10 ξεχωριστά ελληνικά ονόματα για αγόρια και κορίτσια που θα λατρέψετε!

Ήρθε η ώρα να δώσετε στο μωράκι σας το όνομα που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή και είστε σε πολλές σκέψεις. Θέλετε να είναι κάτι εύηχο και σίγουρα όχι συνηθισμένο.

Όπως και εσείς πολλοί γονείς σκέφτονται το ίδιο και αποφασίζουν να απομακρυνθούν από την παράδοση και από το να δώσουν στο παιδί τους το όνομα του παππού ή της γιαγιάς.

Η επιλογή ονόματος, λοιπόν, μπορεί να είναι περίπλοκη υπόθεση για μερικούς γονείς, η οποία προκαλεί άγχος και εντάσεις μέσα στη σχέση.

Γι’ αυτό και εμείς σας προτείνουμε μερικά ονόματα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα, και όχι μόνο, και τα προτιμούν ακόμα και στο εξωτερικό.

Για κορίτσια

Ευλαλία: Γιορτάζει στις 30 Αυγούστου και όπως φανερώνει και η λέξη από μόνη της, αυτό το κοριτσάκι θα έχει σίγουρα μια όμορφη φωνή…

Λήδα: Πολλοί λένε, ότι ήταν κόρη του βασιλιά της Αιτωλίας, Θεστίου. Άλλοι, πως πρόκειται για πόλη της Μικράς Ασίας το όνομα της οποίας αργότερα χρησιμοποιήθηκε και στα κορίτσια. Από όπου και αν προέρχεται αυτό το όνομα να ξέρετε, ότι η Λήδα σας θα είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση, αλλά θα πέφτει εύκολα και θύμα εκμετάλλευσης. Εσείς μπορείτε να τη γιορτάζετε είτε στις 27/3 είτε στις 20/5.

Καλλίστη: Ή και Καλλιστώ. Tο όνομα προέρχεται από την λέξη «κάλλος», που σημαίνει ομορφιά. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας, Λυκάονα. Ήταν, επίσης, γνωστή ως μία από τις Νύμφες που συνόδευαν την θεά Άρτεμη. Γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου και σίγουρα ξεχωρίζει για την ομορφιά της…

Λένα: Από το γνωστό μας Έλενα, ρίζα του οποίου είναι το πρόθεμα ελέ- που σημαίνει κυριεύω ή κατακτώ. Θα είναι πάντα γοητευτική και πολύ πεισματάρα η Λένα σας, ενώ γιορτάζει στις 21 Μαΐου ή και στις 23 Νοεμβρίου.

Φίλιππα: Το θηλυκό του ονόματος «Φίλιππος», το οποίο σημαίνει αυτός που αγαπά τα άλογα, γιορτάζει στις 19 Απριλίου ή στις 14 Νοεμβρίου και σίγουρα το κοριτσάκι που θα πάρει αυτό το όνομα, θα λατρεύει την ιππασία…

Ήρα: Ήταν η νόμιμη σύζυγος του Δία. Γνωστή για τον ευερέθιστο χαρακτήρα της, αλλά πάρα πολύ έξυπνη. Είναι ανταγωνιστικό πνεύμα με πολλά ενδιαφέροντα και γιορτάζει των Αγίων Πάντων.

Κλειώ: Μια από τις εννιά Μούσες, ήταν η Μούσα του τραγουδιού και εκείνη που εφηύρε την κιθάρα. Η Κλειώ σας, λοιπόν, θα είναι γεμάτη ενδιαφέροντα και θα την χαρακτηρίζει η υπερηφάνεια. Εσείς θα την γιορτάζετε την 1η του Σεπτέμβρη!

Αριάδνη: Ήταν η κόρη του Μίνωα που ερωτεύτηκε παράφορα τον Θησέα. Έχει έντονη προσωπικότητα και είναι πάντα το κέντρο του ενδιαφέροντος. Φιλόδοξη και δημιουργική, γιορτάζει στις 18 Σεπτεμβρίου.

