Υπέρταση, η σιωπηλή νόσος

Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης έχει οριστεί η 17η Μαΐου. Γνωστή και ως “σιωπηλή νόσος”, η υπέρταση αποδεδειγμένα ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 42% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, ενώ απειλεί νεφρά και μάτια.

Η υπέρταση σκοτώνει κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, το 20% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη πάσχουν από αυτή. Ο αριθμός τους δε αναμένεται να αυξηθεί στο 1,5 δισεκατομμύριο ως το 2025.

Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν εμφανίζει προειδοποιητικά ενοχλητικά συμπτώματα, παρά μόνον όταν περάσει αρκετός χρόνος και προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό. Έτσι ένας στους τρεις ενήλικους Έλληνες πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί λαμβάνουν αγωγή, ακολουθούν υγιεινή διατροφή και ελέγχουν συχνά την πίεση τους.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, καθηγητή καρδιολογίας, η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σήμερα τον συχνότερο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της παχυσαρκίας, η οποία τείνει να πάρει επιδημικές διαστάσεις.

Στη χώρα μας μία σειρά επιδημιολογικών μελετών (ATHENS, DIDIMA, ΝΕΜΕΑ, ATTICA, EPIC, Naoussa, Hypertenshell, Hippokration Hellenic Hypertension – (3Η-) study) από διάφορα επιστημονικά κέντρα προσπάθησαν να καταγράψουν τις διαστάσεις του προβλήματος της υπέρτασης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις προηγούμενες έρευνες είναι ότι το 25-40% του ελληνικού πληθυσμού έχει υπέρταση, και από αυτούς μόλις ο 1 στους 2 το γνώριζε (με τις γυναίκες να παρουσιάζουν μεγαλύτερη επίγνωση της νόσου). Το πιο απογοητευτικό εύρημα είναι ότι, σε συμφωνία με τα διεθνή στοιχεία, αν και 7 στους 10 Ελληνες υπερτασικούς παίρνουν φάρμακα για την πίεση, μόλις οι 3 στους 10 καταφέρνουν να έχουν φυσιολογική πίεση. Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από μελέτη της Μονάδας Υπέρτασης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής. Σύμφωνα με αυτά: οι 3 στους 10 Ελληνες υπερτασικούς είναι καπνιστές, ο 1 στους 2 υπερτασικούς έχει κοιλιακή παχυσαρκία και ο 1 στους 3 Ελληνες υπερτασικούς, άνδρες ή γυναίκες, πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο. Ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται μια κλινική οντότητα που περιλαμβάνει, πέραν της υπέρτασης, διαταραχή στον μεταβολισμό του σακχάρου, (αυξημένη περιφέρεια μέσης πάνω από 102 εκατοστά στους άνδρες και πάνω από 88 εκατοστά στις γυναίκες, αυξημένα τριγλυκερίδια πάνω από 150mg/dl και χαμηλή την «καλή χοληστερόλη» κάτω από 45 στους άνδρες και κάτω από 50 στις γυναίκες), και η παρουσία του αυξάνει στο διπλάσιο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σήμερα, προβάλλει ως αναγκαίο, για την αντιμετώπιση της νόσου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας μέχρι τα ειδικά ιατρεία υπέρτασης, με την απαραίτητη αρωγή της Πολιτείας, να συνεργαστούν ώστε να βελτιωθεί η ενημέρωση των Ελλήνων ασθενών για θέματα που αφορούν την υπέρταση, σε μια προσπάθεια επιτυχοιύς αντιμετώπισης αυτής της μεγάλης απειλής.