γεώτοποι της Λέσβου (Ώρα: 10.00)
Περιήγηση στην εκθεσιακή ενότητα Ηφαίστεια και ηφαιστειακά πετρώματα» (Ώρα: 11.00)
Περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου (Ώρα: 13.00)
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Μπεντάνα, τηλ.: 22510-47033

Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 8.30-14.00, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το ευρύ κοινό.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Δ. Γαβρίνα, τηλ.: 26310-55654

Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.30-11.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Παίζοντας με τη φωτιά, για μαθητές Δημοτικού
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 8.00-20.00, ελεύθερη περιήγηση κοινού, με χρήση ενημερωτικών εντύπων για τα επιλεγμένα, στο πλαίσιο του εορτασμού, εκθέματα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Αιμ. Καλογιάννη, τηλ.: 24210-76278, 24210-25285

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Φερών (Βελεστίνου) η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, στο χώρο των κεραμικών κλιβάνων στις αρχαίες Φερές (Βελεστίνο).
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Ελεύθερη περιήγηση κοινού στο χώρο των κεραμικών κλιβάνων στις αρχαίες Φερές (Βελεστίνο).
Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Ομιλία στο Βελεστίνο και επίσκεψη στους κεραμικούς κλιβάνους.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Σταμέλου, τηλ.: 24210-76278, 6972274678

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Σέσκλου η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες: 8.30–10.00 και 10.30– 12.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα τίτλο Μια σπίθα αρκεί…, για μαθητές Δημοτικού.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Ελεύθερη περιήγηση κοινού στον αρχαιολογικό χώρο, με χρήση ενημερωτικών εντύπων για τα επιλεγμένα, στο πλαίσιο του εορτασμού, μνημεία.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Σταμέλου, τηλ.: 24210-76278, 6972274678

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Φθιωτίδων Θηβών – Νέας Αγχιάλου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους κεραμικούς κλιβάνους, οι οποίοι προέρχονται από τις ανασκαφές της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Μαγνησία και έχουν μεταφερθεί προς φύλαξη στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις ώρες 10.00-15.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Σταντζούρης, τηλ.: 24280-76468,                  fax: 2410-627935, email: [email protected], [email protected]

Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.30-12.30, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Δημοτικού και Γυμνασίου με τίτλο Από χώμα και νερό. Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου, προϊόντα του πρώην εργαστηρίου, οι μαθητές θα μιλήσουν για αντικείμενα κεραμεικής διαχρονικά και θα δοκιμάσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις στον πηλό.
Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί για οικογένειες τις ίδιες ώρες το Σαββατοκύριακο.
Εξαιρετικά για την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 19.30 προγραμματίζεται η εκδήλωση αφήγησης παραμυθιών Παραμύθια στην κάμινο – Θα βοηθήσει το πουλί της φωτιάς τον πρίγκιπα να ξεπεράσει τους κινδύνους, για οικογένειες και μεικτό κοινό, με κοινό στοιχείο τη φωτιά στον υποβλητικό χώρο της καμίνου Hofmann.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ, κ. Α. Τράντα, τηλ.: 210-3256927, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, τηλ.: 24210-29844, 24210-31160

N. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες και οικογένειες με παιδιά. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο Με χώμα, νερό και φωτιά…. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς, ώρες 10.00-11.30
Σαββάτο 13 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά 8-12ετών Με χώμα, νερό και φωτιά…. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς, ώρα 11.00 -12.30
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Τζαμουράνη, Μ. Τσουλάκου, τηλ.: 27210-63100/24610 (εσωτ. 3)

Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, την Έκθεση και τον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φωτιάς έργα. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00, προβολή εκπαιδευτικού βίντεο Αείζωον πυρ και διαδραστικό παιχνίδι στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φωτιάς έργα στην Έκθεση και τον αύλειο χώρο του Μουσείου.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 8.30-15.00, προβολή εκπαιδευτικού βίντεο Αείζωον πυρ, προβολή βίντεο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης Χαλκός και Φωτιά 2007 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Χρυσάφη, Ε. Κοσμίδου, τηλ.:/fax: 25410-51003/25410-51783, email: [email protected]

