“Παραμύθια από στόμα σε στόμα”:Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών

Η γνώση, η αλήθεια, αλλά και η ποίηση που κρύβουν τα παραμύθια είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να καλλιεργηθεί η φαντασία των παιδιών και να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητά τους. Τα παραμύθια έχουν παιδαγωγική και θεραπευτική λειτουργία, καθώς προσφέρουν παρηγοριά κι ελπίδα και μιλούν με τη γλώσσα της καρδιάς.
Μέσω της αφήγησης των παραμυθιών μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά τον αέρα μιας άλλης εποχής, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει την σύνδεσή τους με τη φύση, αλλά συνομιλούσαν με τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά. Όταν τις κρύες νύχτες του χειμώνα μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά στο τζάκι και τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, στους δρόμους που μοσχομύριζαν γιασεμί, στις γειτονιές και στις πλατείες και αφηγούνταν ιστορίες και παραμύθια.
Ένα αφηγηματικό ταξίδι που περιλαμβάνει παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης, παραμύθια που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά… Οι παραμυθάδες αναλάμβαναν το καθήκον να μεταδώσουν τα παραμύθια και τις ιστορίες του λαού μας χωρίς τη βοήθεια της γραφής με τη πεποίθηση πως αν κάποτε λησμονηθούν οι ιστορίες τους, ο λαός θα χάσει τη ψυχή του… Παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση της Μικρασίας, της Κρήτης, της Κύπρου, της Ίμβρου, της Καλαβρίας. Πολλοί ήρωες μας ξεδιπλώνουν τις μαγικές ιστορίες τους, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των παραμυθιών.

Οι Εκδόσεις Ακρίτας σε συνεργασία με την Ζωή Νικητάκη προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αφήγησης λαϊκών μύθων με συνοδεία μουσικών οργάνων που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Θα ακουστούν μύθοι από τη σειρά των λαϊκών παραμυθιών που κατά καιρούς έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ακρίτας:
“Ο ξενιτεμένος ψαράς”, Παραμύθια της Κρήτης, διασκευή: Μ. Τζανιδάκης, Ζ. Ι. Πετράκη.
“Ο τσοπανάκος”, Παραμύθια της Μικρασίας, διασκευή: Γιώργος Κρόκος.
“Ο άρκοντας και το ψέμαν”, Παραμύθια της Κύπρου, διασκευή: Κωστής Κυριακίδης.
“Ο Αυγερινός”, Παραμύθια της Ίμβρου, λογοτεχνική απόδοση-επιμέλεια: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου.
“Η γάτα που ήθελε να παντρευτεί”, Παραμύθια της Καλαβρίας, λογοτεχνική απόδοση – ποιητικά μέρη: Παντελής Ζούρας.

Και μετά την αφήγηση…
1. Δραματοποίηση παραμυθιών- θεατρικό παιχνίδι: Τα παιδιά θ΄ ακούσουν παραμύθια και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το ένστικτό τους, θα ζωντανέψουν σκηνές μέσα από τα παραμύθια και θα γίνουν τα ίδια οι ήρωες των παραμυθιών.
2. Δημιουργικό εργαστήρι για τα παιδιά …με χαρτί και με μολύβι, με ψαλίδι και μπογιά και πόσα άλλα υλικά, δημιουργούν μοναδικά.

Χρήσιμες πληροφορίες
Καλό είναι η κάθε ομάδα να μην ξεπερνά τα 25 – 30 παιδιά στην περίπτωση που θα ακολουθήσει δραματοποίηση – θεατρικό παιχνίδι, ώστε να έχουν όλα τα παιδιά της ομάδας τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής. Στην περίπτωση δημιουργικού εργαστηρίου, μπορεί να γίνει μία συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό εικαστικής αγωγής, ώστε τα παιδιά με εφόρμηση τον κόσμο των παραμυθιών, να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν εικαστικά έργα. Τα έργα αυτά μπορούν να εκτεθούν σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακρίτας και στη συνέχεια να κοσμήσουν τους τοίχους των δωματίων των ασθενών του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας.

Χώρος διεξαγωγής: Σχολική αίθουσα, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα.
Κόστος : 5 Ευρώ για κάθε μαθητή. Σε περίπτωση που τουλάχιστον 20 μαθητές αγοράσουν το βιβλίο που θα παρουσιαστεί, το πρόγραμμα θα είναι προσφορά του εκδοτικού οίκου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα, μπορείτε να απευθύνεστε στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των εκδ. Ακρίτας στα τηλέφωνα: 2130087125(τηλεφωνικό κέντρο)- 2130087085(απευθείας) κα Ελένη Δημητριάδου.