Στο Ενυδρείο του Ηρακλείου

Αν οργανώνετε διακοπές στην Κρήτη, εμείς δεν έχουμε παρά να σας προτείνουμε, ανάμεσα στα άλλα ωραία που θα προγραμματίσετε, να μην αμελήσετε μία επίσκεψη, που πραγματικά θα σας συναρπάσει. Λοιπόν, το πιο σύγχρονο Ενυδρείο της Μεσογείου, το Cretaquarium, σας περιμένει στο Ηράκλειο για να σας μυήσει στο θαυμαστό κόσμου του βυθού. Ένα τεράστιο, εντυπωσιακότατο Ενυδρείο, που θα σας δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσετε το μαγικό κόσμο της θάλασσας, αλλά και μέσα από τις δραστηριότητες και τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα να δώσετε, μικροί μεγάλοι, δημιουργική διέξοδο στη φαντασία σας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά και η εμπειρία πραγματικά αξίζει.

Ένα μοναδικό Κέντρο θαλάσσιας ζωής
15 χλμ. περίπου έξω από το Ηράκλειο, στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, ιδρύθηκε πρόσφατα το μεγαλύτερο Ενυδρείο της Μεσογείου. Το Ενυδρείο της Κρήτης, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, προσελκύει ένα τεράστιο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο, αλλά και Κρητικών, μαθητών σχολείων από το νησί, ενώ δίνει την αφορμή και για οργανωμένες εκδρομές σχολείων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και οικογενειών. Το ότι το Ενυδρείο είναι τόσο δημοφιλές εξηγείται αφενός από το γεγονός ότι είναι το μοναδικό τέτοιου είδους έργο στη χώρα μας αφετέρου ότι ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του μεγαλύτερου θαλάσσιου επιστημονικού φορέα στην Ελλάδα, αλλά και ενός από τους μεγαλύτερους στη Μεσόγειο, υποστηρίζει με τον επαρκέστερο επιστημονικό τρόπο τη γνώση, την ευαισθητοποίηση και την ανακάλυψη της μεσογειακής θαλάσσιας ζωής. Ακόμα και η χωροθέτηση του κτιρίου του ενυδρείου ως μέρος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης) είναι μοναδική.

Ξενάγηση στο Ενυδρείο
Φτάνοντας στο Ενυδρείο πρώτα απ’ όλα θα σας κάνει εντύπωση ο σύγχρονος σχεδιασμός του, αλλά και το ίδιο το κτίριο που μοιάζει με ένα μεγάλο πλοίο με πλώρη στραμμένη προς τη Δύση. Καταλαμβάνει έκταση 5.000 τ.μ. περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου συγκροτήματος του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που έχει συνολική έκταση 60.000 τ.μ. Κατά την περιήγησή σας θα δείτε πολλές δεξαμενές-ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών και αναπαραστάσεις φυσικών βιοτόπων. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι αυτοί οι τεράστιοι χώροι έδωσαν τη δυνατότητα φιλοξενίας τόσο σε οργανισμούς μεγάλου μεγέθους (π.χ. καρχαρίες, σελάχια, τονοειδή κ.λπ.) όσο και σε μικρότερα είδη όπως και μικρο-οικοσυστήματα, τα οποία ενώ είναι εντυπωσιακά και σημαντικά θα παρέμεναν όμως απαρατήρητα σε μεγαλύτερες δεξαμενές. Ο βασικό σκοπός του Ενυδρείου της Κρήτης είναι να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, αποκαλύπτοντας όλα τα μυστικά της ζωής στις θάλασσες της Μεσογείου, καθώς εδώ κρύβεται ένας κόσμος ελάχιστα γνωστός, που περικλείεται από απότομες βραχώδεις ακτές, μεγάλα βάθη, αλλά και καταγάλανα νερά.

Τι θα δείτε
Χρόνο με το χρόνο οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο Ενυδρείο εμπλουτίζονται, προσφέροντας τη δυνατότητα για επικοινωνία και γνώση μέσα από το παιχνίδι και τη συμμετοχή. Ας δούμε λοιπόν με τη σειρά τι μπορείτε να κάνετε εδώ.