Ν. ΠΕΛΛΑΣ
Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου Έδεσσας η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Μαθαίνω τα Μυστικά της Φωτιάς που απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 8.30-13.30, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επισκέψεις σχολείων κάθε ώρα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Ζαμπίτη, Μ. Λούσα, τηλ.: 23820-31160, 23810-25261

Στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Πέλλας η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Πέλλας και το τμήμα κεραμικής προγραμματίζουν τη διενέργεια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος (ανοικτού για παρακολούθηση από μαθητές και κοινό) για τη γνωριμία με την κεραμική τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου: Κατασκευή και πυροδότηση κεραμικού κλιβάνου από μαθητές του Γυμνασίου Πέλλας.
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Άνοιγμα του κεραμικού κλιβάνου και γνωριμία με τεχνικές της αρχαίας κεραμικής τέχνης
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Πυροδότηση κεραμικού κλιβάνου και γνωριμία με τεχνικές της αρχαίας κεραμικής τέχνης. Διανυκτέρευση για παρακολούθηση της όπτησης.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Άνοιγμα του κεραμικού κλιβάνου και γνωριμία με τεχνικές της αρχαίας κεραμικής τέχνης.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Χ. Τσούγγαρης, Ευ. Χρυσοστόμου, τηλ.: 23820-31160

Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
Στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων, περιοχή Κουφός, στην έκταση του υλοποιούμενου στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων» η ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: Οίκος – Οικία – Οικονομία: η φωτιά ως στοιχείο επιβίωσης – πνοή δημιουργίας.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις 11-12 και 15-16 Οκτωβρίου, με δυνατότητα παράτασης σε περίπτωση αυξημένης συμμετοχής.
Θα παρουσιαστούν τρεις θεματικές ενότητες που αφορούν στην πρακτική και δημιουργική χρήση της φωτιάς στην αρχαιότητα (α. φωτισμός-θέρμανση β. διατροφή γ. παραγωγή – όπτηση αγγείων και υλικών δομής) και θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δράσεις με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.
Η ημερήσια διάρκεια του προγράμματος θα είναι 9.00 έως 13.30.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ε. Κλινάκη, Ε. Γεροφωκά, αρχαιολόγοι, Α. Πάλλη, αρχιτέκτων μηχανικός (ΚΖ΄ ΕΠΚΑ), τηλ.: 23510- 47883, 23520-42998

N. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θεματικές ξεναγήσεις και ψηφιακή θεματική περιήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου στη μόνιμη έκθεση. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Φέγγε μου να περπατώ. Το πρόγραμμα θα έχει τη μορφή εργαστηρίου και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ζωγραφική αντίγραφου ρωμαϊκού λυχναριού από τη συλλογή του Μουσείου. Ώρες: 9.00-12.00.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Θεματική ξενάγηση μέσα από τα αντικείμενα που συνδέονται με τις διαφορετικές εκφάνσεις της φωτιάς, στους χώρους της μόνιμης έκθεσης. Ώρες: 10.30-13.30.
Θεματική περιήγηση μέσω κινητού τηλεφώνου στη μόνιμη έκθεση. Ώρες: 10.30-13.30.
Σημείωση: Οι θεματικές περιηγήσεις με χρήση κινητού τηλεφώνου θα διαρκέσουν στο Μουσείο Νικόπολης έως την Παρασκευή 16.11.2012.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Στ. Πούλου, τηλ.: 26820-89892

Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στην Αρχαιολογικό Χώρο Λάππας (Αργυρούπολη) η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει για την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-12.00, εκπαιδευτική ξενάγηση με θέμα τις εργαστηριακές δραστηριότητες της αρχαίας πόλης, για τις οποίες καθοριστικό ρόλο έπαιξε η χρήση της φωτιάς (κεραμεικός κλίβανος, χαλκουργία, υαλουργία)
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ειρ. Γαβριλάκη, τηλ.: 28310-29975

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Πατσού – Ιερό Κραναίου Ερμή η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει για την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-12.00, εκπαιδευτική ξενάγηση με θέμα τον εξαγνιστικό χαρακτήρα της φωτιάς.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Νότα Καραμαλίκη, τηλ.: 28310-29975

