Πώς και πού θα πετάξουμε σήμερα χαρταετό – Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά

Η φετινή Καθαρά Δευτέρα θα έχει τους γνωστούς περιορισμούς με τους οποίους ζούμε τους τελευταίους 5 μήνες. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες, να πετάξουμε τον αετό μας και να φάμε τα σαρακοστιανά μας.

Πώς κινηθούμε την Καθαρά Δευτέρα

Το θετικό είναι ότι τα πάρκα θα παραμείνουν κανονικά ανοιχτά για δραστηριότητες σήμερα. Ετσι, το πέταγμα του χαρταετού θα είναι ελεύθερο, ωστόσο κι αυτό θα πρέπει να γίνει με βάση τους κανόνες που ισχύουν στην καραντίνα: με μετακίνηση έπειτα από αποστολή SMS στο 13033.

Πέταγμα χαρταετού στην γειτονιά με SMS και κωδικό 6
Για όσους θελήσουν να βγουν στο πάρκο ή στην γειτονιά τους, θα πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 με αποστολή τον κωδικό 6 (άθληση) προκειμένου να γίνει νομότυπα η μετακίνησή τους.

Σχετικά άρθρα: Φτιάξτε το δικό σας χαρταετό – Οδηγίες βήμα-βήμα

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες που θα βγουν έξω, θα πρέπει να μετακινηθούν μόνο εντός του Δήμου τους ή σε απόσταση έως και 2 χιλιόμετρα εκτός Δήμου, όπως τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» διευκρίνισε.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ισχύουν για σήμερα, Καθαρά Δευτέρα

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

Οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη λόγω του μητροπολιτικού τους χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Επίσης, συγκεκριμένα καταστήματα θα είναι σήμερα ανοιχτά λόγω της ημέρας. Φούρνοι, λαϊκές αγορές, ιχθυοπωλεία και μίνι μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ αντίθετα, τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά. Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που υπάρχουν λόγω κορωνοϊού.