Cretaguarium
Cretaguarium

1. Θαλασσοδημιουργίες (Θαλασσινό δημιουργικό εργαστήρι)
Στις Θαλασσοδημιουργίες οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν με πηλό διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς με τη βοήθεια συγκεκριμένων καλουπιών και έπειτα θα χρωματίσουν τις δημιουργίες τους όσο πιο ρεαλιστικά επιθυμούν. Μπορούν με ζωγραφιά, χειροτεχνία και πολύ φαντασία να δημιουργήσουν ένα δικό τους φανταστικό ζώο, το οποίο θα πρέπει να εξοπλίσουν με τα κατάλληλα «εργαλεία» που θα το βοηθούν να επιβιώσει σε συγκεκριμένο περιβάλλον.
Μπορούν επίσης να κατασκευάσουν μοναδικές θαλασσινές μάσκες και καπέλα ώστε να μεταμορφωθούν σε ένα θαλάσσιο οργανισμό ακόμα και να τον ζωντανέψουν υποδυόμενοι συγκεκριμένες κινήσεις ή συμπεριφορές του.
Ωράριο Λειτουργίας Εργαστηρίου: 15 Ιουνίου – 11 Σεπτεμβρίου (καλοκαιρινούς μήνες) Καθημερινά (Συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών) 10:00 – 12:00 & 16:00 – 19:00

2. Δεξαμενή αφής – Touch pool

Στη νέα ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή αφής (touch pool) μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρατηρήσουν και να ακουμπήσουν ασπόνδυλα θαλάσσια είδη, να αγγίξουν τις περίεργες δομές και προσαρμογές των σωμάτων τους και να πειραματιστούν με την αφή. Τους δίνεται έτσι η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ορισμένους από τους θαλάσσιους οργανισμούς του Ενυδρείου, αρκετούς των οποίων συναντούν το καλοκαίρι στις Ελληνικές Θάλασσες.
Ωράριο Λειτουργίας Δεξαμενής Αφής: Καθημερινά (Συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών) 11:00 – 14:00 & 15:00 – 18:00

3. «Βουτώντας στο Ενυδρείο»

Καθημερινά δύτες του Cretaquarium βουτούν στις μεγαλύτερες δεξαμενές του Ενυδρείου κυρίως για λόγους καθαρισμού και επιθεώρησης. Είναι μια ευκαιρία για τους επισκέπτες να τους παρατηρήσουν από κοντά, να δουν πώς δουλεύουν υποβρυχίως και πώς αντιδρούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί στην παρουσία τους ειδικά όταν σε κάποιες περιπτώσεις τους προσφέρουν τροφή.
Ωράριο Καταδύσεων δυτών καθημερινά (εκτός Σαββατοκύριακων και αργιών) : 13:00 – 14:00.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οργανώνονται ειδικά θεάματα με δύτες σε συγκεκριμένες δεξαμενές. Θέαμα ταΐσματος θαλάσσιων οργανισμών Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τους θαλάσσιους οργανισμούς του Ενυδρείου σε μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές τους, την ώρα του φαγητού. Τα ζώα του Cretaquarium τρέφονται από προσωπικό του Ενυδρείου σε συγκεκριμένο ωράριο: Ωράριο ταΐσματος οργανισμών καθημερινά (Συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών ) 12:00 – 13:00

4. Προβολές ταινιών – ντοκιμαντέρ

Στην αίθουσα προβολών του Ενυδρείου προβάλλονται καθημερινά, και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του ενυδρείου, ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Εδώ επίσης μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης μια πρωτοποριακή παραγωγή του Ενυδρείου, την ταινία «Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το μήνυμα της Γης», μια απόδοση με animation της παραδοσιακής τεχνοτροπίας του Θεάτρου Σκιών.

Info
• Η περιήγηση στους χώρους του Ενυδρείου διαρκεί περίπου μία ώρα. Σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας το θέαμα θαλάσσιων ζώων να περιπλανώνται πίσω από τις γυάλινες επιφάνειες των ενυδρείων που μερικές έχουν εμβαδόν μέχρι και 10 τ.μ.
• Με διαδραστικό τρόπο μπορείτε να πληροφορηθεί για τις συνήθειες και τους βιότοπους των ειδών χρησιμοποιώντας info-points με οθόνες αφής.
• Επίσης έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στο εσωτερικό των ενυδρείων χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενες υποβρύχιες κάμερες που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα ενυδρεία. Μια σειρά από posters στους τοίχους του ενυδρείου παρουσιάζει πρωτότυπα θέματα από τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα.
• Αφού απολαύσετε το θέαμα, μπορείτε αντιστοίχως να απολαύσετε φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο ή στο snack bar, αλλά και να παρακολουθήσετε  προβολές ή εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Επικοινωνία
Για καλύτερο προγραμματισμό της επίσκεψής σας επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 2810 337888 ή στείλτε e-mail: [email protected]

Πληροφορίες για την διαμονή και ξενοδοχεία στο Ηράκλειο μπορείτε να βρείτε στο Hotelink.gr