Στο Σπήλαιο Μελιδονίου (Γεροντόσπηλιο) η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει για την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-12.00, εκπαιδευτική ξενάγηση με θέμα τη λατρεία του Ερμή και τον εξαγνιστικό χαρακτήρα της φωτιάς.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ειρ. Γαβριλάκη, τηλ.: 28310-29975

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελεύθερνας (Γεωμετρική-Αρχαϊκή νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας) η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προγραμματίζουν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.00-12.00, εκπαιδευτική ξενάγηση με θέμα την ταφική πρακτική της καύσης των νεκρών και τις ομηρικές ταφικές πυρές.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ν. Μαραγκουδάκης, τηλ.: 28310-29975

Στο Τζαμί Καρά Μουσά, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου στο Ρέθυμνο η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων (11 έως 14 Οκτωβρίου) φωτογραφική έκθεση με θέμα τη φωτιά και τη χρήση της, όπως επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.: 28310-29975 (γραφεία  ΚΕ΄ ΕΠΚΑ)

Στον Ενετικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου (οδός Π. Κορωναίου και Σμύρνης), η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προγραμματίζουν τη διοργάνωση φωτογραφικής έκθεση με θέμα Εις το πυρ το εξώτερον. Η φωτιά της κόλασης στις τοιχογραφημένες εκκλησίες της Κρήτης.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε σχολεία (9.00-13.00). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μεταξύ 18.00 – 21.00
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μεταξύ 9.00–14.00 και 18.00–21.00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (για τις ξεναγήσεις των σχολείων): κ Ν. Πύρρου, τηλ.: 28310-23653, 28310-58842, 6938030726, κ. Β. Αγγελάκη, τηλ.: 28310-23653, 28310-58842

Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης (Μ. Βερνάρδου 28-30), την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19.00 προγραμματίζεται μια κεντρική εκδήλωση με τρεις συνολικά δραστηριότητες:
1. Παρουσίαση της νέας έκδοσης του Μουσείου με θέμα: Η παραδοσιακή αγγειοπλαστική τέχνη στο Ρέθυμνο κατά τον 20ό αιώνα. Iστορία, εργαστήρια, τεχνίτες, προϊόντα του Χάρη Στρατιδάκη.
2. Αναγγελία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κεραμικής που θα πραγματοποιούνται στο Μουσείο από τη σχολική χρονιά 2012-2013 και θα φέρουν το γενικό τίτλο Κεραμική, η τέχνη του πηλού.
3. Τίμηση των 5 τελευταίων παραδοσιακών αγγειοπλαστών του Νομού Ρεθύμνης Νίκου Καυγαλάκη, Ευάγγελου Τζουγανάκη, Μανόλη Σιραγόπουλου, Κωνσταντίνου Δάνδολου και Μανόλη Καλλέργη.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Πλατυρράχου, τηλ.: 28310-23398, 6945752114

To Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου (οδός Σαθά και Μαρκέλλου, Τέμενος Μασταμπά-Βελή Πασά Τζαμί), προγραμματίζει:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00, διαλέξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα παρέχουν τη δυνατότητα στους μαθητές και τους επισκέπτες να συζητήσουν με τους επιστήμονες και να περιεργαστούν δείγματα εκτός των προθηκών, από την συλλογή του Μουσείου που ξεπερνά τα 10.000 τεμάχια με την υποστήριξη της Δρ Εύης Βαρδαλά-Θεοδώρου. Το πρόγραμμα των διαλέξεων της Παρασκευής έχει ως εξής:
10.00: ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ. Το παιγνίδι της φωτιάς, της θάλασσας, της ξηράς και του κλίματος, από τον Γεώργιο Θεοδώρου, Διευθυντή του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
11.00: ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΑ ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ. Αναφορά στην παλαιοβιοποικιλότητα, από τον Γεώργιο Θεοδώρου.
12.00: ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Η ηφαιστειότητα και η γεωλογική εξέλιξη της Κρήτης από τον Γεωλόγο Βασίλη Σιμιτζή.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, ομιλία από τον καθηγητή Γεώργιο Θεοδώρου, με θέμα: ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Στ. Πιοτογιαννάκη, τηλ.: 28310-23083 Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 9.00-15.00.
Υπεύθυνοι εκδηλώσεων:
ΑΘΗΝΑ: κ. Ε. Βαρδαλά – Θεοδώρου, τηλ.: 6945486716, 210-6128972, email: [email protected] [email protected]
ΡΕΘΥΜΝΟ: κ. Β. Σιμιτζή, τηλ.: 6974777306, 28310-23083, email: [email protected].

Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 1 ώρας. Το πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται ανά μια ώρα από τις 9.00 μέχρι στις 12.00 (σύνολο τμημάτων ανά ημέρα: 4)
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012: Θεατρική παράσταση από μαθητές δημοτικού-γυμνασίου απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό. Ώρα έναρξης 18.00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Τασακλάκη, τηλ.: 25310-22411

Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει περιηγήσεις και παρουσιάσεις για σχολεία της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης στη θέση «Τσίκαρης» στην περιοχή της Καλαμπάκας, όπου σε πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύφθηκαν κεραμικοί κλίβανοι κατασκευής δομικών κεραμικών. Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-13.00. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα γίνουν παρουσιάσεις στους χώρους των σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή.
Επίσης, σε σχολεία της Π.Ε. Τρικάλων θα παρουσιαστούν με εισηγήσεις και οπτικό υλικό θέματα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο των μονών των Μετεώρων που σχετίζονται με τη φωτιά.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ρ. Μπαλογιάννη, Ε. Ντάφη, Γ. Καλογερούδης, τηλ.: 24310-76647, fax: 2410-76648

Στο Σπήλαιο Θεόπετρας Τρικάλων, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Σπήλαιο Θεόπετρας: Η πρωιμότερη παρουσία φωτιάς στη Θεσσαλία.
Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου η εκδήλωση περιλαμβάνει εκπαιδευτική δράση για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ά. Παντή, Χ. Μιχελάκη, τηλ.: 2310-410185

Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00-14.00, θεματικές ξεναγήσεις
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 11.00-15.00, θεματικές ξεναγήσεις
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Σ. Δημάκη, τηλ.: 22330-23355 (Μουσείο Αταλάντης), 22310-29992 (ΙΔ΄ ΕΠΚΑ)

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00-14.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χώμα, πέτρα, κόκαλο με έμφαση στη σημασία και τις χρήσεις της φωτιάς στη νεολιθική κοινωνία.
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 11.00-15.00, θεματικές ξεναγήσεις
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Σ. Δημάκη, τηλ.: 22340-29168 (Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας), 22310-29992 (ΙΔ΄ ΕΠΚΑ)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00-14.00, θεματικές ξεναγήσεις
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 11.00-15.00, θεματικές ξεναγήσεις
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Σ. Δημάκη, τηλ.: 22310-29992 (ΙΔ΄ ΕΠΚΑ)

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θέλοντας να αναδείξει την αξία της φωτιάς ως πρακτικού (φωτισμός) και συμβολικού στοιχείου (πυροστρόβιλος), προγραμματίζει θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Υπηρεσίας, με άξονα εκθέματα αφιερωμένα στο στοιχείο της φωτιάς.
Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-13.00 οι ξεναγήσεις θα απευθύνονται σε σχολικά τμήματα.
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 9.00-13.00, οι ξεναγήσεις θα απευθύνονται το κοινό.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Γ. Πάλλης, τηλ.: 22310-47628, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, 22310-98079

Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας η I’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα υλοποιήσει:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 9.00-16.00, πρόγραμμα περιήγησης για μαθητές Δημοτικού και συλλόγους (Υπεύθυνη: κ. Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος)
Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 9.00-16.00, πρόγραμμα περιήγησης-ξενάγησης για συλλόγους (Υπεύθυνη: κ. Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος)
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 11.00-13.00, Ένα παραμύθι για τη φωτιά, αφήγηση παραμυθιού εμπνευσμένου από εκθέματα του Μουσείου, με τη συνοδεία της παιδικής χορωδίας της μουσικής σχολής Ηχώ.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης με την Ι΄ ΕΠΚΑ.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας: τηλ.: 22650-23344

