Τι αλλαγές εξετάζονται στο νομοσχέδιο για το αφορολόγητο των παιδιών


Αλλαγές –οι οποίες ούτως ή άλλων θα είναι περιορισμένου βεληνεκούς– στο θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι σοβαρές ενστάσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης από τη μια, για τις οποίες βουλευτές και στελέχη απειλούν ευθέως το ΥΠΟΙΚ ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για συγκεκριμένα ποσά αύξησης εσόδων από την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών, όπως αυτή των παιδιών, είναι οι δυο αντίρροπες δυνάμεις που επιχειρεί να γεφυρώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι τα περιθώρια για ελιγμούς και αλλαγές στα προβλεπόμενα στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα και μπορούν να ξεπερασθούν μόνο στην περίπτωση που από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων παρουσιασθούν αξιόπιστα και επαρκώς κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα. Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πολύωρη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός με τους εκπροσώπους ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ τα ισοδύναμα που παρουσιάσθηκαν «αποδομήθηκαν» από τους παράγοντες του ΥΠΟΙΚ τόσο στο εισπρακτικό τους αποτέλεσμα όσο και στο διαρθρωτικό καθώς με το νομοσχέδιο επιχειρείται και η στόχευση των φορολογικών εκπτώσεων στους φορολογούμενους που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Μάλιστα ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων στην πλειονότητα των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα το νέο σύστημα όπου το αφορολόγητο των παιδιών που καταργείται αντικαθίσταται με μια απευθείας εισοδηματική ενίσχυση, το νέο σύστημα επιφέρει αύξηση του εισοδήματος.

Το εισοδηματικό όριο που έχει αποφασίσει το ΥΠΟΙΚ για την καταβολή του επιδόματος είναι για όσους έχουν ένα παιδί 9.000 ευρώ ενώ  το ετήσιο επίδομα είναι 480 ευρώ. Εφόσον το εισόδημα της οικογένειας με ένα παιδί είναι 9.000 έως 18.000 ευρώ καταβάλλονται τα 2/3 του επιδόματος δηλαδή 320 ευρώ και αν το εισόδημα της οικογένειας είναι από 18.000 έως 27.000 ευρώ καταβάλλονται 160 ευρώ ετησίως. Τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον παιδιών.

Μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των κομμάτων κλείστηκε νέο ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη στο οποίο οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κλήθηκαν να παρουσιάσουν νέες προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η διαβούλευση θα έχει κλείσει έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Οι μικροβελτιώσεις που εξετάζονται

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, ωστόσο, να γίνει παρέμβαση προς το ΥΠΟΙΚ και από την πλευρά του πρωθυπουργού η οποία θα καταλήξει σε λίφτινγκ των μέτρων προκειμένου να περάσουν από τη βουλή. Με βάση μια άτυπη προεργασία που έχει γίνει οι μικροβελτιώσεις αυτές μπορούν να εξετασθούν στα ακόλουθα πεδία:

– στη μείωση του επιδόματος παιδιών που θα λαμβάνουν όσοι έχουν έως δυο παιδιά προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα για τους φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά.

– στην αυξημένη επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους που έχουν παιδιά. Με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι καταργείται το αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους, είτε έχουν παιδιά είτε δεν έχουν, και αντικαθίσταται με μια επιστροφή φόρου 1950 ευρώ η οποία ψαλιδίζεται όσο αυξάνεται το  εισόδημα. Για όσους έχουν παιδιά και έχουν χαμηλό εισόδημα προβλέπεται η καταβολή ενός κλιμακούμενου επιδόματος ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Μια επιλογή που προτάθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων και έχει πέσει στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ είναι η αύξηση της επιστροφής φόρου κατά 5% για κάθε παιδί του φορολογούμενου.

– στην αύξηση των εισοδηματικών ορίων για την καταβολή του επιδόματος παιδιών. Από το ΥΠΟΙΚ μεταδίδεται ότι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου θεωρείται δεδομένη, παρά τις μικροβελτιώσεις που ενδεχομένως γίνουν αφού εξετασθεί η δημοσιονομική τους επίπτωση.

Ως ισοδύναμα για τη μη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των τόκων στις τραπεζικές καταθέσεις από το 15% που έχει ήδη αποφασιστεί στο 17,5%, η επιβολή υψηλότερου φόρου ακινήτων στους φορολογούμενους με πολύ μεγάλη αξία ακίνητης περιουσίας κ.ά.

Τα κόμματα αντιδρούν και σε άλλες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού. Μάλιστα ορισμένες από τις ενστάσεις τους εξετάζονται σοβαρά από το ΥΠΟΙΚ. Ειδικότερα:

– αντιδρούν στην αύξηση του ποσοστού προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό θα αποτελειώσει την αγορά. Στο ΥΠΟΙΚ φέρονται διατεθειμένοι να αποσύρουν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

– εκφράζουν ενστάσεις για τη φορολόγηση με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ για τους νέους επαγγελματίες. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων οι νέοι επαγγελματίες (π.χ. έως 26 ετών) και μόνο για πρώτα τρία χρόνια της δραστηριότητάς τους.

– προτείνουν στο ΥΠΟΙΚ να διατηρηθεί με βάση κάποιο εισοδηματικό όριο η έκπτωση φόρου για τους τόκους πρώτης κατοικίας.

Από τον Σπύρο Δημητρέλη

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr