Τα χημικά που μας απειλούν στο σπίτι

Δεκάδες καταναλωτικά προϊόντα που όλοι μας λίγο έως πολύ χρησιμοποιούμε στα σπίτι περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, που μακροπρόθεσμα προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για ένα χημικό πείραμα που συντελείται καθημερινά στο σπίτι, με εμάς να βρισκόμαστε στη θέση του αθώου πειραματόζωου. Όχι δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά η καθημερινότητα που αγνοούμε.
Η κουρτίνα μπάνιου από βινύλιο (PVC) που υπάρχει σχεδόν σε κάθε μπάνιο δεν είναι τόσο αθώα όσο φαντάζει. Τα απαραίτητα χημικά πρόσθετα που υπάρχουν στο βινύλιο ούτως ώστε να του δίνεται η δυνατότητα να είναι εύκαμπτο, με τη θερμότητα που εκλύεται όταν κάνουμε μπάνιο μπορούν να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας σημαντικές ορμονικές διαταραχές ακόμα και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Αντί για την κλασική κουρτίνα από βινύλιο, επιλέξτε μια υφασμάτινη αδιάβροχη κουρτίνα ή προστατευτικά από άθραυστο γυαλί.
Τα πλαστικά τάπερ για τη φύλαξη και συντήρηση τροφίμων που κατασκευάζονται από πολυκαρβονικό υλικό περιέχουν διαφαινόλη Α, μια ένωση η οποία όταν έρθει σε επαφή με ζεστό ή όξινο φαγητό διαρρέει στα τρόφιμα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Προτιμήστε τα γυάλινα σκεύη και περιορίστε στο ελάχιστο τα πλαστικά.
Εξαιρετικά διαδεδομένη ουσία είναι το «triclosan» που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και περιέχεται σε μεγάλη γκάμα προϊόντων, από οδοντόκρεμες, υγρά πιάτων μέχρι καλλυντικά. Πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιλέξτε προιόντα που περιέχουν αποκλειστικά αλκοόλη.
Μια από τις τελευταίες εξελίξεις στα οικιάκα είδη είναι τα αντικολλητικά σκεύη. Τα σκεύη αυτά έχουν μια ειδική επίστρωση που αποτελείται από Teflon, το οποίο σε θερμοκρασίες άνω των 260 ο αρχίζει να εκλύει αναθυμιάσεις τις οποίες όταν τις εισπνέυσει κάποιος, προκαλούνται συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για καρκινογενέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ενεργοποιούμξε τη λειτουργία πυρόλυση σε φούρνους με teflon.
Το βερνίκι νυχιών αποτελεί ένα από τα αγαπημένα καλλυντικά των γυναικών. Όμως πολλά από τα βερνίκια χρησιμοποιούν φορμαλδεύδη και βαρέα μέταλλα τα οποία διαταράσσουν τον μεταβολισμό. Μην αγοράζετε λοιπόν τέτοια βερνίκια ή βερνίκια που δεν έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις καλό θα ήταν να στραφούμε σε φυσικές και εναλλάκτικες λύσεις για τα θέματα της καθημερινότητας άλλωστε οι παλιοί που δεν είχαν τόσα πολλά χημικά προϊόντα στη διάθέσή τους, είχαν τα ίδια αν όχι καλύτερα αποτελέσματα με μας.