Τα μωρά που θηλάζουν, κλαίνε περισσότερο

Οι νέες μανούλες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι το μωράκι τους θα κλαίει περισσότερο, θα χαμογελάει και θα γελάει λιγότερο, θα είναι πιο ευέξαπτο και γενικά θα έχει πιο πολλές ιδιορρυθμίες, εν συγκρίσει με τα μωρά που δεν θηλάζουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική ιατρική έρευνα.

Οι ερευνητές της μονάδας επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέμπριτζ της Βρετανίας, με επικεφαλής τον δρα Κεν Ονγκ, δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό PLoS ONE, έχοντας μελέτησει 316 μωρά ηλικίας τριών μηνών. Τόνισαν ότι η ευερεθιστότητα των μωρών που θηλάζουν, είναι φυσιολογική και μολονότι τα μωρά που διατρέφονται με γάλα από μπιμπερό, δείχνουν πιο ήσυχα και ικανοποιημένα, ο θηλασμός παραμένει η καλύτερη και πιο υγιής μέθοδος διατροφής ενός νηπίου.

Οι ειδικοί συνιστούν στις νέες μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους κατά το πρώτο εξάμηνο, όμως αρκετές δηλώνουν αδυναμία μετά από ένα χρονικό διάστημα. Ένα βασικό επιχείρημα για την εγκατάλειψη του θηλασμού είναι ότι μετά από αυτόν το μωρό δεν φαίνεται να ηρεμεί όσο με το γάλα από μπουκάλι.

Όμως η νέα μελέτη, που δεν διέκρινε διαφορές στη συμπεριφορά αγοριών και κοριτσιών, επισημαίνει πως οι μητέρες δεν πρέπει να παρερμηνεύουν την όποια νευρικότητα του μωρού που θηλάζουν και να την εκλαμβάνουν ως δυσαρέσκεια, καθώς είναι φυσιολογική και αποτελεί, όπως και σε άλλα ζωικά είδη, τον φυσικό τρόπο του νηπίου να επικοινωνήσει με την μητέρα του. Άλλωστε, κατά τους επιστήμονες, συχνά το κλάμα υποδηλώνει κούραση και όχι πείνα επειδή το μωρό δεν έχει χορτάσει με τον θηλασμό. Από την άλλη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η ηρεμία που συχνά δείχνουν τα μωρά που δεν θηλάζουν, μπορεί απλώς να σημαίνει ότι έχουν παραπιεί γάλα καθώς και ότι η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος από το μπιμπερό οδηγεί ευκολότερα στην αύξηση υπερβολικού βάρους.