Αθηνά: Η γνωστή θεά της σοφίας και του πολέμου. Χαρακτηριστικό της ήταν η δίψα για μάθηση, αλλά και η ανυπομονησία. Θα αγαπά πολύ τον μπαμπά της και θα γιορτάζει το όνομά της την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Ερμιόνη: Το θηλυκό του ονόματος Ερμής. Η Ερμιόνη, έξυπνη και ισορροπημένη, ήταν η μοναχοκόρη του Μενελάου και της Ελένης. Η Ερμιόνη σας δεν θα πιστεύει σε απόλυτες αξίες και θα έχει έφεση στις θετικές επιστήμες. Μπορείτε να τη γιορτάζετε στις 4 Σεπτέμβρη.

Για αγόρια

Φίλιππος: Ο ξακουστός βασιλιάς της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο άνθρωπος που έχει έφεση στην ιππασία και αγαπά τα άλογα. Γιορτάζει στις 14 Νοεμβρίου.

Λέων: Ή και Λεωνίδας. Ο στρατάρχης της Σπάρτης που έμεινε γνωστός στην ιστορία για την γενναιότητά του. Ο Λεωνίδας σας θα είναι το λιοντάρι της οικογένειας κι ας ακούτε, προς το παρόν, μόνο το τσιριχτό του κλάμα του. Γιορτάζει στις 15 Απριλίου.

Άδωνις: Γνωστός και πανέμορφος νέος για τον οποίο Άρτεμις και Περσεφόνη ήρθαν σε ρήξη. Το παιδί που θα πάρει το όνομα αυτό θα χαρακτηρίζεται από υπέροχα χαρακτηριστικά και έναν αλαζονικό χαρακτήρα. Γιορτάζει την ημέρα των Αγίων Πάντων.

Αλέξανδρος: Ο γνωστός στρατηλάτης από την Μακεδονία. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «αλέξω» (απομακρύνω) και «ανήρ» και σημαίνει γενναίος, αυτός που είναι μαχητής. Γιορτάστε τον Αλέξανδρό σας, λοιπόν, και την ατρόμητη προσωπικότητά του στις 30 Αυγούστου.

Κωνσταντίνος: Προέρχεται από την λατινική λέξη  «constans» που σημαίνει σταθερός. Κοινωνικός και ευγενικός, αλλά κλειστός χαρακτήρας ο Κωνσταντίνος σας θα διαπρέψει στη δουλειά του, λόγω της επιμονής και της εργατικότητάς του. Γιορτάζει στις 21 Μαΐου.

Στάμος: Από το γνωστό σε όλους Σταμάτης. Τον χαρακτηρίζει η ηρεμία και του αρέσει να ασχολείται με το σπίτι του. Είναι αυτός που σταματάει κάτι και, πιθανότατα, αυτό να είναι ένας καβγάς. Γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

Ρόδος: Πολύ δημοφιλές στο εξωτερικό, μιλά για το σημείο εκείνο που μεγαλώνουν τα ρόδα. Μπορεί να έχετε ακούσει το θηλυκό του, Ροδούλα, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι παραλλαγή του ονόματος Ηρώδης. Γιορτάζει στις 10 Νοεμβρίου.

Νικόλας: Προέρχεται από τις λέξεις «νίκη» και «λαός» και φυσικά σημαίνει την νίκη του λαού. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του, ενώ πέρα από προστάτης των Ναυτικών, σε πολλές περιοχές θεωρείται και προστάτης των παιδιών ή των άδικα κατηγορημένων. Όποιον και να προστατεύει αυτός ο Άγιος, το όνομά του παραμένει πολύ δημοφιλοές και γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.

Ιάσωνας: Με τις ρίζες του να φτάνουν στη λέξη «ίασης», ο Ιάσωνας είναι εκείνος που θα φροντίσει για τους άλλους. Στην ελληνική μυθολογία ήταν ο γενναίος ήρωας που ηγήθηκε της Αργοναυτικής εκστρατείας. Γιορτάζει στις 29 Απριλίου.

Πέτρος: Γιορτάζει στις 29 Ιουνίου και ήταν ένας από τους αγαπημένους μαθητές του Χριστού. Στα αγγλικά μπορεί να το δείτε ως Piers και θα αναφέρεται σε κάποιον που είναι δυνατός σαν βράχος.