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών η I’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα εκθέσει προσωρινά το σπάραγμα μαρμάρινου αναθηματικού αναγλύφου με παράσταση Ηλίου-Απόλλωνα.
Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εικονογραφημένη διάλεξη της αρχαιολόγου Δρ. Έλενας Παρτίδα, με θέμα: Το πύρινο στοιχείο στην καταστροφική και δημιουργική του διάσταση, στη θρησκεία και το συμβολισμό, στους αγώνες και τη γλυπτική. Παρουσίαση στην ελληνική (10.30-11.30) και την αγγλική (13.30-14.30).
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών: τηλ.: 22650-82312

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξειδίου η I’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 9.00-16.00, πρόγραμμα περιήγησης για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και συλλόγους (Υπεύθυνη: κ. Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος)
Η δράση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης με την Ι΄ ΕΠΚΑ.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξειδίου: τηλ.: 22650-41558

Στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου θα πραγματοποιηθούν:
Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρα 11.00-13.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και διάλεξη
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 11.00-13.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Χρ. Τσώνου, τηλ.: 22650-41795, 41558, 6972555490

Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολύνθου η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες 10.00 και 12.00, περιήγηση στην αρχαία Όλυνθο για μαθητές με θέμα τη χρήση της φωτιάς στο νοικοκυριό σε καιρό ειρήνης και τα καταστροφικά αποτελέσματα της φωτιάς στον πόλεμο.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ε. Τσιγαρίδα, Στ. Χατζητουλούσης, τηλ.: 2310-801402, 2310-801428, 2310-801429

Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα Χαλκιδικής η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει θεματική περιήγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη χρήση της φωτιάς στα ρωμαϊκά λουτρά. Συγκεκριμένα:
Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ώρα 10.00, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση θα απευθύνεται σε μαθητές θα αναφέρεται στο ρωμαϊκό λουτρό που σώζεται στον αρχαιολογικό χώρο Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ε. Τσιγαρίδα, Στ. Χατζητουλούσης, τηλ.: 2310-801402, 2310-801428, 2310-801429

Στην Έκθεση Πύργου Ουρανούπολης η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 11.00, θα υλοποιήσει πρόγραμμα περιήγησης.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Πολυζούδη, Α. Αλιμπέρτης, τηλ.: 2310-285163

N. XANΙΩΝ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 9.00-13.00, θεματική ξενάγηση σε σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ομάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα θα γίνουν αναφορές στη συμβολή της φωτιάς στην παρασκευή τροφής, στο φωτισμό και στην ανάπτυξη της κεραμικής. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στη μόνιμη έκθεση από αρχαιολόγο του Μουσείου.
Διάρκεια δράσης: 1 ώρα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Σκόρδου, τηλ.: 28210-44418, 28210-94487

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 9.00 -13.00, θεματική εκπαιδευτική διαδρομή που περιλαμβάνει ξενάγηση σε αρχαίο εργαστήριο παραγωγής πορφυρής βαφής (πόλη των Χανίων) και περιοδική έκθεση αντικειμένων, για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Με αφορμή τα επιλεγμένα εκθέματα θα γίνουν αναφορές τόσο στη συμβολή της φωτιάς στην παρασκευή τροφής, στο φωτισμό και στην ανάπτυξη της κεραμικής, όσο και στη φωτιά που καίει τα τεκμήρια και ταυτόχρονα τα διασώζει (!) (σφραγίσματα και πινακίδες της Γραμμικής Α και Β γραφής). Η δράση θα γίνει από αρχαιολόγους της ΚΕ΄ ΕΠΚΑ.
Διάρκεια δράσης: 1 ώρα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Τζανακάκη, Ε. Κατάκη, Α. Τσίγκου, Σ. Πρέβε, τηλ.: 28210-44418, 28210-94487

Ν. ΧΙΟΥ
Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών. Για περισσότερες πληροφορίες: κα Ε. Αχλιόπτα, τηλ.: 22710-55182